Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΗ


 Γεννήθηκε στην Ρώμη και ήταν κόρη πατρικίου. Την διέκρινε σωματική ομορφιά, ήθος, μόρφωση και σωφροσύνη. Ενώ ο πατέρας της την νύμφευσε με τον ειδωλολάτρη Ποπλίονα, εκείνη ζούσε ζωή ενάρετη, διαμοίραζε τον πλούτο της στους πτωχούς και στήριζε στην πίστη τους Μάρτυρες. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο σύζυγος εχθρός της, κατά το Ευαγγελικό ''εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού'' (Ματθ. 10, 36). Μετά το θάνατο του συζύγου της από τους Πέρσες (στους οποίους τον είχε στείλει πρέσβυ ο Διοκλητιανός), η Αγία έμεινε ελεύθερη, ''ετέλει δε ανεμποδίστως όσα εβούλετο, χαρίζουσα εις τους πτωχούς τα υπάρχοντά της και παρακινούσα τους Αγίους Μάρτυρας να υπομένουν ανδρείως τα κολαστήρια''.


 Διδάσκαλος της αγ. Αναστασίας ήταν ο μ. Χρυσόγονος, ο οποίος και της προφήτευσε τον κακό θάνατο του ειδωλολάτρη συζύγου της. Επειδή δε ενθάρρυνε τους Μάρτυρες στην ομολογία τους, με διαταγή του Διοκλητιανού τον μετέφεραν στην Νίκαια της Βιθυνίας, όπου αρνούμενος να θυσιάσει στους ψευδοθεούς αποκεφαλίσθηκε. Την τιμία του Κάρα βρήκε μετά από θεία αποκάλυψη ο ενάρετος Ιερομόναχος Ζώϊλος, ο οποίος ζούσε και ερημητικά μαζί με τις έπειτα Παρθενομάρτυρες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη (βλ. 16η Απριλίου). Τριάντα ημέρες μετά την εύρεση, εμθανίσθηκε σ' αυτόν ο μ. Χρυσόγονος και του προείπε για το επικείμενο μαρτύριο των τριών Παρθένων, για τον ερχομό της αγ. Αναστασίας και για τον δικό του θάνατο (πράγματι κοιμήθηκε ειρηνικά, μετά την θεία αυτή αποκάλυψη).


 Η αγ. Αναστασία συνόδευσε τις τρεις Παρθενομάρτυρες στο μαρτύριό τους και ενταφίασε τα τίμιά τους Λείψανα. Αυτό προκάλεσε και την δική της σύλληψη από τον διώκτη Σισίνιο, ο οποίος την φυλάκισε, αλλά ''δεινώς βασανιζόμενος κακώς εξέψυξεν''. Μετά την διάσωσή της από τον θάνατο η Αγία ήρθε ''εις άλλην χώραν'' και ενθάρρυνε στο μαρτύριο την μ. Θεοδότη και τα δύο τέκνα της, οι οποίοι τελειώθηκαν από τον Κόμητα Λευκάδιο.
 Η αγ. Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα στην πυρά, βασανιζόμενη από τον Έπαρχο του Ιλλυρικού, αφού προηγουμένως υποβλήθηκε στο μαρτύριο της πείνας και διασώθηκε από πνιγμό στη θάλασσα. Όσα Λείψανά της διασώθηκαν, ενταφιάσθηκαν από την Απολλωνία, ''γυναίκα το γένος επίσημον''. Η τιμία της Καρα σώζεται στην Μονή Κουτλουμουσίου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου