Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2016

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΔΥΣΙΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ (ΟΥΛΕΝ) ΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ.



  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάσθηκαν  από την Γνησία Ορθόδοξο Εκκλησία τα Άγια Θεοφάνεια εις την περιοχήν Αχαρνών, με Αρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν από τον Οικείο Επίσκοπο Σεβ/το Μητροπολίτην Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Κήρυκον, τοποτηρητήν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αττικοβοιωτίας και Πρόεδρον της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, βοηθουμένου υπό του Ιερέως π, Ανδρέα Σίντνιεβ και του πολιού Ιεροδιακόνου π. Ιακώβου Βιτάλη, στον Ιερόν Ναόν Παναγίας Αθηνιωτίσσης (Σουμελά) στην περιοχήν Πλάτωνος και Αγιασμό των Υδάτων στο Κανάλι του Μόρνου στην γειτονική περιοχή Αγίου Ιωάννου του Ρώσου κοντά στις δεξαμενές, με την παρουσία πολλών Ορθοδόξων εκ διαφόρων περιοχών της Αττικής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Τοπικών (Δημοτικών Αρχών). Μετά τον Αγιασμό και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εις τα ύδατα του Μόρνου, ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος ετόνισε την σημασία της τελέσεως του Αγιασμού εις το συγκεκριμένον σημείον απ' όπου περνούν τα ύδατα που ποτίζουν την Αθήνα και την ευρυτέρα περιοχή, καθ' όσον όπως ετόνισε << ο άνθρωπος με το υλικό νερό ζει σωματικά, με το πνευματικό όμως νερό, την χάρη του Αγίου Πνεύματος που επικαλεσθήκαμε, ζει την πνευματικήν αληθινή ζωήν>>. Ευχήθηκε πλουσίαν την άριν του Αγίου Πνεύματος, την ευλογίαν και την υγείαν εις τους <<μεταλαμβάνοντας εξ αυτού>> του αγιασμένου ύδατος και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν εις την επιτυχίαν της εκδηλώσεως. Εξίσουόμως πολύ σημαντικό ήταν και το μήνυμα του αντιδημάρχου Μενιδίου, ο οποίος κάλεσε όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία. Εις την συνέχειαν παρατίθεται και φωτογραφικόν ρεπορτάζ.



Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας 
και Λαυρεωτικής κ. Κήρυκος επί
του Δεσποτικού Θρόνου


Η μικρή Είσοδος: ''Σοφία Ορθή''


Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος θυμιατίζει μετά την Μικρή 
Είσοδο. ''Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου Κύριε.."


''Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ 
ουρανού και ίδε...''  - 
''Εις πολλά έτη Δέσποτα".


'Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ 
ουρανού και ίδε...''  - 
''Εις πολλά έτη Δέσποτα".


Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ 
ουρανού και ίδε...''  - 
''Εις πολλά έτη Δέσποτα".


Ο πολιός Ιεροδ/κονος π. Ιάκωβος
 αναγιγνώσκει την Ευαγγελικήν περικοπήν


Το τραπέζι εις το οποίον έχει τοποθετηθεί ο επί δίσκου
ευπρεπισθείς Τίμιος Σταυρός, δια του οποίου
θα αγιασθούν τα Ύδατα


Η κολυμβήθρα με το νερό το οποίο έπεται να αγιασθεί,
τοποθετημένη εις το μέσον του Ιερού Ναού


Ο πρωτοψάλτης του μοναστηριακού
Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης - 
Τιμίου Σταυρού Κορωπίου Αττικής
και Θεολόγος κ. Στουραΐτης Χαρίλαος
κηρύττει κατά την στιγμή του
κοινωνικού.


Ο Μητροπολίτης κ. Κήρυκος τελεί την ακολουθία του
Μεγάλου Αγιασμού. 


Η σχηματιζόμενη Ιερά πομπή κατευθύνεται για την 
κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό
των Υδάτων εις το Κανάλι του Μόρνου


Μακρινή άποψη της Ιεράς πομπής λίγα μέτρα πριν
το Κανάλι του Μόρνου


Η τέλεση του Μ. Αγιασμού επί της 
εξέδρας εις το Κανάλι του Μόρνου


Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος καταδύει τον Τίμιο Σταυρό
εις το Κανάλι του Μόρνου και τα πόσιμα νερά
της Αττικής γης ευλογούνται. ''Σήμερον των
υδάτων αγιάζεται η φύσις...''


ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΕΡΩΤΙΚΗΣ κ. ΚΗΡΥΚΟΥ, ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.

  <<Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω>>

  Η ποιητικότατη προφητική αυτή φράση των ψαλμών έχει ένα ασυνήθιστο πνευματικό νόημα. Για την κατανόησή της θα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό τον μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αυτό θα είναι το σημερινό σύντομο εόρτιο μήνυμά μας.
  Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, ότι ο ποταμός Ιορδάνης είναι γνωστός στην Αγία Γραφή για πολλά θεύματα και από την βάπτισητου Χριστού πηγάζει από δύο πηγές. Η μία πηγή λέγεται Ιορ και η άλλη Δαν. Τα δύο αυτά μικρά ποτάμια ενώνονται σε κάποιο σημείο και σχηματίζουν τον ποταμό Ιορδάνη που διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα και χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα. Η αληγορία είναι βαθειά και θεολογική κατά τον άγιο πατέρα.
  Ο ποταμός Ιορδάνης είναι ο τύπος του ανθρωπίνου γένους. Οι δύο πηγές συμβολίζουν τους δύο προπάτορες τον Αδάμ και την Εύα από τους οποίους (ανέβλυσε) προήλθε το ανθρώπινο γένος. Και το γεγονός αυτό προς τα που πηγαίνει; Στην νέκρωση και στον θάνατο όπως ο Ιορδάνης πήγαινε και πηγαίνει προς τη Νεκρά Θάλασσα. ήρθε όμως ο Υιός του Θεού που αγάπησε και πόνεσε την ανθρωπότητα, έγινε άνθρωπος, δίδαξε την αλήθεια, θαυματούργησε, ανέβηκε στον Σταυρό και κατήργησε πάνω στον Σταυρό τον θάνατο, με τον δικό του θάνατο. Έτσι χάρισε στους ανθρώπους την ζωή. Τους έστρεψε προς τα πίσω. Τους έκανε να μην τρέχουν πια προς τη νέκρωση, αλλά προς την ζωή και την αθανασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Απ. Παύλος λέγει: <<Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθημεν εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν...ο παλαιός ημών άνθρωπος συνεσταυρώθη, ίνα καταργηθεί το σώμα της αμαρτίας, του μηκέτι δουλεύειν ημάς τη αμαρτία>>.( Ρωμ στ' 3,6).
  Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Άραγε εμείς οι σημερινοί χριστιανοί είμαστε όντως μεταξύ εκείνων που η Χάρις του Θεού η σωτήριος μας έκαμε να μη τρέχουμε προς τη νέκρωση, αλλά προς την ζωή και την αθανασία; Με άλλα λόγια είμεθα γνήσια μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, και αξιοποιούμε για μας αυτήν την μεγάλη δωρεά της Χάριτος του Θεού;
  Ας ευχηθούμε με τον αγιασμόν των υδάτων τούτων από τα οποία ποτίζεται ολόκληρη η Αττική γη και ξεδιψούν εκατομμύρια άνθρωποι, να έλθη ο φωτισμός εις τον νουν και εις την καρδίαν όλων <<αντλούντων και αρυομένων>>, αρχόντων τε και αρχομένων, πολιτικών και Εκκλησιαστικών ταγών, ώστε να αντιμετωπισθεί ωστά η σημερινή επώδυνος για όλους, κοινωνική κρίσις, που περνάει το Έθνος μας, η οποία κρίσις εις το βάθος είναι πνευματική, έτσι ώστε όλοι να στραφώμεν <<ως ο Ιορδάνης ετράφη εις τα οπίσω>>, ήτοι να ακολουθήσωμεν την οδόν της αληθινής προόδου, της προς τας άνω πορείας. Εύχομαι το έτος 2016 να είναι ευλογημένον και σωτήριον, ήτοι εμποτισμένον από την θείαν Χάριν του εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Σωτήρος ημών Χριστού.

Διάπυρος προς Κύριον Ευχέτης
Ο Μητροπολίτης

+ Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
κ. ΚΗΡΥΚΟΣ

(Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών 
και Αττικοβοιωτίας και Πρόεδρος της Πανορθοδόξου
Ιεράς Συνόδου) 

  













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου