Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ Η ΡΩΣΙΔΑ Η ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΗ



<<Μη αγαπάτε τον κόσμον
μηδέ τα εν τω κόσμω>>1

 ΕΠΑΝΩ στην μαρμάρινη πλάκα του τάφου της οσίας Ξένης, στο Κοιμητήριο του Σμόλενσκ, στην Αγία Πετρούπολι 2, υπήρχε η εξής επιγραφή:
<<ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΞΕΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΕΒΝΑΣ, ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΒΙΤΣ ΠΕΤΡΩΦ. ΕΧΗΡΕΥΣΕΝ 26 ΕΤΩΝ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΡΙΑ ΕΠΙ 45 ΕΤΗ, ΕΖΗΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ 71 ΕΤΗ. ΗΤΟ ΓΝΩΣΤΗ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΒΙΤΣ. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΕΓΝΩΡΙΣΕ ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΜΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΗ Η ΙΔΙΚΗ ΤΟΥ. ΑΜΗΝ.>> 3
 Αυτό το απλό κείμενο αποτελεί το λιτό Συναξάρι της πλούσιας σε χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ζωής της οσίας Ξένης της Ρωσίδος. Δυστυχώς είναι πολύ ολίγες οι πληροφορίες για την ένθεη ζωή της μεγάλης αυτής δούλης του Θεού, η οποία έζησε στην Πετρούπολι τον δέκατο όγδοο αιώνα, στην εποχή της Αυτοκρατορίσσης Ελισάβετ Πετρόβνα 4 και της Αικατερίνης Β' 5. Είχε υπανδρευθή τον ψάλτη της Αυλής, Συνταγματάρχη Ανδρέα Θεοδώροβιτς, Πετρώφ και ζούσε μαζί του ευτυχισμένα.

 Εκείνο το γεγονός, το οποίο απετέλεσε την αφετηρία μιας νέας υψηλής πνευματικής ζωής για την Ξένη, ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της. Ο νεαρός Συνταγματάρχης Ανδρέας ξαφνικά άφησε τον κόσμο αυτό μιά βραδυά ενώ ευρισκόταν σε κάποια διασκέδασι οινοποσίας, ανέτοιμος πνευματικά και χωρίς να προλάβη να μεταλάβη τα άγια Μυστήρια 6. Η νεαρή χήρα συγκλονίστηκε. Σε ηλικία εικοσιέξι (26) χρόνων, χάνοντας τον σύντροφό της που υπεραγαπούσε και μένοντας χωρίς παιδιά, έχασε και τον προσανατολισμό της, όσον αφορά τον κόσμο τούτο. Ένοιωσε βαθειά την ματαιότητα της πρόσκαιρης αυτής ζωής, με την οποία συνδεόταν μέχρι τότε δια μέσου του συζύγου της. Τα δεσμά όμως τώρα ελύθησαν και το πέρασμα του αγαπητού της Ανδρέα στην αιωνιότητα την συνέδεσε άρρηκτα με την όντως ζωή, την ζωή που απολαμβάνουν οι δίκαιοι, οι οποίοι είναι ενωμένοι με την πηγή της ζωής, τον Μακάριο και μόνο Δυνάστη Κύριο και Θεό μας.
 Η έναρξις της νέας ζωής της έγινε με μία πράξι που γέμισε έκπληξι τους φίλους και συγγενείς της. Η Ξένη άρχισε να μοιράζη όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ελεημοσύνη στους φτωχούς. Έδωσε ακόμη και το σπίτι της στην αγαπητή φίλη της Παρασκευή Αντώνοβα. Οι συγγενείς της ενόμισαν ότι η νεαρή χήρα είχε χάσει τα λογικά της και απευθύνθηκαν στους Επιτρόπους επί της κληρονομίας του συζύγου της, για να την εμποδίσουν από την διάθεσι του πλούτου. Οι Επίτροποι, μετά από μακρά και προσεκτική εξέτασι, απεφάνθησαν ότι η Ξένη ήταν διανοητικώς εξαιρετικά υγιής και συνεπώς είχε το δικαίωμα να διαθέτη την περιουσία της όπως της άρεσε. 

          

1. Α' Ιωαν. β' 15.
2. Αγία Πετρούπολις, πόλις του Αγίου Πέτρου ή Πετρούπολις. Μετά τον θάνατο του Lenin το 1924 μετωνομάσθη Leningrad. Η δεύτερη σε μέγεθος πόλις της Σοβ. Ενώσεως (κατ. περ. 3.500.000). Από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1703 υπό του Μεγάλου Πέτρου (1672 - 1725). Μέχρι το 1918 ήταν η πρωτεύουσα της Ρωσίας. 
3. Το ακριβές Ρωσικό επιτάφιο κείμενο δίδεται στην έκδοσι <<Raba Bozhyia Blaznennaya Xenia>>, Bogoroditze - Vladimirskaya Obitel, shanghai 1948. (Βλέπε στο βιβλιαράκι <<The Blessed Xenia of St. Peterburg>>, σ. 18, New York 1966, Αγγλικά και Ρωσικά).
4. Αυτοκράτειρα Ελισάβετ Petrovna (1709 - 1762). Κόρη του Μεγάλου Πέτρου και της Αικατερίνης Α'. Ανήλθε στον θρόνο την 7η Δεκ. 1741. Η βασιλεία της εσκιάσθη από την άμετρη ακολασία της και την τυραννική διακυβέρνησι της χώρας της. Υπήρξε προστάτις των γραμμάτων.
5. Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' (1729 - 1796). Πρώην Λουθηρανή, εβαπτίσθη Ορθόδοξος και υπανδρεύθη τον μέγα Δούκα Πέτρο, ανεψιό της Αυτοκρ. Ελισάβετ Petrovna. Το 1762 ανεκηρύχθη ο σύζυγός της ως Αυτοκράτωρ Πέτρος ο Γ', του οποίου τελικώς με την βία παραιτηθέντος και αποθανόντος, εβασίλευσε η Αικατερίνη 34 έτη. Στα χρόνια της η Ρωσία επεξετάθη σημαντικώς και απέκτησε μεγάλη ισχύ, γι' αυτό και ωνομάσθη Μεγάλη. Την διέκρινε η ευφυΐα, η ισχυρά θέλησις, η μόρφωσις, αλλά και ο ακόλαστος και φιλόδοξος βίος. Η Μ. Αικατερίνη συνδέεται και με την ελληνική ιστορία (1770, Ρωσωτουρκικός πόλεμος, Ορλωφικά, επανάστασις Ελλήνων).
6. Την πληροφορία αυτή έδωσε ο Αιδεσ. Καθηγητής Ιωάννης Yegorov στην Αγία Πετρούπολι το 1914 στον Πρωτοπρεσβύτερο Adrian, Ιδρυτή και Πνευματικό του Ορθοδόξου Ρωσικού Μοναστηριού <<Novo - Diveevo>> στο Spring Valley, New York U.S.A. (Ο π. Adrian, κατόπιν Αρχιεπίσκοπος Ανδρέας, εκοιμήθη την 30.6.1978. Βλ. Περιοδικό <<Άγιος Κυπριανός>>, τ. ΣΤ', αριθ. 118 / Οκτώβριος 1978). 

(Από το Βιβλίο <<Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ Η Ρωσίδα η δια Χριστόν Σαλή>> του Μητροπολίτου Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ, ΦΥΛΗ - 1993 - ΑΤΤΙΚΗΣ).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου