Από την ημέρα της αγίας και ευλογημένης ενώσεως η Γνήσια Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού συνεχώς διαβαίνει σε θεάρεστες ενέργειες. Χειροτονία διακόνου και Κληρικού, ανάδειξη Αρχιεπισκόπου και τώρα Τελετή Καθαγιασμού Αγίου Μύρου. Ο διαχειριστής του <<ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ>> με τη βοήθεια του Θεού ήταν παρόν και εις αυτό το γεγονός και θέλοντας να ενημερώσει κάθε χριστιανό για τα διαδραματισθέντα κατ' αυτήν την τελετή, προβαίνει εις το ακόλουθο αναλυτικό ρεπορτάζ..
Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε το πρωί της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης, 12 Απριλίου 2019 εκ.ημ., η τελετή Καθαγιασμού Αγίου Μύρου εις την Γυναικείαν Ιεράν Μονήν Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας.
Την τελετή του καθαγιασμού, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Παχώμιος, πλαισιούμενος από τους Σεβ/τους Μητροπολίτες Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκο, Κιέβου και έξαρχο πάσης Ρωσίας κ. Σεραφείμ, Κένυας και Τοποτηρητή Τανζανίας κ. Ματθαίο, Κιτίου και έξαρχο πάσης Κύπρου κ. Παρθένιο και Πατρών και Τοποτηρητή Αυστραλίας κ. Ευστάθιο, και τους Ιερείς Πανοσ/τατο Ιερομόναχο Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο, τον Πανοσ/τατο Ιερομ/χο π. Σωζόμενο εξ Αγγλίας, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ εκ Κύπρου, τον Πρεσβύτερο π. Δημήτριο εκ Ρωσίας και τον Ιεροδιάκονο π. Ιάκωβο.
Κατά αρχαίον έθος ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου ετελείτο υπό του Πατριάρχου του Οικουμενικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως με την συμμετοχήν δώδεκα συνοδικών Αρχιερέων. Αφ' ης όμως ο θρόνος ούτος περιήλθεν εις την επικυριαρχίαν των οπαδών της αιρέσεως του Οικουμενισμού και ηλώθη πνευματικώς υπό των περιπεσόντων εις το σχίσμα του νέου ημερολογίου, παρέστη η ανάγκη ίνα ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου τελείται υπό του πρώτου των Αρχιερέων της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνήθως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, θέσιν επέχοντος τοποτηρητού του Οικουμενικού Θρόνου.
Το Άγιον Μύρον είναι παρασκευασμένη σύνθεσις εξ αγνού και καθαρού ελαιολάδου <<εψημένου>> μετά διαφόρων αρωματικών και συντηρητικών ουσιών, καθαγιασθέν δι' ειδικής τελετής και ικετηρίου ευχής υπό του πρώτου των Αρχιερέων αναγινωσκομένης κατά την διαρκειαν της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, και είναι αναγκαίον δια την τέλεσιν του Μυστηρίου του Χρίσματος, ενός εκ των επτά Μυστηρίων της Εκκλησίας τελούμενον ευθύς μετά την τέλεσιν του Μυστηρίου Βαπτίσματος. Επίσης το Άγιον Μύρον χρησιμοποιείται δια τον καθαγιασμόν της Αγίας Τραπέζης εγκαινιαζομένων Ιερών Ναών, δια την χρίσιν των προσερχομένων εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και εκ του σχίσματος προερχομένων χριστιανών, δια τον καθαγιασμόν διασαλευθείσης ή ανακαινισθείσης Αγίας Τραπέζης, την καθιέρωσιν αντιμηνσίων δια την τέλεσιν επ' αυτών του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και εις άλλας τινας ειδικωτέρας περιπτώσεις, υπό του Μεγάλου Ευχολογίου προβλεπομένας και καθοριζομένας.
Δια την προετοιμασίαν του Αγίου Μύρου απαιτούνται, εκτός του αγνού και καθαρού ελαιολάδου και άλλα είδη, συνήθως αρωματικαί ή συντηρητικαί ουσίαι.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
Σύμφωνα με την παλαιά τυπική διάταξη της παρασκευής και του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, την Κυριακή των Βαΐων, ο Μακαριώτατος κ. Παχώμιος, μετά την Δοξολογία, ευλόγησε τον Άρχοντα Μυρεψό (επικεφαλής του Σώματος των λαϊκών Μυρεψών) και όσους συνεργάστηκαν μαζί του στην έψηση του Αγίου Μύρου. Στους Μυρεψούς κατά την τυπική διάταξη, δόθηκαν λευκοί χειτόνες και σταυροί ευλογίας, ενώ στον Άρχοντα Μυρεψό δόθηκε και το εκ λευκής μετάξης λέντιο.
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, μετά την θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων , ο Μακαριώτατος κ. Παχώμιος μαζί με τους Σεβ/τους Μητροπολίτες Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκο, Κιέβου κ. Σεραφείμ, Πατρών κ. Ευστάθιο και τους Ιερείς, προσήλθαν εις το πλησίον του Καθολικού της Μονής Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου, όπου βρίσκονταν ο προς έψηση του Αγίου Μύρου λέβητας, και ευλόγησε την έναρξη του κύκλου των Ιερών τελετών για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου δια της τελέσεως του Αγιασμού. Εν συνεχεία ράντισε με το αγιασμένο ύδωρ (αγιασμό) τα παρασκευασθέντα υλικά και τα προς χρήση σκεύη και τον λέβητα. Το ίδιο έπραξε και με το δοχείο του οίνου. Έπειτα έλαβε το κάνιστρο των αρωμάτων και των ανθέων και έριξε από αυτά μέσα στον λέβητα, ευλογόντας το καθένα από τα συγκεκριμένα συστατικά είδη <<Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος>>. Εν συνεχεία κρατώντας το αναμμένο τρίκερο άναψε με αυτό τον λέβητα . Αμέσως μετά ο Μακ/τος μετά των υπολοίπων Σεβ/των Αγίων Αρχιερέων και των Ιερέων άρχισαν να διαβάζουν κάποια κεφάλαια εκ του Ιερού Ευαγγελίου. Αυτό εξακολούθησε να συμβαίνει καθ' όλη την ημέρα της Μ. Δευτέρας, της Μ. Τρίτης και της Μ. Τετάρτης. Στο μεταξύ, ο Άρχων Μυρεψός και οι τεταγμένοι <<Κοσμήτορες Μυρεψοί>> εξακολουθούσαν να αναδεύουν με ευλάβεια και προσοχή το έλαιο, τον οίνο, τα άνθη και τα αρώματα που βρισκόντουσαν μέσα στον λέβητα.
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Την Αγία και Μεγάλη Τρίτη, μετά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων, ο Μακ/τος κ. Παχώμιος μετά του Σεβ/του Πατρών κ. Ευσταθίου και των Ιερέων προσήλθαν και πάλι στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου όπου ψάλθηκε ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου και μνημόνευσαν τα ονόματα όλων εκείνων που προσέφεραν τα συστατικά είδη, τα χρήματα και την προσωπική τους εργασία για την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Μετά το πέρας της Μικράς Παρακλήσεως και της Μνημόνευσης των ονομάτων, ο Μακ/τος έριξε στον Λέβητα και τον υπόλοιπο οίνο, το έλαιο, τα αρώματα και τα άνθη. Έπειτα άρχισε η ανάγνωση των Ιερών Ευαγγελίων όπως και κατά την προηγούμενη ημέρα.
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Τη αγία και Μεγάλη Τετάρτη, μετά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων, ο Μακ/τος κ. Παχώμιος μετά των συνεπισκόπων του Μεσογαίας κ. Κηρύκου, Κιτίου κ. Παρθενίου και Πατρών κ. Ευσταθίου και του Ιερού Κλήρου, προσήλθαν στο Παρεκκλήσιο - Μυροφυλάκιο του Τιμίου Προδρόμου και μετά από σύντομη Ιεροτελεστία, έριξαν στον λέβητα τα υπόλοιπα εναπομείναντα υλικά και ευώδη έλαια. Εντός της ημέρας συντελέσθηκε η <<έψησις>> του Αγίου Μύρου και η προπαρασκευή πάντων των σχετικών. Υπό των κοσμητόρων Μυρεψών εκκενώθηκε από τον λέβητα το ψημένο Άγιο Μύρο στα προετοιμασμένα δοχεία, αφού πρώτα είχε αποσταχθεί και καθαρθεί, και στη συνέχεια τέθηκε πάλι στον κεκαθαρμένο επιμελημένο λέβητα. Έπειτα ο Μακ/τος μετά των Αρχιερέων και των Ιερέων εισήλθαν και πάλι στο παρεκκλήσιο - Μυροφυλάκιο και συνέχισαν την απαιτούμενη από το Τυπικό υπόλοιπη διαδικασία. Ακολούθησε η ανάγνωση των Ιερών Ευαγγελίων μέχρι και την ώρα του Μεγάλου Ευχελαίου.
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ
Την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη, το πρωί, μετά την αμφίεση του Αρχιεπισκόπου κ. Παχωμίου, των Σεβ/των Ιεραρχών και των Ιερέων, εντός του Καθολικού της Μονής, ξεκίνησε θρησκευτική πομπή από το Καθολικό με κατεύθυνση το παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου, με σκοπό την μεταφορά από αυτό εις το Καθολικό των Φιαλών του Αγίου Μύρου. Οι Καμπάνες της Μονής χτυπούσαν χαρμόσυνα και το πλήθος του κόσμου παρακολουθούσε τα διαδραματισθέντα με πολύ συγκίνηση. Οι καλλικέλαδες φωνές των μοναζουσών δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα υπέρ του δέοντος κατανυκτική. Η δε Ορθόδοξος Ομολογία και ενότητα των Αρχιερέων, ήταν εμφανής από όλους.Φέροντες ανά χείρας οι Αρχιερείς τις φιάλες του προς Καθαγιασμού Αγίου Μύρου, τις μετέφεραν στο Καθολικό υπό την ψαλμωδία του Απολυτικίου της Πεντηκοστής. Ο Μακαριώτατος κ.Παχώμιος, σύμφωνα πάντοτε με το τυπικό, έφερε εις τας χείρας του το αλάβαστρον με το προαγιασθέν Άγιο Μύρο, με το οποίο και ευλόγησε τον Κόσμο. Αφού η πομπή έφτασε στο Καθολικό, οι Αρχιερείς, οι Ιερείς και οι Μυρεψοί που κρατούσαν τις φιάλες με το προς καθαγισμόν Άγιο Μύρο, τις τοποθέτησαν μπροστά από το τέμπλο κάτω από την Εικόνα του Χριστού και της Θεοτόκου.
Μετά την μεγάλη είσοδο ακολούθησε η τοποθέτηση των φιαλών με το προς καθαγιασμό Μύρο επί της Αγίας Τραπέζης. Την πρώτη φιάλη την έλαβε εις τας χείρας του ο Μακ/τος κ. Παχώμιος και αφού ευλόγησε με αυτήν τρεις φορές τον κόσμο, εις την συνέχεια την τοποθέτησε επί της αγίας Τραπέζης. Εν συνεχεία το αυτό έπραξε και ο Σεβ/τος Κήρυκος με την δεύτερη φιάλη αλλά και οι υπόλοιποι άγιοι Αρχιερείς με τις εναπομείναντες φιάλες.
Περί το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μεγ. Βασιλείου και μετά την εκφώνηση <<Και έσται τα ελέη του Μεγάλου Θεού>> κλίναντες τα γόνατα Αρχιερείς, Ιερείς, μοναχαί και λαός, ο Μακ/τος καθαγίασε το Άγιο Μύρο αναγινώσκοντας τις ειδικές ευχές που προβλέπονται στην τυπική διάταξη.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κατά την ίδια τάξη και εν λιτανεία μεταφέρθηκε το καθαγιασμένο Άγιο Μύρο από τον Αρχιεπίσκοπο και τους υπολοίπους Αρχιερείς στο παρεκκλήσιο - Μυροφυλάκιο του Τιμίου Προδρόμου. Η διαδικασία της εγχύσεως του παλαιού Αγίου Μύρου εντός των φιαλών του Νέου, έγινε υπό του Σεβ/του Μητροπολίτου Κένυας και Τοποτηρητού Τανζανίας κ. Ματθαίου. Αμέσως μετά την μεταφορά του Αγίου Μύρου εις το Παρεκκλήσιο, έγινε και η απόλυση όλης της Τελετής. Ακολούθησε η διανομή του αντιδώρου υπό του Σεβ/του κ. Κηρύκου και η διανομή των ειδικών αναμνηστικών υπό του Σεβ/του Πατρών κ. Ευσταθίου και του Αρχιμ/του π.Γερασίμου.
Η μέρα έφτασε στο τέλος της με την παράθεση πλουσίας νηστίσιμης τραπέζης από τις μοναχές της Μονής.
''Δόξα τον Θεό Πάντων ένεκεν.'' Αυτό ήτο το σχόλιο με το οποίο άρχισε την μικρή του Ομιλία ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος κ. Παχώμιος απευθυνόμενος προς τους πιστούς. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος ο οποίος τόνισε πως όσο και αν η Εκκλησία πολεμηθεί, στο τέλος αυτή εξέρχεται νικώσα.
Εις την συνέχεια παραθέτουμε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Μ. Πέμπτη και την τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου.
Η μέρα έφτασε στο τέλος της με την παράθεση πλουσίας νηστίσιμης τραπέζης από τις μοναχές της Μονής.
''Δόξα τον Θεό Πάντων ένεκεν.'' Αυτό ήτο το σχόλιο με το οποίο άρχισε την μικρή του Ομιλία ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος κ. Παχώμιος απευθυνόμενος προς τους πιστούς. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος ο οποίος τόνισε πως όσο και αν η Εκκλησία πολεμηθεί, στο τέλος αυτή εξέρχεται νικώσα.
Εις την συνέχεια παραθέτουμε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Μ. Πέμπτη και την τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου.
ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου