Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΤΥΧΗΣ
Ήταν μαθητής του Ευαγγ. Ιωάννη και για την διάδοση της Χριστιανικής Πίστεως υπέμεινε πολλές θλίψεις και πειρασμούς. Με την βοήθεια του Θεού έμεινε άτρωτος από την φωτιά και τα θηρία στα οποία τον έρριξαν και για τούτο έμεινε ελεύθερος στην πατρίδα του (πιθανώς την Σεβαστή της Κιλικίας), όπου κοιμήθηκε ειρηνικά ''πλήρης ημερών''.
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ (+1622)
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο, από την αρχοντική οικογένεια των Σιγούρων. Σπούδασε την αρχαία ελληνική, την λατινική και την ιταλική γλώσσα, την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Σε ηλικία 21 ετών μόνασε στην Μονή της Αναφωνήτριας. Το 1576 ταξίδεψε στην Ανατολή και χειροτονήθηκε στην Αθήνα Επίσκοπος Αιγίνης. Εργάσθηκε με την σύνεση και τα θαύματά του, για την στήριξη του αποδεκατισμένου από τις πειρατικές επιδρομές ποιμνίου του. Αθενής επέστρεψε στην Ζάκυνθο και περιορίσθηκε στην Αναφωνήτρια. Εκεί, εκτός των άλλων, συγχώρεσε και τον δολοφόνο του αδελφού του, που ζήτησε άσυλο στην Μονή, και τον φυγάδευσε στην Πελοπόννησο. Όταν κοιμήθηκε, κηδεύθηκε κατά την επιθυμία του στην Μονή Στροφάδων.
Το Λείψανό του ανακομίσθηκε αδιάφθορο και σύμερα φυλάσσεται στον ομώνυμο Ναό του στη Ζάκυνθο, εκτός από το αριστερό του χέρι που βρίσκεται στην Μονή Σιμονόπετρας.
Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ (+1779)
Ο '' Άγιος των Σκλάβων'' γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας. Μόνασε στην Μονή Βατοπεδίου και φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου είχε δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη. Στην Μονή Φιλοθέου έλαβε το μοναχικό σχήμα και την Ιερωσύνη. Θλιβόμενος για την κατάσταση του υπόδουλου Γένους, πήρε την άδεια του Πατριαρχείου και άρχισε να περιοδεύει όλες τις ελληνικές περιοχές, κηρύττοντας τον λόγο του Θεού. Το κήρυγμά του και τα σχολεία που ίδρυσε, έσωσαν ολόκληρες περιοχές από βέβαιο εξισλαμισμό. Εκτιμήθηκε ακόμη και από τους Οθωμανούς (λ.χ. τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων), αλλά μισήθηκε από τους Εβραίους που πέτυχαν τον απαγχονισμό του. Απότμημα Λειψάνου του φυλάσσεται στην Μονή Μεταμ. Σωτήρος Ναυπάκτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου