Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η ΕΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η Εκκλησία μας εύχεται συνέχεια <<υπέρ της των πάντων ενώσεως>>. Ενότητα ζήτησε ο Χριστός δια την Εκκλησίαν Του εις την Αρχιερατική Του προσευχή, <<ίνα ώσιν εν πάτερ, είπε, καθώς ημείς εν εσμέν>>. Όπως είναι ενωμένα τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, έτσι πρέπει να είναι ενωμένοι και οι πιστοί. <<Καθώς ημείς>>. Η αληθινή ενότητα ξεκινάει και έχει πρότυπο την Αγίαν Τριάδαν.
Η ενότητα αυτή είναι οριζόντια και κάθετος. Ενότης με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας. Η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι αληθινή, όταν είναι ενότης εν Χριστώ, όταν δηλαδή οι άνθρωποι είναι ενωμένοι με τον Θεό. Η κοινωνία μας με τον Τριαδικό Θεό εξασφαλίζει και την γνησιότητα της μεταξύ μας ενότητος και κοινωνίας.
Όταν λοιπόν ο Χριστός ομιλεί στην Αρχιερατική του προσευχή δια ενότητα, δεν ομιλεί δια μίαν εξωτερικήν, τυπικήν ενότητα, αλλά δια ενότητα στο Σώμα του χριστού, ενότητα εν τη Εκκλησία που είναι ζώσα πραγματικότης.
Οι άγιοι Πατέρες αυτήν την ενότητα εβίωναν και εκήρυτταν. Έβλεπαν ότι ενότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι αδιανόητος χωρίς την ενότητα με τον Θεό. Αυτή η ενότης ήτο πρωτίστως βιωματική. Δια της ορθοδόξου πίστεως και ομολογίας και δια των καλών έργων ήσαν γνήσιοι φορείς της γνησίας Ορθοδόξου Παραδόσεως και ηγωνίσθησαν εναντίον κάθε είδους παρεκκλίσεως δια να μείνουν ενωμένοι με τον Θεό.
Έτσι εξηγούνται οι αγώνες που έκαμναν κατά των αιρέσεων. Έτσι εξηγούνται οι αγώνες του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, ο οποίος έλεγεν, ότι <<όσον απομακρύνομαι από τους αιρετικούς, τόσον ενώνομαι με τον Χριστό>>. 
Η Αγία του Χριστού Εκκλησία εύχεται υπέρ της αληθούς ενώσεως, η οποία σημαίνει ένωση με τον Χριστό δια της Εκκλησίας.
Μία τέτοια ενότητα έλαβεν χώραν και το Σάββατον 27 Ιανουαρίου 2019 εις την Γυναικείαν Ιεράν Μονήν Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας, μεταξύ του γέροντος Μητροπολίτου Αργολίδος και Κορινθίας κ. Παχωμίου και των Σεβ/των Ιεραρχών της μέχρι τότε Συνόδου του Σεβ/του κ. Κηρύκου.
Προσωπικά ευχόμαστε η ενότητα αυτή να φέρει πλούσιους πνευματικούς καρπούς εις τας τάξεις της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και εις τας τάξεις της Απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Θεός να ενδυναμώνει το Ορθόδοξο Ενωτικό έργο, προκείμενου εις το μέλλον η Εκκλησία να δεχθεί εις τα σπλάχνα της ακόμη περισσότερους εργάτες και πιστούς. 
Τελικά ότι δεν έγινε το 1971 με την πονηρή εξαρχία εις την Αμερική, τότε δηλαδή που δ ε ν κατάφερε η Ορθοδοξία να βγει από τα στενά τείχη της Ιεράς Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας και να κατακυριεύσει τα πλήθη της Οικουμένης, αυτό ξεκίνησε να γίνεται, Ορθόδοξα, Κανονικά και όπως πραγματικά το θέλει η Εκκλησία, 34 χρόνια μετά. Ήτοι από το 2005. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου