Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

''ΤΟ ΓΑΡ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΕΙΝΕΙ, ΤΟ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑ ΖΩΟΠΟΙΕΙ'' (Β΄ ΚΟΡ. 3,6)

<<Το γαρ γράμμα αποκτείνει, το δε πνεύμα ζωοποιεί>>
(Β΄ ΚΟΡ.3,6)


<<Για ποιο λόγο μισούσαν τον Κύριο Ιησού; Για ποιο λόγο τον σταύρωσαν; Μιλήσαμε ήδη γ' αυτό. Τον Θεωρούσαν παραβάτη του Μωσαϊκού νόμου και ακριβέστερα του γράμματος του νόμου. Ο Μωσαϊκός νόμος ήταν γι' αυτούς αναμφισβήτητη, απόλυτη και αγία αλήθεια, αλλά καθαρά εξωτερική, δεδομένου ότι ήταν ξένοι προς το πνεύμα του νόμου, προσκυνούσαν το γράμμα του νόμου και κάθε παραβάτης του γράμματος του νόμου θεωρείτο στα μάτια τους ως ο χειρότερος εγκληματίας. 

Εξοργίστηκαν επειδή ο Κύριος Ιησούς Χριστός θεράπευε τους αρρώστους την ημέρα του Σαββάτου. Πόση διαστροφή της ανθρώπινης καρδιάς! Αντί να δοξάσουν με φόβο τον Θεό που εκτελεί τέτοια θαύματα, διαποτίστηκαν με φοβερή κακία. Δεν κατάλαβαν ότι ο Κύριος ήρθε όχι για να καταλύσει το νόμο, αλλά για να τον πληρώσει, δηλαδή να τον συμπληρώσει. Δεν κατάλαβαν ότι Είναι ο Κύριος του Σαββάτου. Δεν κατάλαβαν ότι η διδασκαλία Του όχι μόνο εν καταργεί τον Μωσαϊκό νόμο, αλλά απείρως τον εξύψωσε. Επίσης, καθόλου δεν τους συνεκίνησε το ασυνήθιστο θαύμα της ανάστασης του Τετραήμερου Λαζάρου. Ο άγιος προφήτης Ησαΐας προείπε γι' αυτούς: <<επαχύνθη γαρ η καρδία του λαού τούτου, και τοις ωσίν αυτών βαρέως ήκουσαν και τους οφθαλμούς αυτών εκάμμυσαν μήποτε ίδωσι τοις οφθαλμοίς και τοις ωσίν ακούσωσι και τη καρδία συνώσι, και επιστρέψωσι, και ιάσομαι αυτούς>>. (Ησ. 6,10).  

Οι παραπάνω δύο παράγραφοι είναι αποσπάσματα εκ της σημερινής ομιλίας εις την ευαγγελική περικοπής της Κυριακής των Βαΐων.Σήμερα ίσως κάποιοι θα πρέπει να ρίξουν μία πιο προσεκτική ματιά στα παραπάνω λόγια και να φανούν πιο σοφοί στις στάσεις τους απέναντι στα Εκκλησιαστικά Θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου