Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η ΚΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο Χριστός μας λέγει: <<Καθώς θέλετε, ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, ούτω και υμείς ποείτε αυτοίς ομοίως>> (Λουκά 6,31). Αυτός είναι ο κανόνας της χριστιανικής μας ζωής και συμπεριφοράς. Έτσι αν μας ενοχλεί ο τρόπος των άλλων, ας φροντίσουμε να μη δείξουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο. Ας μη κυττάξουμε πως συμπεριφέρονται οι άλλοι. Ας προσέχουμε και ας ενεργούμε, όπως ακριβώς θα θέλαμε να το κάμνουν εκείνοι.
Αν προσέχαμε σ' αυτά τα λόγια του Κυρίου και τα εφαρμόζαμε ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Εχθρότητες και πόλεμοι δεν θα υπήρχαν ανάμεσα στα κράτη. Οι κοινωνίες και τα έθνη θα προώδευαν. Οι οικογένειες θα γλύτωναν από διάλυσι...
Στην κοινωνική μας συμπεριφορά ο Χριστός μας έθεσε σαν θεμέλιο την κατανόησι. Όλοι πιστεύουμε πως η βάσις για την σωστή μας συμπεριφορά για την προκοπή μας, δια την πρόοδό μας είναι η κατανόησις. Μόνο που ο Χριστός μας λέγει, ότι αυτήν την κατανόησι, να την έχουμε εμείς και όχι να την απαιτούμε από τους άλλους. Η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική αν ο καθένας μας προσπαθούσε να έρθη στην θέσιν του άλλου και να δείξη κατανόησι.
Συχνά ακούμε να λέγη ο καθένας στον άλλον: Έλα στην θέσι μου και θα δούμε πως θα συμπεριφερθείς, τι θα κάνεις. Αλλά γιατί να μη προλάβουμε; Γιατί να μη μπούμε εμείς στην θέσι του άλλου; Διατί να μην ελέγξουμε πρώτα τον εαυτό μας; Γιατί να μη δείξουμε εμείς την σωστή συμπεριφορά;
Ας το αντιληφθούμε πως μόνο εάν κάνουμε αγώνα, συναγωνισμό, ποιός θα έρθη πρώτος στη θέσι του άλλου, μόνο τότε θα δοκιμάσουμε την χαρά, την ικανοποίησι που μας δίνει η αμοιβαία κατανόησι. Και αυτό θα το επιτύχουμε αν διώξουμε μακριά μας το εγωϊστικό φρόνημα που μας δυναστεύει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου