Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΠΕΡΙ ΠΛΑΝΗΣ (1)

Την εξ οιήσεως προερχομένην φαντασιώδη πλάνην, από την άσχετον επιθυμίαν δια την τελειότητα, δεν είναι ορθόν να φοβήσαι τόσον πολύ κατά την πνευματικήν σου πορείαν. Διότι αύτη συμβαίνει εις εκείνους τους αγωνιστάς οι οποίοι πορεύονται όχι μόνον ασυμβουλεύτως και ιδιορρύθμως, και άνευ πνευματικού οδηγού αλλά και χωρίς ταπείνωσιν και μελέτην των πρακτικών διδασκαλιών των Αγίων Πατέρων. Αυτοί, πριν ακόμη εξέλθουν εις τον αγώνα των, είχον συλληφθή εκ της τοιαύτης φαντασιοπλήκτου πλάνης, ή μάλλον αυτοί συνέλαβον, εις εαυτούς, την πλάνην αυτήν και μετ' αυτής εξεκίνησαν εις τον αγώνα, και υπ' αυτής οδηγούμενοι επί των νεφελών δια των της φαντασίας πτερών και ως δήθεν θεωρούντες τα κάλλη των ουρανίων θεαμάτων, πλανώμενοι και φαντασιούμενοι εκ των διαβολικών αυτών φανταστικών ψευδοθεαμάτων, καταλήγουν ούτω εις βάραθρα απωλείας.
Ο Θεός ας μας διασώζει εκ της τοιαύτης οιήσεως και διαβολικής παγίδος! Τούτο δε παθαίνουν επί πλέον, διότι ακάθαρτοι όντες ακόμη εκ των παθών, ζητούν να απολαύσουν θείας θεωρίας, και επιθυμούν να βλέπουν Αγγέλους, οράσεις, φώτα, και τα τοιαύτα ουράνια πράγματα, με τον νουν των και την ιδικήν των δύναμιν, νομίζοντες ότι αυτά που δημιουργεί ο σατανάς εις την φαντασίαν των είναι εκ Θείου Πνεύματος. Τούτο παθαίνουν, διότι δεν συνεδέθη ο νους αυτών μετά της προσευχής, ως πολλάκις είπομεν, αλλ' ούτε συνετρίβη και εταπεινώθη η καρδία αυτών δια τας αμαρτίας των.
Ούτοι, ουδέ συμβουλήν των εμπείρων δέχονται, και δια τούτο δυσκόλως θεραπεύονται Οι δε έμπειροι διδάσκαλοι λέγουν, ότι μόνον ο Θεός δύναται να θεραπεύση αυτούς.
Εν πάση περιπτώσει, το καλύτερον είναι ποτέ να μη θεωρής σεαυτόν ότι κατέχεις κάτι, αλλά να θεωρής σεαυτόν πτωχόν, γυμνόν από αρετάς, τυφλόν τη ψυχή και παντελώς ανάξιον δια τα τοιαύτα. Η δε ασφάλεια έγκειται εις την υπακοήν υπό πεπειραμένον εις τα πνευματικά Οδηγόν και γέροντα δια της ανυποκρίτου υποταγής.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου