Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ (2η)

  Προβαίνομεν εις την παρούσαν έκδοσιν του ιερού προσευχηταρίου, διότι πιστεύομεν ότι είναι το ωραιότερον πνευματικό εντρύφημα και ο καλύτερος σύντροφος του Ορθοδόξου χριστιανού εις τον αγώνα της εν Χριστώ τελειώσεως. Διεφυλάξαμεν την δομήν των πρώτων εκδόσεων του προσευχηταρίου του αγίου πατρός Ματθαίου, τιμής και σεβασμού ένεκεν, προβάντες μόνον εις τινάς προσθήκας. Έτι δε αφήκαμεν ανέπαφον και τον πλήρη Θείας Χάριτος και δυνάμεως πρόλογον, τον οποίον συνήθιζε ο αείμνηστος Ιεράρχης να θέτη εις τα υπ' αυτού εκδοδόμενα προσευχητάρια.

Μετ' ευχών

+ Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Κήρυκος


  Δια της προσευχής ο άνθρωπος ομιλεί αμέσως με τον Θεόν. Δια της προσευχής ο άνθρωπος καθίσταται τέκνον Θεού. Δια της προσευχής υπερπηδώνται αι θλίψεις, αι στενοχωρίαι, τα βάσανα, αι δυστυχίαι, αι στερήσεις, αι μηχανορραφίαι, αι ραδιουργίαι, αι καταλαλιαί, αι συκοφαντίαι. Δια της προσευχής συντρίβονται τα βέλη των ορατών και αοράτων εχθρών. Δια της προσευχής νικώνται αι περιφρονήσεις, οι εμπαιγμοί, αι ασθένειαι, αι εξορίαι, αι φυλακαί, αι αιχμαλωσίαι, τα δεσμά, αι μαστιγώσεις, τα ναυάγια βίου και θαλάσσης. Δια της προσευχής νικώνται οι πειρασμοί των ορατών και αοράτων εχθρών. Δια της προσευχής αποκτώμεν την μακαρίαν υπομονήν του Θεανθρώπου Σωτήρος και των αγίων ανδρών της Παλαιάς και Νέας Διαθήκης. Δια της προσευχής αποκτώμεν περισσοτέραν πνευματικήν δύναμιν. Δια της προσευχής λαμβάνομεν την ουράνιον παρηγορίαν και παραμυθίαν της ψυχής. Δια της προσευχής αποκτώμεν την ουράνιον Σοφίαν. Δια της προσευχής αποκτώμεν την ουράνιον Σοφίαν. Δια της προσευχής τελούνται τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας. Δια της προσευχής λαμβάνομεν τον επιούσιον άρτον, τα υλικά και πνευματικά αγαθά. Δια της προσευχής αντλούμεν περισσότερον θάρρος, υπομονήν και μεγαλυτέρας ελπίδας. Δια της προσευχής η εν τη γη Εκκλησία επικοινωνεί αμέσως με τον Μέγαν Αρχιερέα του Σύμπαντος τον Ιησούν Χριστόν.
  Την προσευχήν μας την εδίδαξεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Αλλά και οι άγιοι άνδρες της Παλαιάς Διαθήκης, οι άγιοι Απόστολοι και οι λοιποί άγιοι της Εκκλησίας δια της προσευχής ετέλεσαν διάφορα θαύματα. Νεκρούς ανέστησαν, ασθενείς εθεράπευσαν, οφθαλμούς τυφλών ήνοιξαν και πολλά άλλα. Δια της προσευχής οι άγιοι Απόστολοι και οι άγιοι Μάρτυρες (γυναίκες, άνδρες, παιδιά) της Εκκλησίας ηδυνήθησαν να υποστώσι μετά υπερανθρώπου καρτερίας και μεγαλοψυχίας τα διάφορα οδυνηρά βασανιστήρια των αρχόντων, του αντιχρίστου, χωρίς να αρνηθώσι την πίστιν του Χριστού. Δια της προσευχής γινόμεθα όμοιοι τοις αγίοις Αγγέλοις. Η προσευχή είναι υψηλόν υπούργημα των ουρανίων δυνάμεων και των αγίων Αγγέλων, δια της οποίας νυκτός και ημέρας δοξολογούσι και υμνούσι τον ποιητήν του ουρανού και της γης. Δια της προσευχής τελούνται θαύματα. Δια της προσευχής θεραπεύονται ανίατοι ασθένειαι και δαιμόνια εκδιώκονται. Δια της προσευχής αποκτώμεν την γνώσιν των κεκρυμμένων μυστηρίων. Δια της προσευχής μόνονδυνάμεθα να ορθοποδήσωμεν και να βαδίσωμεν απροσκόπτως την οδόν της δικαιοσύνης. Δια της προσευχής αποκτώμεν αοράτως περισσοτέρας ελπίδας. Δια της προσευχής ενδυναμούται η εις Χριστόν πίστις. Δια της προσευχής ο νους και η καρδία καθαρίζονται από τας πονηρίς του κόσμου τούτου. Δια της προσευχής ο νους ημών γίνεται ναός του Παναγίου Πνεύματος. Δια της προσευχής ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα εισέρχονται και κατοικούσιν εν ταις καρδίαις ημών. 
  Δια της προσευχής η γλώσσα ημών γίνεται σάλπιγξ του Παναγίου Πνεύματος, σαλπίζουσα ουράνια ρήματα. Δια της προσευχής μας δίδονται αοράτως οδηγίαι και συμβουλαί υπό του Παναγίου Πνεύματος. Δια της προσευχής παραμένει διαρκώς πλησίον ο φύλαξ Άγγελος, όστις μας φυλάττει από παντός κακού ορατού και αοράτου (εννοείται νοερώς και αοράτως μας ομιλεί ο φύλαξ Άγγελος). Δια της προσευχής ανοίγονται τα πνευματικά ώτα της ψυχής, ακουούσης την γλυκόηχον και ουρανίαν φωνήν του Ιησού Χριστού. Δια της προσευχής ανοίγονται οι πνευματικοί οφθαλμοί της ψυχής. 
  Η αγία προσευχή μας καλεί δια του ουρανίου στόματος του Χριστού κράζουσα <<Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς>>. Δια της προσευχής αποφεύγομεν πολλάκις να σκεφθώμεν ή να πράξωμεν το κακόν. Δια της προσευχής ελέγχονται αι πονηραί σκέψεις και τα πονηρά έργα του σκότους. Δια της  προσευχής γινόμεθα ταπεινότεροι. Δια της προσευχής τελούνται τεράστια έργα και μεγάλαι αγαθοεργίαι. Δια της προσευχής νικώνται αι δολοπλοκίαι και αι πανουργίαι των ορατών και αοράτων εχθρών. Δια της προσευχής παρηγορούμεθα, ανακουφιζόμεθα εν καιρώ θλίψεως, οδύνης, πόνου, απαγοητεύσεως, απελπισίας, τεθλιμμένης και τεταραγμένης διανοίας, ελλείψεως ανθρωπίνης βοηθείας και αμηχανίας. 
  Δια να ωφεληθής εκ της προσευχής πρέπει να μάθης την κατανυκτική προσευχήν. Να παύσης πρώτον (εν ώρα προσευχής) να συλλογίζεσαι πάσαν φροντίδα ή σκέψιν του κόσμου τούτου. Του λόγου όπου προφέρει το στόμα σου, αυτού να συλλογίζεται ο νους σου. Βάλε άραν προσοχήν ίνα ακούση το ωτίον σου, και να αισθάνεται η ψυχή σου όσα εκφωνεί το στόμα σου. Πρόσεξον να μη λαλή άλλα η γλώσσα και άλλα να σκέπτεται και ο νους σου. Τότε αληθώς έκλεισας την θύραν των βιωτικών μεριμνών και φροντίδων και αληθώς η προσευχή σου φθάνει ως θυμίαμα ενώπιον του ουρανίου Πατρός και καταβιβάζει ουρανόθεν την συγχώρησιν των αμαρτιών σου και τα μεγάλα χαρίσματα και δωρεάς του Παναγίου Πνεύματος.
  Η αγία και μακαρία νηστεία είναι βάσις της αγίας προσευχής, νηστεία όμως με το μέτρον. Καθότι υπέρ τα δυνάμεις βλάπτει. Η προσευχή και η νηστεία είναι δίδυμοι αδελφαί. Η σιωπή χειλέων είναι το θεμέλιον πάσης σοφίας, γνώσεως και συνέσεως.

+ Ο Βρεσθένης Ματθαίος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου