Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑΣ - ΑΘΗΝΙΩΤΙΣΣΑΣ


''Απορεί και φύσις, και πληθύς νοερά,
το εν σοι, Παρθενομήτορ, μυστήριον,
της ενδόξου και αρρήτου σου ταφής.''

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και πληθωρική συμμετοχή Χριστιανών εορτάσθηκε Ορθόδοξα την Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Αυγούστου το Πάσχα του Καλοκαιριού, ήτοι η Κοίμησις της Υπεραγίας Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίαμ,στο ομώνυμο Καθολικό της επισκοπικής Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά της Αθηνιωτίσσης εις τις Αχαρνές Αττικής. 

Πλήθος πιστών προσήλθαν και τις δύο ημέρες, ώστε να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο της Γλυκιάς μας Μητέρας και την Ιερά της εικόνα,  ζητώντας τη χάρη και την ευλογία Της. Ιδιαίτερη χαρά προξένησε το γεγονός πως μέσα στο πλήθος των Χριστιανών που προσήλθαν εις την χάρη Της, οι περισσότεροι εξ αυτών ήσαν νέοι. Πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και σήμερα, παρά τις δυσκολίες, οι νέοι δεν έχουν αποστρέψει το πρόσωπό τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία, βρίσκονται κοντά της και δεν χάνουν στιγμή να ζητούν την βοήθεια του Χριστού, της Παναγίας και όλων των Αγίων. 


Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Επιχωρίου Επισκόπου, Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. ΚΗΡΥΚΟΥ, του και Τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προέδρου της Απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο. Παρά το πλευρό του Σεβ/του συνιερούργησε ο εκ Κροατίας Παν/τατος Ιερομ/χος π. Παντελεήμων Vilicic. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού και αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωσή του, τηρώντας το από χρόνια τοπικό έθιμο, γυναίκες - εθελόντριες, ευπρέπιζαν τον Επιτάφιο της Παναγίας και την Ιερά της Εικόνα.  

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στην Ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΚΗΡΥΚΟΣ.  Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας με τον πάντα μεστό, μελίρρυτο και ψυχωφέλιμο λόγο του εξέφρασε τις θερμότατες ευχές του προς όλους και ειδικά προς τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες. Τον Πανηγυρικό της ημέρας, με την ευλογία του Σεβ/του, εκφώνησε ο Θεολόγος κ. Χαρίλαος Στουραΐτης.   

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε, σε κλίμα κατάνυξης, η λιτάνευση του Επιταφίου και της Ιερής εικόνας πέριξ του Ναού υπό την ψαλμωδία διαφόρων τροπαρίων της Εορτής. 

Η εορτή ολοκληρώθηκε με πλούσια τράπεζα προς τον Σεβ/το Ποιμενάρχη μας και σε όσους από τους πιστούς ηθέλησαν να παρακαθίσουν εις αυτήν.     



















 Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου που έχει την επωνυμίαν ''ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'', της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών, που εδρεύει στην σήμερον εορτάζουσαν Μητροπολιτικήν Ιεράν Μονήν Παναγίας Σουμελά Αχαρνών την Αθηνιώτισσαν, επί τη ιερά πανηγύρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, απευθύνουν, σήμερον, προς τους απανταχού Ορθοδόξους θερμόν εόρτιον αγωνιστικόν χαιρετισμόν, συν τη ευχή, όπως η Κυρία Θεοτόκος, η Βασίλισσα του Πόντου, η Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης, σκέπει, περιφρουρεί και διαφυλάττη τα απανταχού τέκνα Της, ήτοι τους απανταχού Ορθοδόξους, ''από παντός ορατού και αοράτου εχθρού'' και απαλάξει όλον τον κόσμον ''από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης''... Χρόνια πολλά εις τους εορτάζοντας και τας εορταζούσας . . . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου