Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ κ.κ. ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ, ΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ

 Αγαπητά μου τέκνα, Χριστός γεννάται, δοξάσατε!

 Με τη χάρη και το έλεος του Θεού, φθάσαμε για ακόμη μια χρονιά τη μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Όπως γνωρίζετε αγαπητοί μου Χριστιανοί, ο Κύριος και Σωτήρας μας δεν ήλθε σε μας με τη μορφή ενός φοβερού ηγέτη ή μεγάλου αυτοκράτορα, αντιθέτως, επέλεξε να έρθει σαν ένας ταπεινός, αγνός και άμεμπτος άνθρωπος. Ο Παντοδύναμος, Ανίκητος και Αόρατος Θεός εμφανίστηκε σε ανθρώπους και αγγέλους μέσω της ενσάρκωσης του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Θεού, και με το να γίνει ο Ίδιος άνθρωπος, έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει και πάλι κατά χάριν Θεός. Με άλλα λόγια, έγινε εφικτό για τον άνθρωπο να φθάσει στη Θέωση. Τι υπέροχο μυστήριο! Η ενσάρκωση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μια πράξη άκρας ταπείνωσης και αγάπης, διότι από τη στιγμή που ο Κύριος γεννήθηκε εν σαρκί υπέφερε πολλά για χάρη μας, ακόμη και σαν βρέφος όταν διώχθηκε από το Βασιλιά Ηρώδη, καθώς και χρόνια αργότερα όταν τον κοροϊδεύαν, τον χτυπούσαν, τον έφτυναν, τον γελοιοποιούσαν, τον δίωκαν, τον συκοφαντούσαν και τέλος όταν τον σταύρωσαν. Και όλα αυτά «δι ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν…» (Σύμβολο της Πίστεως). Με την άφθονη αγάπη Του για την ανθρωπότητα, ο Δημιουργός μας δεν ήθελε να βλέπει τα πλάσματα του να χάνονται σε ένα αιώνιο θάνατο, και έτσι ήρθε στη γη και έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους για να «σώσει τον λαόν Αυτού από των αμαρτιών αυτών.» (Ματθαίον 1:21)

 

 Αγαπητοί μου Χριστιανοί, αυτή είναι η περίοδος του χρόνου κατά την οποία οι άνθρωποι αρέσκονται στο να στολίζουν τα σπίτια τους με Χριστουγεννιάτικα δέντρα και διακοσμήσεις, καθώς επίσης και να ανταλλάζουν δώρα μεταξύ τους για να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, γιορτάζουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, διότι επικεντρώνονται περισσότερο στις Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και τα δώρα, παρά στην Αγία Γέννηση του Χριστού. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να μοχθούμε να στολίσουμε τους εαυτούς μας με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει στα σπίτια μας να λάβουν αυτή τη χάρη και ευλογία μέσω του Ιησού Χριστού, ο Οποίος διακοσμεί τις ψυχές όλων με την απέραντη αγάπη Του, και με τη Σταυρική Του θυσία μας έδωσε το ανεκτίμητο δώρο της Αιωνίου Ζωής. Όταν ο Χριστός εισέρχεται στην καρδιά κάποιου, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για το στόλισμα του σπιτιού, καθώς η Χάρη Του είναι επαρκής.

 

 Ο Κύριος και Θεός και Σωτήρας μας μπορούσε να διάλεγε να γεννηθεί σε ένα παλάτι με ανέσεις και μεγάλες κοσμικές τιμές, αλλά αντ’ αυτού, επέλεξε να γεννηθεί υπό ταπεινές συνθήκες, συγκεκριμένα σε ένα σπήλαιο στη Βηθλεέμ. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε τους εαυτούς μας να ελκύονται συνεχώς από το κοσμικό πνεύμα, το οποίο μας καταναλώνει κάθε μέρα, και αυτό είναι ο λόγος που τείνουμε να κάνουμε ακριβώς εκείνα που ο κόσμος απαιτεί από εμάς, όμως η Αγία Γραφή ξεκάθαρα μας προειδοποιεί για τους κινδύνους αυτού του κόσμου: «…ουκ οίδατε ότι η φιλία του κόσμου έχθρα του Θεού εστίν; Ος αν ουν βουληθή φίλος είναι του κόσμου, εχθρός του Θεού καθίσταται.» (Ιακώβου 4:4)

 

 Aς χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτή τη μέρα για να ξυπνήσουμε τις αισθήσεις των ψυχών μας για να καλωσορίσουμε τον νεογέννητο Σωτήρα μας, ας κάνουμε χώρο για να ξαπλώσει στη φάτνη της καρδιάς μας καθώς προσπαθούμε καθημερινά να την εξαγνίσουμε, έτσι ώστε να πάρει τη μορφή του σπηλαίου της Βηθλεέμ. Ας δείξουμε από σήμερα την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριο μας, ο Οποίος θυσίασε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μας, και όπως οι Μάγοι, έτσι κι εμείς ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο και Θεό μας με τα δικά μας δώρα, όμως αντί για Χρυσό, Λίβανο και Σμύρνα, ας Του προσφέρουμε τους εαυτούς μας σαν πνευματικές θυσίες, όπως είπε ο Άγιος Προφήτης Δαυίδ μέσω της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος: «θυσία τω Θεώ πνεύμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει.» (Ψαλμός 50:19)

 

 Μέσω του μεγάλου ελέους του Θεού προς την ανθρωπότητα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός γεννιέται διαρκώς για κάθε άτομο που Τον επιθυμεί, επειδή είναι «χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας.» όπως ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς Εβραίους (13:8), και παρόλο που οι καιροί έχουν αλλάξει, «το δε ρήμα Κυρίου μένει εις τον αιώνα.» (Α Πέτρου 1:25). Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε μεγάλη ανάγκη να ανοίξουμε τις καρδιές μας στον Κύριο και Σωτήρα μας, Ιησού Χριστό, επειδή είναι πολύ προφανές ότι η ανθρωπότητα έχει και πάλι εγκαταλείψει το δρόμο της δικαιοσύνης και της σωτηρίας.

 

 Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους που περάσαμε, είδαμε για πρώτη φορά (τουλάχιστον στους καιρούς μας), ότι ολόκληρος ο κόσμος έκλεισε στο όνομα της πανδημίας του Covid, στην πραγματικότητα το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος εκείνων που κυβερνούν τον κόσμο, ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι άθεοι και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, διότι οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αντίκτυπο σε όλους είτε καλό είτε κακό, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι μερικές φορές εμπιστευόμαστε τυφλά όλα όσα λένε και ας πάρουμε για παράδειγμα τις οδηγίες τους σχετικά με την πανδημία. Παρά τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις που έχουμε δει κατά τη διάρκεια όλης αυτής της κρίσης, πολύ λίγοι άνθρωποι τολμούν να αμφισβητήσουν το τί μας λένε να κάνουμε. Φυσικά πρέπει να υπακούμε στους νόμους και πρέπει να δίνουμε «τα Καίσαρος Καίσαρι», όπως μας είπε ο Χριστός, αρκεί αυτοί οι νόμοι να μην έρχονται σε αντίθεση με το Νόμο του Θεού ή να μας υποχρεώνουν να υπονομεύσουμε ή να δείξουμε ασέβεια στο Νόμο του Θεού. Η Αγία Γραφή μας λέει: «νήψατε, γρηγορήσατε. Ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη.» (Α Πέτρου 5:8) Ας προσευχηθούμε λοιπόν στον Κύριο να μας δώσει ταπεινότητα, πίστη και σοφία, ώστε να αρχίσουμε να τον αγαπάμε με όλη μας την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή μας, με μια αγάπη καθαρή και αληθινή, μια αγάπη που βγαίνει από την ψυχή μας , γιατί μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να αντέξει τους πολλούς πειρασμούς και το κακό αυτού του κόσμου.

 

 Αγαπητά μου ευλογημένα τέκνα, με τη Χάρη του Θεού, ας προσπαθήσουμε να σωπάσουμε τη διψασμένη σάρκα μας η οποία διαρκώς επιθυμεί να γεμίζει με κοσμικά και υλικά αγαθά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ακούσουμε τη μικρή σταθερή φωνή, η οποία έρχεται από τις απεριποίητες ψυχές μας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή με το να έχουμε μια υγιή ψυχή, σημαίνει ότι είμαστε γενικώς υγιείς και χαρούμενοι. Με μια υγιή ψυχή σημαίνει ότι πάντοτε θα είμαστε χαρούμενοι ό, τι κι αν συμβεί, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι θα έχουμε ένα καθαρό και ήρεμο μυαλό, μια ειρηνική, αγνή και χαρούμενη καρδιά, επειδή ο Χριστός θα είναι πάντοτε μέσα μας και το φως Του θα εκχέει από εμάς πιο φωτεινά από όταν ο ήλιος εκχέει τις ακτίνες του.

 

 Μακάρι ο Κύριος μας, που γεννιέται σήμερα για χάρη της ανθρωπότητος να φωτίσει όσους βρίσκονται στο σκοτάδι του αθεϊσμού και της άγνοιας και μακάρι να μας ελεήσει τους αναξίους δούλους Του και να μας συγχωρέσει όλους, όλες τις αμαρτίες μας, και μακάρι να προστατεύει το ποίμνιο Του πάντα από όλους τους ορατούς και αοράτους εχθρούς, οι οποίοι συνεχώς μας πολεμούν. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου