Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ


Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Σουτσεάβας Ιάκωβος, από το μοναστήρι Πούτινα, που έζησε από το 1719 - 1778, εφρόντιζε ιδιαιτέρως δια την μετάδοση του λόγου του Θεού εις το ποίμνιό του: Έτσι δια τους πιστούς των χωριών ετύπωσε ακλεκτά βιβλία περί προσευχής, περί χριστιανικής διδασκαλίας, τα οποία διεμοίραζε δωρεάν σε ιερείς και ηγουμένους. Ενώ για τα αγαπητά του παιδιά - τους μαθητάς - ετύπωσε το πρώτο Αλφαβητάριο, που περιελάμβανε τις προσευχές, τις εντολές και τα μυστήρια της Εκκλησίας και ίδρυσε σχολεία στους γειτονικούς χώρους των Εκκλησιών, των χωριών και των πόλεων. Παράλληλα διώρισε ευσεβείς διδασκάλους και ιερείς, που εδίδασκαν τους μαθητάς την Γραφή, την ανάγνωση, τα θρησκευτικά και συμβούλευε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά των στα σχολεία.

Ως αληθινός ποιμήν της ποίμνης του Χριστού, εφρόντιζε τόσο για την σωτηρία και τον φωτισμό του λαού, όσο και για την ανακούφιση από τους πόνους και τα βάσανα των ομοεθνών του. Έτοιμος να θυσιαστεί για την αγάπη του Χριστού, για το καλό της Εκκλησίας, για την ωφέλεια των χριστιανών και για την τιμή των.

Τους γονείς τους συμβούλευε να ανατρέφουν τα παιδιά των με φόβο Θεού, λέγοντας:

-Εσείς που είστε αληθινοί χριστιανοί και δίνετε το πατρογονικό σας όνομα στα μικρά παιδιά σας, πρέπει να έχετε μεγάλη φροντίδα για την μόρφωσή τους, ώστε να μην στερούνται από πνευματική τροφή και την κατά Χριστόν νουθεσία, τα οποία είστε υποχρεωμένοι εσείς πρώτα να τα διδάξετε.

Έλεγε πάλι:

-Τα διδακτικά βιβλία μοιάζουν με τα ευωδιαστά λουλούδια, τα οποία με την μυρωδιά της διδασκαλίας θεραπεύουν όλες τις σωματικές πληγές, ενώ, αυτός που δεν θέλει να μορφωθεί, μοιάζει με το ξερό δένδρο. Και όπως ο ήλιος θερμαίνει και ζωογονεί όλη την βλάστηση της γης, έτσι και η μελέτη των βιβλίων παρέχει στον άνθρωπο την δυνατότητα για όλες τις γνώσεις.

Έλεγε πάλι:

-Βλέπετε, γονείς, τι βλάβη και ζημιά προξενείτε στα παιδιά σας που τα αφήνετε απαίδευτα! Γι' αυτό σας συμβουλεύω να καλλιεργήσετε στις ψυχές σας τις πνευματικές αρετές που πηγάζουν από την αγία διδασκαλία, και να παραδώσετε τα παιδιά σας να μάθουν τα ιερά Γράμματα, όπως κάνουν μερικοί πατέρες και κηδεμόνες για την ωφέλεια των παιδιών τους. Εφαρμόζοντας τις συμβουλές και τις διδαχές μας, θα έχετε ελπίδα και θα είστε ευτυχισμένοι για τα παιδιά σας, διότι θα γίνουν σοφοί κατά Θεό και θα σας μνημονεύουν πάντοτε.

(Ρουμανικό Γεροντικό, Ιερομ. Ιωαννικίου Μπάλαν, Θεσ/νίκη 1985)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου