Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ   

 Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2018 (εκ.ημ.), η εν κατακόμβαις Γνήσια Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου του και πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων.  Εις την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών, πανηγύρισε ο ομώνυμος μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου στο Μενίδι Αττικής. Κατά το διήμερο της Τετάρτης 25 και της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2018 (εκ.ημ.), μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε εις την Ιεράν Πανήγυριν προκειμένου να τιμήσει τον εορταζόμενο Άγιο, να προσκυνήσει την Ιεράν αυτού εικόνα, να παραθέσει ενώπιον αυτής παν πρόβλημα που τον απασχολεί αλλά και να εκζητήσει την βοήθειά του καθώς και την μεσιτεία του προς τον Οικτίρμονα Θεό.
 Την Τετάρτη 25 οκτωβρίου 2018 (εκ.ημ.) το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Οικείου Μητροπολίτου, Σεβ/του Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ.κ. ΚΗΡΥΚΟΥ. 
 Την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2018 (εκ.ημ.), ψάλθηκε ο Όρθρος της εορτής και εν συνεχεία τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ/του κ. Κηρύκου συνιερουργούντος και του π. Ανδρέου Σίντνιεβ. Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβ/τος αντί του προβλεπομένου Πανηγυρικού, ανέγνωσε Εγκύκλιον Επιστολήν του με θέμα: '' Εγερτήριον σάλπισμα και κάλεσμα δια συμμετοχήν εις τον ιεραποστολικόν και κατηχητικόν έργον της εν διωγμώ και εν κατακόμβαις πορευομένης σήμερον ακαινοτομήτου Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας''. 
 Αμέσως μετά το πέρας Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου εις τους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού. Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά την περιφορά έγινε στάση έμπροσθεν του ανεγειρομένου Πνευματικού Κέντρου, το οποίο βρίσκεται όπισθεν του εορτάζοντος Ιερού Ναού, όπου και αποπέμφθηκαν οι κεκανωνισμένες Ιερές Δεήσεις. 
 Εις την συνέχεια παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το λαυτρετικό διήμερο των Ιερών Εκδηλώσεων, καθώς και αυτούσια την Εγκύκλιο Επιστολή του Σεβ/του κ. Κηρύκου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣ 
ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ 
ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ




 <<ΚΕΛΕΥΣΟΝ ΔΕΣΠΟΤΑ ΑΓΙΕ...>>







ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ





ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Γ.Ο.Χ. 
κ.κ. ΚΗΡΥΚΟΥ

ΓΝΗΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ & ΑΧΑΡΝΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ Γ.Ο.Χ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ 11 ΑΧΑΡΝΑΙ

 Α.Π. 815
Εν Αχαρναίς 26 Οκτωβρίου 2018

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Γ.Ο.Χ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ κ.κ. ΚΗΡΥΚΟΥ


Θέμα: Εγερτήριον σάλπισμα και κάλεσμα δια συμμετοχήν εις τον ιεραποστολικόν και κατηχητικόν έργον της εν διωγμώ και εν κατακόμβαις πορευομένης σήμερον ακαινοτομήτου Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας



 Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω πνευματικά.Χαίρετε εν Κυρίω και πάλιν ερω χαίρετε. Επί τη ιερά μνήμη σήμερον του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου έτη πολλά και εις τους εορτάζοντας και τας εορταζούσας, αλλά και εις όλους τους ενορίτας μας και τους απανταχού φίλους του Μητροπολιτικού μας Ιερού Ναού και της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
 Σήμερον εορτάζει ο Ιερός Ναός μας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του πολιούχου και προστάτου της μεγάλης πόλεως Θεσσαλονίκης αλλά και πολιούχου και προστάτου ημών των εν Αχαρναίς Ορθοδόξων, αλλά και πάσης πόλεως και χώρας. Διότι εις οποίαν πόλιν χώραν και αν ευρεθή κανείς, θα διαπιστώση την μεγάλην ευλάβειαν των ανθρώπων εις τον μεγαλομάρτυρα και μυροβλήτην άγιον. Παντού θα εύρης μεγάλους ή μικρούς Ναούς αφιερωμένους εις τον άγιον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριον. Παντού διαπιστώνει κανείς την μεγάλην ευλάβειαν των Ορθοδόξων εις τον μεγάλον άγιον Δημήτριον.
 Όθεν καλούμεθα και ημείς σήμερον, καλούνται οι απανταχού και εν ελευθερία και εν Κατακόμβαις Ορθόδοξοι απανταχού της Οικουμένης να ακούσωμεν το μήνυμα το οποίον μας δίδει η σημερινή εορτή, να γίνωμεν και ημείς μάρτυρες και ομολογητές μιμούμενοι <<εν έργω και λόγω>> τον μεγάλον και θαυματουργόν άγιόν μας και αγωνιζόμενοι υπέρ της πατρώας Πίστεως και ευσεβείας.
 Σήμερον η Εκκλησία του Χριστού, της Οποίας αγωνιζώμεθα εν μέσω θλίψεων και διωγμών να είμεθα, όσον είναι δυνατόν, γνήσια τέκνα, διώκεται περισσότερον από κάθε άλλην φοράν. Διώκεται και από τους εξωτερικούς και από εσωτερικούς εχθρούς, διώκεται από τα ξένα Κέντρα τα οποία απεργάζονται τον αφανισμόν της πατρίδος μας και της Ορθοδοξίας. Διώκεται, όπως τότε εδιώχθη ο Άγιος Δημήτριος, διώκεται από εκείνους οι οποίοι θέλουν να μας φέρουν την νέαν τάξιν πραγμάτων δηλαδή την αταξίαν του αντιχρίστου.
 Διο καλούμεθα όλοι <<εξαγοραζόμενοι τον καιρόν>>, όσον έχομεν την δυνατότητα, διότι θα έλθη καιρός και αυτό θα το στερηθούμε, να αγωνιζώμεθα τον καλόν αγώνα της Πίστεως, ως ηγωνίσθη ο πολιούχος μας άγιος και ο τούτου μαθητής Νέστωρ, να ενώσωμεν τας δυνάμεις μας προς αντιμετώπισιν των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών και να μη λείψωμεν από το στάδιον του Αγώνος, έχοντες πάντοτε εις την καρδίαν μας την διάπυρον αγάπην προς τον Θεόν και την θερμήν προσευχήν του αγίου Νέστορος: <<Θεέ του Δημητρίου βοήθει μοι>>.

  Ας δούμε όμως τι λέγει το Συναξάριον του σημερινού εορταζομένου Αγίου:
 Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
 Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού <<περί αρνήσεως του χριστιανισμού>>. Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής. 
 Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα  αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν την μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει τον Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.
 Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
 Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
 Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
 Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. Οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.
 Ο Μητροπολιτικός μας Ναός κάτω από την προστασία του πολιούχου μας αγίου εις τα δύσκολα αυτά χρόνια που διώκεται η πίστις κάμνει ένα μεγάλο αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ενορίτες μας δια την πολύτιμον συμμετοχήν των εις το γενικώτερον αγώνα της Ορθοδοξίας. 
 Τώρα θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα . Εις όλους τους τομείς.
  Έρρρωσθε εν Κυρίω έτη πολλά και ο Άγιος Δημήτριος να είναι πάντοτε βοηθός μας και αντιλήπτωρ...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ.

    + Ο ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΚΗΡΥΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου