Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΡΕΑ


 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και δη Ορθόδοξα τελέστηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό στον Καρέα

 Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Κήρυκος. Η σειρά κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι Εσπερινές Ιερές ακολουθίες ήταν η εξής:

6:30 μ.μ. : Ακολουθία Ενάτης Ώρας
7:00 μ.μ. : Ακολουθία μικρού Αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών της Παναγίας
7:30 μ.μ. : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής και Αρτοκλασίας.

 Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρκετοί πιστοί που αψήφησαν το κρύο και προσήλθαν με ευλάβεια να αποδώσουν την δέουσα τιμή στον Θαυματουργό άγιο, να του καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα αγαθά απεργάζεται στη ζωή του καθενός με την ακαταίσχυντη μεσιτεία του προς τον Κύριο της δόξης, καθώς και να τον παρακαλέσουν με πίστη να συνεχίσει να επεμβαίνει στη ζωή όλων ως Προστάτης και Βοηθός τους, είχαν την ευλογία λίγα μόλις λεπτά πριν την ολοκλήρωση του Εσπερινού να χρισθούν υπό του Σεβ/του με άγιο Έλαιο από την εν τω τέμπλω Κανδήλα του Αγίου.

 Το πρωί της Δευτέρας 12ης Δεκεμβρίου 2017 (ε.η.), Κυριωνύμου ημέρας της Εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεσονυκτικού και του Όρθρου. Την πανηγυρική θεία Λειτουργία επιτέλεσε ο Μητροπολίτης μας, Σεβ. κ. Κήρυκος. Τον πανηγυρικό θείο λόγο εκφώνησε ο Θεολόγος κ. Χαρίλαος Στουραίτης αναφερθείς μεταξύ άλλων και εις τα ως κάτωθι θέματα:

 α) Εις το ευγενές του χαρακτήρος του αγίου, καθώς εκείνος ουδέποτε θέλησε να πληγώσει τον συνάνθρωπό του, σεβόμενος μέχρι και τα ψάρια τα οποία αλίευε με κοφίνι αντί καλαμίου, το οποίο (= κοφίνι) το φορούσε και ως καλυμμαύκι.
 β) Εις την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο εις τας εργασίας της οποίας έλαβε μέρος ο Άγιος, αλλά και εις την λίαν σημαντική απόφαση αυτής περί του Πασχαλίου Κανόνος και του Εορτολογίου. Επ' αυτού υπήρξε επιβεβλημένη αλλά και πολύ ωφέλιμος η επισήμανση του αδ. Χαρίλαου πως το Πάσχα τελείται πάντοτε μετά την Ανοιξιάτικη Ισημερία και μετά την εαρινή Πανσέληνο. Κι αυτό κατ' εντολή του ίδιου του Θεού προς τους Ισραηλίτες. Εξίσου όμως σημαντική ήταν και η εταίρα αναφορά του αγωνιστού Θεολόγου εις το σοβαρό θέμα του εορτολόγιου, το οποίο καθίσταται καθαρά δογματικό, διότι με την αλλαγή αυτού προσβάλλεται το Εκκλησιολογικό Δόγμα. 
 Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο αδ. Χαρίλαος γνωστοποίησε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα την επιθυμία του <<αρχιεπ/που>> κ. Στεφάνου Τσακίρογλου ώστε δια δικαστηρίων να υφαρπάξει από τους πραγματικά Ορθοδόξους τον Μικρό κατά χώρο, αλλά μεγάλο κατά Θείαν Χάριν Ιερό Ναό του Αγίου, προκειμένου και αυτόν όπως και τον Ιερό Ναό αγίου Νικολάου Σελινίων Σαλαμίνος να τον εκποιήσει προς ιδικόν του όφελος. 

 Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος έσωθεν του προαυλίου του Ναού. 

 Με την επιστροφή των πιστών εντός του ναού και λίγο πριν την διανομή του αντιδώρου, ο Σεβ/τος προκειμένου να καθησυχάσει τους ενορίτες, ανέφερε ένα από τα θαύματα του αγίου έναντι των αιρετικών, σημειώσας πως ο άγιος και πάλι θα κάνει το θαύμα του και θα προστατέψει τον Οίκο Του από τους πολεμίους της Ορθοδοξίας και πρώην εν Χριστώ αδελφούς μας.

 Η φετινή Ιερά Πανήγυρις υπήρξε ομολογουμένως πολύ ξεχωριστή από όλες τις προηγούμενες και τούτο διότι τα μηνύματα τα οποία εκπέμφθηκαν προς τους πιστούς ήταν πραγματικά μηνύματα Ορθοδοξίας, αγώνος υπέρ της Αληθείας και της Ορθοδόξου Ομολογίας Πίστεως, αλλά και παραμονής εις τα βήματα του Αγίου Πατρός Ματθαίου, και επ' ονόματι του οποίου τη 14η Μαΐου (ε.η.) τιμάται ο Ναός. 

 Εις την συνέχεια ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα διαδραματιζόμενα κατά εις την Ιερά Πανήγυρη:

ΟΡΘΡΟΣ








          ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ



''Της Συνόδου της Πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος , και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών. Διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες, και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα το ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.''

ΔΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ:
 Ο διωχθείς και εξόριστος υπό του ψευδαρχιεπισκόπου κ. Νικολάου Μεσσιακάρη τότε πρωθιερεύς π. Θωμάς Κοντογιάννης με πιστούς χριστιανούς εις τον Ναόν του Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα. Δυστυχώς ακόμη και μετά την κοίμησή του ο π. Θωμάς (+ Ιερομ. Θεόδωρος), συνεχίζει να διώκεται με τον πιο βάναυσο τρόπο από τον διάδοχο του κ. Νικολάου, σημερινό <<αρχιεπ/πο>> κ. Στέφανο Τσακίρογλου, ο οποίος δεν αρκείται εις την υφαρπαγή του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος από τον προκάτοχό του, τον οποίο με αίμα και ιδρώτα είχε ανεγείρει ο π. Θωμάς,  και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει υπό την επίβλεψή του τον ως άνω ναό, ο οποίος  υπήρξε πραγματικό καταφύγιο Χριστού τον καιρό που ο κ. Νικόλαος και η περί αυτόν δήθεν <<Ιερά Σύνοδος>> εδίωκε τους πιστούς και την Ορθοδοξία. Τότε ο π. Θωμάς παρ' όλο το προχωρημένο της ηλικίας του μετέβαινε εις τον παγωμένο και χωρίς καλοριφέρ Ναό, και για ακόμη μία φορά γινόταν θυσία δια το ποίμνιό του προκειμένου Ορθόδοξα να προσφέρει εις αυτό τον Χριστό <<θυσία αληθινή>>. 
 Ευλογημένε παππούλη μας, Θ υ σ ί α είχες γίνει και για πολλούς ενορίτες της αγ. Τριάδος Κάτω Ηλιουπόλεως, και το ευχαριστώ που έλαβες από εκείνους λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου και μεταβείς εις το Ουράνιο Θυσιαστήριο, ώστε από εκεί να συνεχίζεις την τέλεση των καθημερινών Θείων Λειτουργιών, ήταν ο διωγμός από την ενορία που αγάπησες περισσότερο από κάθε τι στη ζωή σου. Εμείς όμως, τα πιστά πνευματικά σου τέκνα, έχουμε απέραντη πίστη προς τον Θεό και ξέρουμε πως σίγουρα εις όλους εκείνους που άδικα σε εδίωξαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να σε διώκουν, μη σεβόμενοι τον ιδρώτα που έχυσες και εις τον μικρόν αυτόν ναΐσκον, ο Κύριος θα τους ανταποδώσει τα εύσημα. Ούτοι όμως ας γνωρίζουν πως όσο περισσότερο πλουτίσουν επί της γης, τόσο φτωχότεροι θα γίνουν εις την βασιλεία των Ουρανών, την οποία δια των έργων τους κινδυνεύουν και να χάσουν!!!     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου