Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ


'' Ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΟΣ μας δίνει τη δυνατότητα να εξαφανίσουμε τα αμαρτήματά μας και ν' αποφύγουμε την αιώνια τιμωρία, με την εξομολόγηση και τη μετάνοια''


'' ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ χρειάζονται τις εγχειρήσεις και τις καυτηριάσεις για την υγεία που έχασαν, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε τις δοκιμασίες και τη μετάνοια από το πλήθος των αμαρτιών μας για να επανακτήσουμε την αρχική υγεία της ψυχής μας ''.


'' Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ είναι η θύρα του παραδείσου ''.


'' Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ είναι η πύλη του ελέους, και είναι πάντοτε ανοιχτή σ' εκείνους που την αναζητούν. Από αυτή την πύλη εισερχόμαστε προς το θείο έλεος, και έξω απ' αυτή την είσοδο δεν υπάρχει η φιλανθρωπία του Θεού ''.

'' ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΑΡΤΙΑ που δε συγχωρείται, παρά αυτή για την οποία δε μετανοείς ''.


'' ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ μετάνοια επιτυγχάνουμε την ψυχική κάθαρση ''.

'' ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ; Επειδή αμαρτήσαμε μετά το Βάπτισμα, και επειδή με τα σφάλματά μας μολυνθήκαμε, δεν υπάρχει για μας ελπίδα σωτηρίας; Δεν υπάρχει φάρμακο επιστροφής; Τα πάντα έχουν χαθεί, τα πάντα έχουν εξαφανισθεί; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκτήσουμε πάλι ό, τι χάσαμε; Όσο εξαρτάται από τις αμαρτωλές μας πράξεις, δεν υπάρχει. Όσο όμως εξαρτάται από την αγαθότητα και την ανέκφραστη φιλανθρωπία του Θεού, υπάρχει τρόπος σωτηρίας. Ποιός είναι λοιπόν αυτός; Η εξομολόγηση, έπειτα από ειλικρινή μετάνοια ''.


'' ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ, άνθρωπέ μου, πως όταν αμαρτήσεις, θα ζήσεις έστω και μία ημέρα στη ζωή αυτή για να μετανοήσεις; Γιατί είναι άγνωστη η έξοδός σου από τη ζωή αυτή. Και αν πεθάνεις αμετανόητος, δεν υπάρχει μετάνοια στην άλλη ζωή, όπως λέει ο Κύριος, μέσω του Δαβίδ. <<στον Άδη ποιός θα μπορεί να εξομολογηθεί;>>. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι με μετάνοια και εξομολόγηση, για να βαδίσουμε χωρίς λύπη εκείνο το δρόμο, το δρόμο προς την αιωνιότητα ''.

'' ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ και μετανοεί με ειλικρίνεια δε χάνεται, γιατί ο Θεός είναι Θεός ευσπλαγχνίας και μεγάλης αγάπης ''.


'' Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΑΣ ας προέρχεται από τα βάθη της ψυχής μας και ας απομακρυνθούμε από τις πονηρές συνήθειες και την αμαρτητική γνώμη ''.


'' ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, και μετά την πτώση στην αμαρτία, να ξαναβρούμε πάλι τη μετάνοια την αρχική μας πνευματική δύναμη. Γιατί καθένας που με μετάνοια και προσευχή ζητά τη συγχώρεση, θα λάβει στον κατάλληλο καιρό τη δύναμη και τη βοήθεια από τον ουρανό ''.


'' Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ έγινε άνθρωπος, για να προσφέρει σε μας τους θνητούς την αιώνια ζωή και τη δυνατότητα να συγχωρούνται οι αμαρτίες μας, μέσα από το μυστήριο της εξομολογήσεως ''.


'' ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ μόνο να μετανοούμε, όπως κήρυξε ο Βαπτιστής και ο Κύριος και οι μαθητές Του, και είναι ανάγκη όλοι να μετανοούμε, λαϊκοί και μοναχοί, κληρικοί και αρχιερείς, και κανείς να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τη μετάνοια, διότι όλοι αμαρτάνουμε και οφείλουμε όλοι να μετανοούμε ''.


'' ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ την εξομολόγησή σου στο Θεό με συναίσθηση των αμαρτιών σου, και μ' αυτή να ζητάς συγχώρεση των πταισμάτων σου. Γιατί είναι παρών ο ίδιος ο Κύριος την ώρα του ιερού μυστηρίου, και ζυγίζει την κίνηση του καθενός, και εξετάζει τη συνείδηση ''.

'' ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ δει ειλικρινή μετάνοια, τότε η απόφαση για τιμωρία διαλύεται αμέσως σαν καπνός ''.


'' ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ εξομολόγησης, που έζησα σ' ένα Μοναστήρι, όπου ένας αδελφός της Μονής έβλεπε την ώρα του ιερού μυστηρίου κάποιον φοβερό και επιβλητικό άνδρα, που κρατούσε στα χέρια του ένα χαρτί γραμμένο και ένα κοντύλι από καλάμι. Και κάθε φορά που ο ριγμένος στο έδαφος εξομολογείτο μία αμαρτία του, εκείνος με το κοντύλι τη διέγραφε. Αυτό είναι πολύ φυσικό, σύμφωνα και με τα λόγια του προφήτη Δαβίδ: << Αυτός που εξομολογείται θα δικαιωθεί>>. Το λέω αυτό, επειδή έχω μερικούς αδελφούς με ανεξομολόγητες αμαρτίες. Και με το συνταρακτικό αυτό γεγονός, τους παρακινώ και εκείνους στην εξομολόγηση, χωρίς την οποία κανείς δε θα επιτύχει την άφεση των αμαρτιών του ''. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου