Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ

(Εκ της Ιστοσελίδος ( http://impatron.blogspot.com/ ) της Ιεράς Συνόδου της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος αντιγράψαμεν και παρουσιάζομεν την ''ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ''). 



ΓΝΗΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
                       ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Προσωρ, Διευθ. Άστρους 86, 104 41 ΑΘΗΝΑΙ
                   HELLAS (GREECE)
               Τηλ.: (+30) 210 5155565
           E-mail: holsynodgoc@gmail.com

 Αριθ. Πρωτ. 3604
Εν Αθήναις τη 18η Φεβρουαρίου 2019 εκ.ημ. 


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ

ΠΡΟΣ

Άπαντα τα τέκνα της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας,
Τους Τιμιωτάτους Κληρικούς,
Τους Οσιωτάτους Μοναχούς και Μοναχάς και
τους Ευλαβεστάτους Λαϊκούς.

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και τέκνα ευσεβή και περισπούδαστα της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας χάρις Υμίν και ευλογία παρά του Δωρεοδότου παντός αγαθού Κυρίου και Θεού ημών, είησαν μεθ' ημών.

Δια της παρούσης Συνοδικής Εγκυκλίου αναγγέλομεν εις πάντας υμάς ότι κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου των απανταχού Αρχιερέων της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, ληφθείσης ομοφώνως κατά την ημέραν τελέσεως του ενωτικού πολυαρχιερατικού συλλειτούργου την 27ην Ιανουαρίου 2019, θα τελεσθή Καθαγιασμός Αγίου Μύρου, κατά την ερχομένην Μεγάλην Πέμπτην, 12ην Απριλίου 2019. Κατ' απόφασιν δε της Ιεράς Συνόδου της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, ληφθείσης κατά την συνεδρίασιν της 2ας Φεβρουαρίου 2019 ήδη ανακοινωθείσης δια της υπ' αριθ.3596 Συνοδικής ανακοινώσεως, η τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου θα γίνη εις την Ιεράν Μονήν Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας.

Κατά αρχαίον έθος ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου ετελείτο υπό του Πατριάρχου του Οικουμενικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως με την συμμετοχήν δώδεκα συνοδικών Αρχιερέων. Αφ' ης όμως ο θρόνος ούτος περιήλθεν εις την επικυριαρχίαν των οπαδών της αιρέσεως του Οικουμενισμού και ηλώθη πνευματικώς υπό των περιπεσόντων εις το σχίσμα του νέου ημερολογίου, παρέστη η ανάγκη ίνα ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου τελείται υπό του πρώτου των Αρχιερέων της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνήθως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, θέσιν επέχοντος τοποτηρητού του Οικουμενικού Θρόνου.

Το Άγιον Μύρον είναι παρασκευασμένη σύνθεσις εξ αγνού και καθαρού ελαιολάδου <<εψημένου>> μετά διαφόρων αρωματικών και συντηρητικών ουσιών, καθαγιασθέν δι' ειδικής τελετής και ικετηρίου ευχής υπό του πρώτου των Αρχιερέων αναγινωσκομένης κατά την διαρκειαν της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, και είναι αναγκαίον δια την τέλεσιν του Μυστηρίου του Χρίσματος, ενός εκ των επτά Μυστηρίων της Εκκλησίας τελούμενον ευθύς μετά την τέλεσιν του Μυστηρίου Βαπτίσματος. Επίσης το Άγιον Μύρον χρησιμοποιείται δια τον καθαγιασμόν της Αγίας Τραπέζης εγκαινιαζομένων Ιερών Ναών, δια την χρίσιν των προσερχομένων εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και εκ του σχίσματος προερχομένων χριστιανών, δια τον καθαγιασμόν διασαλευθείσης ή ανακαινισθείσης Αγίας Τραπέζης, την καθιέρωσιν αντιμηνσίων δια την τέλεσιν επ' αυτών του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και εις άλλας τινας ειδικωτέρας περιπτώσεις, υπό του Μεγάλου Ευχολογίου προβλεπομένας και καθοριζομένας.

Δια την προετοιμασίαν του Αγίου Μύρου απαιτούνται, εκτός του αγνού και καθαρού ελαιολάδου και άλλα είδη, συνήθως αρωματικαί ή συντηρητικαί, ως προαναφέραμεν, μερικαί εξ αυτών πολυδάπαναι. Διο είθισται να καλούνται οι ορθόδοξοι χριστιανοί, μέλη της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, να συμβάλλουν κατά το μέτρον της προθέσεως και των δυνάμεων αυτών, δια την ανεύρεσιν και την αγοράν των ουσιών αυτών.

Ταύτην την παλαιάν τάξιν και συνήθειαν ακολουθούντες και ημείς, εξ ανάγκης και τηρήσεως των εθών οδηγούμενοι, καλούμεν δια της παρούσης Εγκυκλίου πάντας τους εν Χριστώ Αδελφούς, Κληρικούς και Λαικούς, Ηγουμένους Μοναστικών Αδελφοτήτων, Εφημερίους Ενοριών, Προέδρους ή μέλη Εκκλησιαστικών επιτροπών και απλούς Αδελφούς, μέλη της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, να συμβάλλουν κατά το μέτρον του δυνατού και της καλής προαιρέσεως εκάστου, δια την αγοράν των αναγκαίων υλικών και καταλλήλων σκευών δια την προετοιμασίαν και την παρασκευήν, <<έψησιν>> όπως λέγεται, του Αγίου Μύρου.

Και η συμβολή και συνεισφορά των Αδελφών, Κληρικών και Λαϊκών μελών της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, δύναται να γίνη με τους ακολούθους τρείς τρόπους. Πρώτον με την αποστολήν μικράς ποσότητος εκ των αναγκαίων ειδών δια την προετοιμασίαν του Αγίου Μύρου, συνήθως αγνού και καθαρού ελαιολάδου Δεύτερον με την αποστολήν ή κατάθεσιν εις ειδικόν τραπεζικόν λογαριασμόν χρηματικού ποσού δια την αγοράν των αναγκαίων ειδών ή σκευών δια την προετοιμασίαν του Αγίου Μύρου. Και τρίτον με την προσωπικήν παρουσίαν και προσευχήν κατά την ημέραν και ώραν τελέσεως του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, ήτοι την πρωΐαν της Μεγάλης Πέμπτης, την 12ην Απριλίου 2019 κατά το εκκλησιαστικόν ημερολόγιον, 25ην Απριλίου 2019 κατά το πολιτικόν ημερολόγιον, εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας της Ελλάδος. Τα είδη και τα χρήματα δυνατόν να παραδίδωνται ή να αποστέλλωνται εις τον Πρόεδρον της Επιτροπής προετοιμασίας του Αγίου Μύρου, Ιερομόναχον π. Γεράσιμον Κοσμάν (τηλέφωνον επικοινωνίας +30 6970412543). Προς διευκόλυνσιν δυνατόν τα χρήματα να συγκεντρώνωνται υπό των εφημερίων η του εντεταλμένου μέλους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και να αποστέλλωνται συγκεντρωτικώς εις τον Πρόεδρον της Επιτροπής προετοιμασίας του Αγίου Μύρου, Ιερομόναχον π. Γεράσιμον Κοσμάν.

Γίνεται γνωστόν ότι οι συμβάλλοντες με τους δύο πρώτους τρόπους, ήτοι δια της αποστολής ειδών ή χρημάτων, λογίζονται ως αφιερωματικοί Μυρεψοί καθόσον συμβάλλουν με την αποστολήν και αφιέρωσιν ειδών ή χρημάτων εις την προετοιμασίαν και <<έψησιν>> του Αγίου Μύρου και μνημονεύονται τα ονόματα αυτών εις την Ιεράν Παράκλησιν η οποία τελείται κατά την <<έψησιν>> του Αγίου Μύρου την Μεγάλην Τρίτην το πρωΐ. Δια τούτο ενημερώνομεν και παρακαλούμεν όλους τους Αδελφούς οι οποίοι θα αποστείλουν ή θα συγκεντρώσουν δια λογαριασμόν και εκ μέρους άλλων Αδελφών, μελών της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, είδη ή χρήματα, να αποστείλλουν και τα ονόματα των Ορθοδόξων δωρητών ή αφιερωτών, οιονεί <<μυρεψών>> δια να μνημονευθούν κατά την τέλεσιν της ως άνω αναφερθείσης Ιεράς Παρακλήσεως. 

Δια περισσοτέρας πληροφορίας δυνατόν να απευθύνεσθε εις την ηλεκτρονικήν διεύθυνσιν: holsynodgoc@gmail.com

Ευχόμενοι διαπύρως προς Κύριον υπέρ πάντων υμών,
Διατελούμεν μετά πολλής εν Κυρίω αγάπης.

ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΣΥΝΟΔΟΝ
+ Ο Αργολίδος και Κορινθίας ΠΑΧΩΜΙΟΣ, Πρόεδρος

Ο Αρχιγραμματεύς
+ Ιερομ. Γεράσιμος Κοσμάς.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου