Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ



   Την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ένα των πλέον σημαντικών Θεομητορικών κειμηλίων, ανακόμισε το έτος 395 ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος, από την Ζήλα της Καπαδοκίας στην ΚΠολη και την κατέθεσε στον Ναό της Θεοτόκου, τον ''εν τοις Χαλκοπρατείοις''. Η λαμπρή θήκη του σεβάσματος αυτού της Εκκλησίας, η επονομαζομένη Αγία Σορός, περιείχε ακόμη και την ΤιμίαΕσθήτα της Θεοτόκου
    Κατά τον 5ο αι. η Βασίλισσα Πουλχερία, από ευλάβεια και αγάπη προς το κειμήλιο, διαπέρασε σ' αυτό χρυσές κλωστές. Κατά τον 8ο αι., ο Αυτοκράτορας Λέων Στ΄ ο Σοφός, άνοιξε με ευλάβεια την Αγία Σορό, για να προσκυνήσει την Τιμία Ζώνη η δαιμονιζόμενη σύζυγός του Ζωή, η οποία και θεραπεύθηκε. Τότε διαπιστώθηκε η αφθαρσία της Τιμίας Ζώνης. 
    Κατά τον Γεώργιο Λογοθέτη, όταν ο Ισαάκιος Άγγελος νικήθηκε από τους Βουλγάρους (το 1057), ''ηλώθη ο βασιλικός Σταυρός, εν ω ην μέρος της Αγίας Ζώνης και του Τιμίου Ξύλου''
   Το 1101 ο Σέρβος ηγεμόνας Λάζαρος, αφιέρωσε τον Σταυρό και την Τιμία Ζώνη στην Μονή Βατοπεδίου. Ο Σταυρός, του οποίου ''το μεν μήκος είναι δακτύλων επτά, το δε πλάτος δύο'', σώζεται στην Μονή Βατοπεδίου, με την εξής αφιερωτική επιγραφή στην σερβική γλώσσα: ''Λάζαρος εν Χριστώ τω Θεώ Βασιλεύς Σέρβων και Ελλήνων, ανατίθημι το κραταιόν όπλον συν τη αχράντω Ζώνη της Παναγίας μου, τη Μονή Βατοπεδίου της βασιλείας μου. 1101''.
    Η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται σήμερα στην Μονή Βατοπεδίου και αποτελεί ένα των μεγαλυτέρων κειμηλίων του αγίου Όρους, αλλά και της Εκκλησίας. Βγήκε από τον Άθωνα για πρώτη φορά το 1963, κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους. Ένα δεύτερο μικρό τμήμα της Τιμίας Ζώνης φυλάσσεται στην παλαίφατο Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς Μαγνησίας. Το τμήμα αυτό κατά την περίοδο 12 - 22/10/2001 μεταφέρθηκε στην Ρουμανία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ανέμεναν σε τεράστιες ουρές (ενίοτε και 20 ωρών), για να την προσκυνήσουν!
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου