Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ (1η)



   Σκοπός της παρούσης ζωής, είναι η σωτηρία της ψυχής, το να ζήσουμε κατά Χριστόν και να αξιωθούμε της Επουρανίου Βασιλείας, να ζήσουμε αιωνίως κοντά εις τον Δημιουργό μας Θεόν, να επιτύχουμε εν ενί λόγω την θέωσιν, όπως λέγουν οι Άγιοι Πατέρες μας.
     Η σωτηρία της ψυχής μας είναι το σπουδαιότερον, και το ανώτερον, διότι η ψυχή είναι αθάνατος. Όπως λέγει το Ιερόν Ευαγγέλιον <<τι θα ωφεληθή ο άνθρωπος, εάν κερδίση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού, ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;>>. Εάν δεν εργασθώμεν την σωτηρίαν της ψυχής μας, την οποίαν επιτυγχάνομεν και δια της ιδικής μας θελήσεως, αλλά και δια της συνεργείας της θείας Χάριτος, αν δεν επιτύχωμεν την σωτηρίαν της ψυχής μας θα είμεθα οι πλέον δυστυχείς των ανθρώπων.
     Ο Χριστιανός, δια να είναι αληθινά γνήσιος ορθόδοξος, και όχι της ταυτότητος μόνον, πρέπει να αγωνίζεται καθημερινά, να βιάση τον εαυτόν του εις τον πνευματικόν αγώνα, διότι <<βιασταί αρπάζουσι την βασιλείαν του Θεού>>. Σ' αυτόν τον πνευματικόν αγώνα χρειάζεται κάποιον οδηγό, χρειάζεται να μελετά τον λόγον του Θεού, χρειάζεται να προβληματίζεται, να ερωτά, να διαβάζη θρησκευτικά βιβλία και φυλλάδια.
     Δυστυχώς οι περισσότεροι χριστιανοί ενώ θέλουν να σωθούν, ενώ έχουν πίστιν και αφοσίωσιν, θέλουν να σωθούν χωρίς κόπο, χωρίς αυταπάρνησι, χωρίς θυσία, χωρίς Σταυρό. Δι' αυτό οι χριστιανοί της σήμερον είμεθα χλιαροί και δεν μπορούμε να παρακινήσουμε ένα άνθρωπο να βρη το δρόμο της σωτηρίας του. Δεν υπάρχει παράδειγμα, δεν υπάρχει φως, δεν είμαστε λαμπάδες αναμμένες δια να λάμπουμε, να φέγγουμε και να φωτίζουμε τους συνανθρώπους μας.
    Το βιβλίο αυτό υπενθυμίζει όσο είναι δυνατόν τα καθήκοντά μας ως χριστιανών, παίρνοντας θησαυρούς από τους αιώνιους θησαυρούς των Αγίων Πατέρων μας.
    Αποβλέπει στο να βοηθήση τους ευλαβείς χριστιανούς που αγωνίζονται και αγωνιούν δια την σωτηρίαν τους, τους παρέχει μερικές πνευματικές νουθεσίες βγαλμένες μέσα από την διδασκαλία του Ευαγγελίου και των Αγίων Πατέρων, και απαντά στα διάφορα προβλήματά τους.
     Το βιβλίον τούτο περιλαμβάνει μικρά και απλά κείμενα, τα οποία εδημοσιεύθησαν στο Ενοριακό φυλλάδιο <<ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ>> του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και τα οποία βοηθούν εις αυτόν τον σκοπόν. Η έκδοσις αύτη εθεωρήθη επιβεβλημένη, διότι πολλοί χριστιανοί μας ζητούσαν όλη τη σειρά των Πνευματικών Θησαυρισμάτων, πράγματο οποίον ήτο δύσκολο. Δια της εκδόσεως αυτής ο αναγνώστης δύναται να έχει όλη τη σειρά εις ένα τόμον.
     Εις την κατάταξιν της ύλης και εις την έκδοσιν του παρόντος τόμου πολύτιμος υπήρξε η βοήθεια του Θεολόγου κ. Γεωργίου Δ. Γλετζάκου τον οποίον ιδιαιτέρως ευχαριστώ, επίσης ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στο να κυκλοφορήσει ευρύτερον το ιεραποστολικόν φυλλάδιον <<Πνευματικά Θησαυρίσματα>>.

Εν Αθήναις τη 25η Μαρτίου 1987
Ο Συγγραφεύς 
Ιερομ. Κήρυκος Κοντογιάννης
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Πετμεζά 5-17675 Αθήναι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου