Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 1 0 0 ΕΤΩΝ 
ΕΚ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη ετιμήθη η Ιερά Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εις την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών.
Το Σάββατο 19 Μαΐου 2019 συνεπληρώθησαν 1 0 0 χρόνια από την θλιβερή εκείνη ημέρα της Γενοκτονίας. Δια τον λόγον αυτόν εις τον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών πραγματοποιήθηκε Συνοδικό Αρχιερατικό Συλλείουργο, προεξάρχοντος του Οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, συνιερουργούντος και του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Ευσταθίου. Επίσης μετά των Σεβ/των Μητροπολιτών συνιερούργησαν και οι Ιερείς Παν/τος Αρχ/της π. Γεράσιμος Κοσμάς και π. Δημήτριος εκ Ρωσίας. 
Κατά την ακολουθία του Όρθρου ψάλθηκε η από το 2008 κυκλοφορήσασα εκ της Ιεραποστολικής Αδελφότητος Διακονισσών <<ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ>> Αχαρνών, ιερά ασματική ακολουθία των <<Αγίων Νεομερτύρων>>. Το δε Συναξάριον αυτής αναφέρει:
<< Μνήμη Πάντων των Αγίων Νεοφανών του Χριστού Μαρτύρων των μετά την άλωσιν της Κωνσταντιουπόλεως μαρτυρησάντων >>.


Κατά την Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Εαγγελίου, τον Θείο λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Ευστάθιος, αναφερθείς εις το γεγονός της Γενοκτονίας και τονίσας την Ιερά υποχρέωση όλων μας εις το να τιμούμε όσους παντοιοτρόπως εμαρτύρησαν δια το έθνος και την Ορθοδοξίαν.
Αμέσως μετά το πέρας της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ των πεσόντων κατά την διάρκεια της οποίας αναπέμφθηκε ειδική δέησις. 
Μετά και την ολοκλήρωση του Ιερού Μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε εις τον αύλιον χώρον του Παρεκκλησίου Παναγίας Παραμυθίας, η κατά το πρόγραμμα αναφερομένη πνευματική εκδήλωσις - μνημόσυνον επί τη θλιβερά επετείω της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωσις έγινε με την ευλογία του Μακ/του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Παχωμίου και την φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου. Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς: Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος και Πατρών κ. Ευστάθιος. Τον χαιρετισμό του Μακ/του, ο οποίος λόγω ασθενείας δεν ηδυνήθη να παραστή, ανέγνωσε ο Παν/τος Αρχ/της π. Γεράσιμος Κοσμάς. Την εκδήλωσιν ετίμησε με την παρουσίαν και με μία σύντομη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ιστορική αναφορά εις το θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου ''ΑΡΓΩ'' κ. Χριστόφορος Σοφιανίδης. Αι αναφοραί αυταί εις τους διωγμούς του Ποντιακού Ελληνισμού, ο δίσκος των κολλύβων με την επιγραφή ΡΩΜΑΝΙΑ 29 ΜΑΙΟΥ 1453, οι ποντιακές στολές, τα ποιήματα και οι ύμνοι εις Ποντιακήν διάλεκτον όλα αυτά ενεποίησαν βαθυτάτην συγκίνησιν εις όσους παρευρέθησαν οι οποίοι ηυχαρίστουν δια την πρωτοβουλίαν αυτήν και ετόνιζαν ότι είναι ανάγκη να γίνωνται πολλαί τοιαύται εθνικοθρησκευτικαί εκδηλώσεις. 

Παραθέτομεν την προσφώνησιν του Μακ/του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Παχωμίου, έχουσαν ούτω:


Η προσφώνησις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών κ. Παχωμίου

Αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Δεν μπόρεσα να ευρίσκωμαι στην τόσο σημαντική εκδήλωσι, όμως θέλω με αυτό τον μικρό χαιρετσμό να ενώσω μαζί σας τις προσευχές μου και να ευχηθώ δια εκείνους που εμαρτύρησαν και έχυσαν το αίμα τους για την ορθοδοξία και την Ελλάδα, το ''αιωνία η μνήμη''.
Αυτοί αγωνίσθηκαν δια να φυλάξουν εις τα Ελληνικά εκείνα μέρη του Πόντου την καλήν ομολογίαν της Πίστεως και την ελευθερίαν. Όμως δεν γνωρίζουμε, διατί παραχώρησε ο Θεός την εθνικήν και θρησκευτικήν τραγωδίαν, δια την οποίαν γίνεται η σημερινή εκδήλωσις και διατί εις τα μέρη αυτά όπου άλλοτε εδοξάσθη ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία να κυματίζη σήμερα η ημισέληνος του βάρβαρου κατακτητού. Ίσως δια τας αμαρτίας του λαού, ίσως δια τας προδοσίας και τας παρεκτροπάς των εκκλησιαστικών ταγών. Ο Θεός γνωρίζει. Και μέχρι πότε. 
Εμείς ένα ας έχουμε κατά νουν. Ότι έχουμε ιερόν καθήκον να διαφυλάξουμε με κάθε θυσίαν την ορθόδοξον πίστιν μας και την τιμήν της πατρίδος μας. Η Ορθοδοξία και η Ελευθερία είναι τα ωραιότερα δώρα του Θεού. Αλλοίμονο αν τα χάσωμεν. Δι' αυτό πρέπει να θυσιάσωμεν τα πάντα δι' αυτά τα δύο. Αυτά ήταν και τα μηνύματα της ζωής και του έργου του αοιδίμου Ιεράρχου Ματθαίου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. ''Ελευθερία, Ορθοδοξία ή θάνατος''. Και αυτό το μήνυμα έρχεται από μία μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, του οποίου η αρωγή, υλική και πνευματική, προς τον κατατρεγμένο λαό του Πόντου και της Μικράς Ασίας ήταν και συνεχίζεται να είναι , δια των Ιερών Μονών του και της εν γένει εκκλησιαστικής του δράσεως, πολύ μεγάλη.
Αυτοί λοιπόν που αγωνίσθηκαν και εθυσιάσθησαν δια να μείνουν πιστοί εις το καθήκον πρέπει να μας εμπνέουν. Πολύ περισσότερον, όταν είναι πατέρες μας και αδέλφια μας. Με την ζωή τους και την πίστι τους είναι για μας ζωντανά παραδείγματα προς μίμησιν. 
Γι' αυτό ας συνεχίσωμεν να ζώμεν ως γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου και όπως με το παράδειγμά τους υπέδειξαν και σε μας. Οι αγώνες των και αι θυσίαι των ας μας εμπνέουν και ας μας καθοδηγούν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή προς αυτούς.
Σας ευλογώ και σας εύχομαι κάθε αγαθόν.  

Κλείνοντας το ρεπορτάζ είναι αναγκαίο να αναφέρουμε πως αμέσως μετά το πέρας της εκδηλώσεως, την οποία επιλόγησαν ο Σεβ. κ. Κήρυκος και ο Σεβ. κ. Ευστάθιος, ο Σεβ/τος Μεσογαίας διένειμε εις όλους τους παρευρισκόμενους το έντυπο ''ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ''. 


Επίσης και ο επίσημος προσκεκλημένος κ. Χριστόφορος Σοφιανίδης διένειμε σχετικό περιοδικό με τίτλο ''1914 - 1923: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΝΤΟ. 1919- 2019: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΟΥΣ''. 
  

Εις την συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από την Συνοδική Θεία Λειτουργία και από την Επιμνημόσυνη Εκδήλωση.

ΟΡΘΡΟΣ






ΣΥΝΟΔΙΚH
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 









ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΙΣ



ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου