Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η ενότης της Εκκλησίας!!! ( Υπ' όψιν του λαού και της ''Συνόδου'' του ''Αρχιεπ/που'' κ. Στεφάνου)


 Η Εκκλησία μας εύχεται συνέχεια «υπέρ της των πάντων ενώσεως. Ενότητα ζήτησε ο Χριστός δια την Εκκλησίαν Του εις την Αρχιερατικήν Του προσευχή, «ίνα ώσιν εν πάτερ, είπε, καθώς ημείς εν εσμέν». Όπως είναι ενωμένα τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, έτσι πρέπει να είναι ενωμένοι και οι πιστοί. «Καθώς ημείς». Η αληθινή ενότητα ξεκινάει και έχει πρότυπο την Αγίαν Τριάδαν.
  Η Ενότητα αυτή είναι οριζόντια και κάθετος. Ενότης με τον Θεόν και με τους συνανθρώπους μας.  Η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι αληθινή, όταν είναι ενότης εν Χριστώ, όταν δηλαδή οι άνθρωποι είναι ενωμένοι με τον Θεόν. Η κοινωνία μας με τον Τριαδικό Θεό εξασφαλίζει και την γνησιότητα της μεταξύ μας ενότητος και κοινωνίας.
  Όταν λοιπόν ο Χριστός ομιλεί στην Αρχιερατική του προσευχή δια ενότητα, δεν ομιλεί δια μίαν εξωτερικήν, τυπικήν ενότητα, αλλά δια νότητα στο Σώμα του Χριστού, ενότητα εν τη Εκκλησία που είναι ζώσα πραγματικότης.
  Οι άγιοι Πατέρες αυτήν την ενότητα εβίωναν και εκήρυτταν. Έβλεπαν ότι ενότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι αδιανόητος χωρίς την ενότητα με τον Θεό. Αυτή η ενότης ήτο πρωτίστως βιωματική. Δια της ορθοδόξου πίστεως και ομολογίας και διά των καλών έργων ήσαν γνήσιοι φορείς της γνησίας Ορθοδόξου Παραδόσεως και ηγωνίσθησαν εναντίον κάθε είδους παρεκκλίσεως δια να μείνουν ενωμένοι με τον Θεό.
 Έτσι εξηγούνται οι αγώνες που έκαμναν κατά των αιρέσεων. Έτσι εξηγούνται οι αγώνες του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, ο οποίος έλεγεν, ότι «όσον απομακρύνομαι από τους αιρετικούς, τόσον ενώνομαι με τον Χριστό». Το σχίσμα ή η αίρεσις είναι αποκοπή από το Σώμα της Εκκλησίας, από τον Χριστό. Ο δε ακολουθών τον αιρετικόν ή σχισματικόν κατά τους Αγίους Πατέρας βασιλείαν Θεού ου κληρονομεί.
  Είναι μεγάλο λάθος αυτό που λέγουν μερικοί, ότι όλοι οι « Ψευδο - Παλαιοημερολογίτες » είναι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Μία είναιη Εκκλησία του Χριστού, η αληθινή Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών. Οι παρατάξεις (βλέπε σχίσμα πέντε πρώην Μητροπολιτών 1995 και σχίσμα ''Νικολαϊτών" 2005) των « ψευδο - παλαιοημρολογιτών » έχουν αποσχισθή από την πραγματική Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων. Αυτοί που τους ακολουθούν έστω και αν κρατούν το παλαιό δεν είναι ορθόδοξοι. Είναι χωρισμένοι από την Εκκλησία του Χριστού. Είναι σχισματικοί και ο ακολουθών τους σχισματικούς είναι εκτόςΕκκλησίας. Είναι ψευδοορθόδοξος.
  Η Εκκλησία εύχεται >, αλλά εύχεται συγχρόνως: >. Η Αγία του Χριστού Εκκλησία εύχεται υπέρ της αληθούς ενώσεως, η οποία σημαίνει ένωση με τον Χριστό δια της Εκκλησίας. Δια τούτο χρειάζεται ο διάλογος, η Ιεραποστολή, δια να καταλάβη ο σχισματικός ή ο αιρετικός, η ο πλανεμένος το σφάλμα του και να επιστρέψει εις την Εκκλησίαν και να ενσωματωθεί εις το Σώμα της Εκκλησίας, και να γίνει μέλος τίμιον του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας.

 Οι Άγιοι Πατέρες αυτόν τον αγώνα έκαμνον. Ηγωνίζοντο να πείσουν τους αιρετικούς να καταλάβουν την αίρεσίν τους και να επιστρέψουν. Ο αιρετικός Άρειος όμως έμεινε αμετανόητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου