Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ''ΣΤΕΦΑΝΙΤΙΚΗ' ΣΥΝΟΔΟ''


 Επειδή:

 1.<<Το μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε, περί βίου εστίν, ου περί πίστεως>> (Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

2. <<Το να εφησυχάζη κανείς, όταν το κινδυνευόμενον είναι η Πίστις, τούτο είναι ίδιον της αρνήσεως, το δε να ελέγχη είναι ομολογία ειλικρινής>> (Μέγας Βασίλειος).

3. <<Εντολή γαρ Κυρίου μη σιωπάν εν καιρώ κινδυνευούσης πίστεως. Ώστε, ότε περί πίστεως ο λόγος εστίν ειπείν, εγώ τις ειμί; Ιερεύς, άρχων, στρατιώτης, γεωργός, πένης;... Ουά οι λίθοι κεκράξουσι και συ σιωπηλός και αφροντίς;>>. (Αγφίο Θεοδώρου του Στουδίτου).

4. <<της σιωπής το κρίμα φοβερόν εστί.>> (Μέγας Βασίλειος)

5. <<Ο μη λέγων την Θείαν αλήθειαν υπεύθυνος εστί του αίματος τουτέστι της σφαγής των ψυχών των πλανεμένων>> (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

6. Κατά τον Προφήτη Ιεζεκιήλ: Λέγει ο Θεός ''Υιέ ανθρώπου σκοπόν δέδωκά σε τω οίκω Ισραήλ'' (σε έβαλα φύλακα)... και εάν μή λαλήσης του φυλάξασθαι τον ασεβή από της οδού αυτού, αυτός ο άνομος τη ανομία αυτού αποθανείται, το δε αίμα αυτού εκ της χειρός σου εκζητήσω'' (Ιεζ. 3.17-18).


 Δι' όλα τα παραπάνω και για ακόμη περισσότερα σαν και αυτά, τα οποία υπάρχουν και χάριν συντομίας τα παραλείπουμε, επανερχόμαστε μία ακόμη φορά εις τα Εκκλησιολογικά θέματα και κάνουμε λόγω για την ''Στεφανίτικη Σύνοδο''. 
 Από το 2005 μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια ενεργού σχίσματος, (αιτία του οποίου ήταν η τότε Νικολαίτικη ''Σύνοδος''),  εις τα οποία η πλευρά του ''Αρχιεπ/που'' και ''Ηγουμένου'' κ. Στεφάνου Τσακίρογλου δεν έχει προσπαθήσει το παραμικρό ώστε να παύσει να υφίσταται το σχίσμα. Μάλιστα δε όλες οι προσπάθειες για την διεξαγωγή ενός εν αγάπη και αληθεία διαλόγου, έχουν γίνει από την πλευρά του Σεβ/του κ. Κηρύκου, και άνευ επιθυμητού αποτελέσματος. Ενώ δηλαδή το 2005 οι ηγήτορες της τότε Νικολαίτικης ''Συνόδου'' με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία εξώθησαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ανδρέα στην παράνομη παραίτησή του και στην ανάδειξη ως νέου ''Αρχιεπ/που'' του Πρώην Πειραιώς κ. Νικολάου, πράξεις οι οποίες υπήρξαν ο θεμέλιος λίθος του σχίσματος, σήμερα έχοντας παρέλθει 13 ολόκληρα χρόνια, η πλευρά του σημερινού ''Αρχιεπ/που'' κ. Στεφάνου πεισματικά αποφεύγει κάθε καλή θέληση για την διεξαγωγή ενός διαλόγου μεταξύ εκείνης και του Σεβ/του κ. Κηρύκου. Θυμίζουμε πως ο Σεβ/τος Κήρυκος εκτός από τις πολλές επιστολές που έχει στείλει προς την άλλη πλευρά, πριν τον θάνατο του πρώην Πειραιώς τον είχε επισκεφθεί και συζήτησαν περί αυτού, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να απαντήσει θετικά περί του διαλόγου, αλλά και πριν τρία χρόνια, πάλι με την ευλογία του Σεβ/του κ. Κηρύκου, σε ξενοδοχείο των Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εις την οποία οι ανήκοντες εις την Στεφανίτικη ''Σύνοδο'' είχαν καλεστεί, χωρίς όμως και πάλι να υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση. 
 Μετά από όλα αυτά, η ''Στεφανίτικη σύνοδος'' έκρινε σωστό και πρέπον, αντί να έρθει έστω εις μία τυπική διαδικασία διαλόγου μετά του Σεβ/του κ. Κηρύκου, να τελέσει ''χειροτονία'' εις την Κύπρο, κατά την οποία συμπροσευχήθηκε μετά του Φλωριναίου Μητροπολίτου Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού. Αυτό από μόνο του λέει πολλά!!! 
 Επειδή όμως εις την ενέργεια αυτή δεν συμφώνησαν δύο πρώην μέλη της εν λόγω ''συνόδου'', οι Σεβ/τοι Μητροπολίτες Αργολίδος κ. Παχώμιος και Πατρών κ. Ευστάθιος, η ''σύνοδος'' αυτή για ακόμη μία φορά θεώρησε ως σωστό να κινήσει φανερό διωγμό εναντίον των δύο αυτών Μητροπολιτών, οι οποίοι το μόνο που ζητούσαν και ζητούν είναι καθαρή Ομολογία Πίστεως, καθαρή Ορθοδοξία. Αλλά απ' ότι φαίνεται, η ''σύνοδος'' του κ. Στεφάνου, αρέσκεται περισσότερο στο να κάνει σχίσματα, να εκδιώκει όσους δεν συμφωνούν μαζί της και να πράττει διαλόγους όχι με πρώην αδελφούς της, αλλά με αιρετικούς. Γι' αυτό και σήμερα, μετά από φανερό διωγμό, η ''σύνοδος'' αυτή καθήρεσε τους ως άνω δύο Μητροπολίτες. Και μάλιστα τους καθήρεσε προφασιζόμενη και παρουσιάζοντας ψεύτικους λόγους. Χωρίς να συζητήσει καθόλου το αίτημα του Σεβ/του Πατρών κ. Ευσταθίου,περί της δημιουργίας μιας  εγγράφου Ομολογίας Πίστεως από ολόκληρη την ''Σύνοδο''. 
 Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά που αρκετές φορές έχουμε αναφέρει από το παρόν Blog, προκειμένου να παρέχουμε την αληθινή πληροφόρηση εις τους αναγνώστες μας, δημιουργούν την σημερινή εικόνα της ''Στεφανίτικης Συνόδου'', η οποία εκ των ιδίων ενεργειών της, παρουσιάζεται ως ακόμη μία παλαιοημερολογιτική ''σύνοδος, όπως και οι τόσες άλλες που υπάρχουν. Διότι πολύ εύκολα πράττει παρανομίες, πολύ εύκολα κινεί διωγμούς, ακόμη ευκολότερα έρχεται σε συζητήσεις με επισκόπους άλλων συνόδων, χωρίς να την νοιάζει, χάριν του ποιμνίου, να διορθώσει ένα σχίσμα το οποίο εξ' ολοκλήρου αποτελεί δική της ευθύνη. 

 Εμείς όμως για να φανούμε δίκαιοι μπροστά στα μάτια του Κυρίου, πρέπει δημόσια να συγχαρούμε τους δύο αυτούς Μητροπολίτες, μιας και ο αγώνας τους γίνεται για την διασφάλιση της Ομολογίας Πίστεως. Κάτι που θα πράτταμε και προς την υπόλοιπη ''σύνοδο'' του κ. Στεφάνου, αν εκείνη επιθυμούσε να περπατήσει τα μονοπάτια της διορθώσεως. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως όταν ακόμη ο Σεβ/τος κ. Ευστάθιος δεν είχε κάνει καμία ομολογιακή κίνηση και ακολουθούσε σιωπηλά την ''σύνοδο'' του κ. Νικολάου, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που γράφαμε εναντίον του. Σήμερα όμως, κι επειδή τα πράγματα έχουν αλλάξει, εμείς πάλι οφείλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα γράψουμε υπέρ του. Αυτό είναι δικαιοσύνη και αυτό θα κάναμε προς όλους, αν και εκείνοι το ήθελαν. 
 Όσο όμως ο Θεός μας παρέχει χρόνο μετανοίας, καλό θα ήταν η ''Στεφανίτικη Σύνοδος'' να το εκμεταλλευτεί και να πράξει όσα πρέπει προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη και η ενότητα στην Εκκλησία. Καλό σε εκείνη και στον κόσμο της θα κάνει. Διότι εμείς, με τη βοήθεια του Θεού, βρισκόμασταν και βρισκόμαστε εντός της σωστικής Κιβωτού. Άλλοι εξήλθαν, και μάλιστα οικειοθελώς!!!        



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου