Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τη ΚΑ΄ του αυτού μηνός, Μνήμη του αγίου Μάρτυρος Θεμιστοκλέους


Τας εκ σιδηρών οξέων ήλων ξέσεις
Ως τις σιδηρούς καρτερείς Θεμιστόκλεις. 

 Ήταν βοσκός προβάτων. Κατά τον διωγμό του Δεκίου, όταν ο μ. Διοσκορίδης έφυγε στα βουνά για να κρυφθεί, ''οι ζητούντες εκείνον ευρόντες αντ' αυτού τον μακάριον Θεμιστοκλέα, βόσκοντα τα πρόβατα αυτού, τον συνέλαβον''. Τελειώθηκε συρόμενος πάνω σε σιδερένιους τριβόλους, αρνούμενος να ασπασθεί και πάλι την πατρική του ασέβεια.

Τη αυτή ημέρα, Μνήμη της Αγίας μάρτυρος Ιουλιανής


Ιουλιανής αγλάϊσμα το ξίφος,
Ως προξενήσαν αγλαόν ταύτη στέφος
Εκατόν εικάδι πρώτη Ιουλιανήν ερατεινήν

 Η Μάρτυς Ιουλιανή μαρτύρησε κατά τον διωγμό του Μαξιμιανού (286-305). Καταγόταν από αρχοντική και πλούσια οικογένεια ειδολολατρών της Νικομήδειας και ήταν μνηστευμένη με τον ασεβή και πολύ πλούσιο Ελεύσιο. Όταν αρνήθηκε να τον νυμφευθεί για την Χριστιανική της Πίστη, καταγγέλθηκε από τον ίδιο στον Έπαρχο, βασανίσθηκε από τον ίδιο και τελικά αποκεφαλίσθηκε. Αργότερα ο δυσεβής μνηστήρας της βρέθηκε ναυαγός σε ένα νησί και κατασπαράχθηκε από ένα λιοντάρι. 

Τη αυτή μέρα , Μνήμη του Αγίου Πέτρου Μητροπολίτου Ρωσίας


 Ένας των σπουδαιοτέρων Ιεραρχών της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Γεννήθηκε στην Βολυνία και μόνασε σε ηλικία 20 ετών. Ίδρυσε βόρεια του Λβώφ την μονή της Θείας Μεταμορφώσεως. Αναδείχθηκε Μητροπολίτης Ρωσίας με την υποστήριξη του Ηγεμόνα της Γαλικίας Γεωργίου Λβόβιχ και χειροτονήθηκε στην ΚΠολη, από τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α΄. Κατά την αρχιερατεία του μετέφερε την έδρα της Μητροπόλεως Ρωσίας από το Κίεβο στην Μόσχα (αυτό ήταν το τέλος μιας διαδικασίας δεκάδων χρόνων, η οποία άρχισε με την κατάληψη της Ρωσίας και την καταστροφή του Κιέβου από τους Τατάρους). Πέτυχε την έκδοση ευνοϊκού για την Εκκλησία διατάγματος, επισκεπτόμενος τον επικυρίαρχο της Ρωσίας Τάταρο Χαν Ουζμπέκ, στο στρατόπεδο της Χρυσής Ορδής. Το 1314 βρήκε την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Τόλγας, η οποία συνδέεται με το όνομά του. Κοιμήθηκε ειρηνικά και το Λείψανό του ανακομίσθηκε αδιάφθορο. Η Ρωσική Εκκλησία τιμά σήμερα την κοίμησή του και την 24η Αυγούστου την Ανακομιδή του Λειψάνου του. Ακόμη την 5η Οκτωβρίου τον τιμά στην Σύναξη των Αγίων Ιεραρχών της Μόσχας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου