Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΣΙΓΓΙΛΙΑ

Διά τους παραβαίνοντας τους κανόνας και τας
Ιεράς παραδόσεις της Εκκλησίας.


Εγκύκλιος του Ευσεβεστάτου Αοιδίμου Πατριάρχου Ανθίμου ( Ν. Ρώμης ), δημοσιευθείσα κατά το σωτήριον έτος 1848, ληφθείσα εκ της Βιβλιοθήκης της Ι. Μονής Καρακάλου, Αγίου Όρους προ 80 ετών.

Εγκύκλιος της μιάς Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, προς τους απανταχού Ορθοδόξους. Εν Κωνσταντινουπόλει έτος 1884...
<< Κρατώμεν της ομολογίας, ην παρελάβομεν άδολον παρά τηλικούτων ανδρών, αποστρεφόμενοι πάντε νεωτερισμόν, ως υπαγόρευμα του διαβόλου. Ο δεχόμενος νεωτερισμόν, κατελέγχει ελλιπή την κεκηρυγμένην Ορθόδοξον πίστιν. Αλλ' αύτη πεπληρωμένη ήδη εσφράγισται, μη επιδεχομένη μήτε μείωσιν, μήτε αύξησιν, μήτε αλλοίωσιν. Ην τινα ουν, και ο τολμών ή πράξαι, ή συμβουλεύσαι, ή διανοηθήναι τούτο, ήδη ηρνήθη την πίστιν του Χριστού, ήδη εκουσίως καθυπεβλήθη εις το αιώνιον ανάθεμα, δια το βλασφημείν εις το Πνεύμα το Άγιον, ως τάχα μη αρτίως λαλήσαν εν ταις γραφαίς και Οικυμενικαίς Συνόδοις...
Άπαντες ουν οι νεωτερίζοντες, ή αιρέσει, ή σχίσματι, εκουσίως ενεδύθησαν κατάραν ως ιμάτιον ( ψαλμ. 108 ) καν τε Πάπαι, καν τε Πατριάρχαι, καν τε λαϊκοί, καν Άγγελος εξ Ουρανού.

+ Άνθιμος ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμ. Πατριάρχης.
+ Ιερόθεος ελέω Θεού Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αιγύπτου.
+ Μεθόδιος ελέω Θεού Πατριάρχης Αντιοχείας.
+ Κύριλλος ελέω Θεού Πατρ. Ιεροσολύμων.
 Και αι περί αυτούς Ιεραί Σύνοδοι.

*

Σιγγίλιον Πατριαρχικής διατυπώσεως εγκυκλίου τοις απανταχού Ορθοδόξοις Χριστιανοίς, εις το μη παραδέχεσθαι το νεώτερον Πασχάλιον ή Καλενδάριον του καινοτομηθέντος Μηνολογίου, αλλ' εμμένειν τοις άπαξ απλανώς και καλώς διατυπωθείσαι παρά τοις Αγίοις 318 Θεοφόροις Πατράσι της Αγίας Οικουμενικής Πρώτης Συνόδου μετ' Επιτιμίου Αναθέματος.
Ιρεμίας Ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Επειδή και πάλιν η Εκκλησία της Ρώμης, άτε καινοτομίας χαίρουσα τοις περί αυτήν Αστρονόμοις απερισκέπτως συνήνεσε και μετέθετο το καλώς περί του Αγίου Πάσχα τοις Ορθοδόξοις Χριστιανοίς τελούμενα τας από της Αγίας και Οικουμενικής Πρώτης Συνόδου των 318 Θεοφόρων Πατέρων ορισθέντα παρά Γης Ορθοδόξων Χριστιανών και παρά των λοιπών Αγίων Οικουμενικών Συνόδων κυρωθέντα και εορταζόμενα ως ώρισαν. τούτου δε ένεκα σκανδάλων γίνεται αιτία. Ήλθον γαρ άνδρες τινές από την Παλαιάν Ρώμην, όπου έμαθον εκεί να λατινοφρονώσι και το κακόν είναι όχι μόνον πως ήλλαξαν την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν, αλλά και πολεμούσι τα Ορθόδοξα και αληθινά δόγματα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου μας παρέδωκεν αυτός ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός και οι Θείοι Απόστολοι και αι Άγιαι επτά Οικουμενικαί Σύνοδοι των Αγίων θεοφόρων Πατέρων.
Όθεν τούτους, ως σεσηπότα μέλη αποκόπτοντες, ορίζομεν ταύτα αποφασιστικώς.
Όποιος δεν ακολουθεί τα Έθιμα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς αι επτά άγιαι οικουμενικαί Σύνοδοι εθέσπισαν και το άγιον Πάσχα και μηνολόγιον καλώς ενομοθέτησαν να ακολουθώμεν και θέλει να ακολουθή το νεοεφεύρετον Πασχάλιον και μηνολόγιον των αθέων Αστρονόμων του Πάπα και εναντιώνεται εις αυτά όλα και θέλει να τα ανατρέψη και να τα χαλάση, τα Πατροπαράδοτα Δόγματα και έθιμα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, ας έχει το ΑΝΑΘΕΜΑ, και έξω της του Κυρίου Ιησού Χριστού αγίας Εκκλησίας και της των Πιστών ομηγύρεως ας είναι.
Σεις δε οι ευσεβείς και Ορθόδοξοι Χριστιανοί μένετε εν οις εμάθετε και εγεννήθητε και ανετράφητε, και όταν το καλέση η χρειά και αυτό το αίμα σας να χύσετε δια να διαφυλάξετε την Πατροπαράδοτον πίστιν και ομολογίαν σας, να φυλάττεσθε από των τοιούτων και προσέχετε, ίνα ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός σας βοηθή και η Ευχή της Ημών μετριότητος είη μετά πάντων Υμών. Αμήν.

+ Ο Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας
+ Ο Αλεξανδρείας Σίλβεστρος
+ Ο Ιεροσολύμων Σωφρόνιος

Και οι λοιποί αρχιερείς της συνόδου παρόντες, έτους 1593.

( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου