Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ!!!




Άγιε του Θεού Σεραφείμ του Σαρώφ,
πρέσβευε υπέρ ημών. Αμήν.



   Θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια στον αδελφό σου, χωρίς να αφήνεις ούτε καν υποψία προσβολής. Όταν αποστρεφόμαστε έναν άνθρωπο ή τον προσβάλουμε, είναι σαν να αφήνουμε πέτρα στην καρδιά του.

     Θα πρέπει να ενθαρρύνεις με λόγια αγάπης το πνεύμα εκείνου που είναι στενοχωρημένος ή απελπισμένος.

      Αν ένας αδελφός έχει αμαρτήσει, κάλυψέ τον, συμβουλεύει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος: <<Ρίξε  το χιτώνα σου πάνω σ' εκείνον που έχει αμαρτήσει και κάλυψέ τον>>.

       Όλοι μας ζητούμε το έλεος του Θεού, όπως ψάλλει και η Εκκλησία: << Ει μη ότι Κύριος ην εν ημίν τις ικανός σώος φυλαχθήναι εκ του εχθρού άμα και ανθρωποκτόνου;>>

      Πρέπει να είμαστε τόσο με τα λόγια όσο και με τις σκέψεις καθαροί σε σχέση με τον πλησίον μας και αμερόληπτοι προς όλους. Διαφορετικά η ζωή μας θα είναι ανώφελη.

     Πρέπει ν' αγαπάμε τον πλησίον μας τουλάχιστο όσο αγαπάμε τον εαυτό μας, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου: <<αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν>> (Λουκ. ι΄ 27). Αλλά θα πρέπει να το κάνουμε αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε η αγάπη για τον πλησίον μας να μην ξεπεράσει τα όρια του μέτρου και μας διασπάσει από την εκπλήρωση της πρώτης και κύρις εντολής, δηλαδή της αγάπης του Θεού. Αναφορικά με αυτό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μας καθοδηγεί στο Ευαγγέλιο: <<Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος. Και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος>> (Ματθ. ι΄ 37).

    Το θέμα αυτό πραγματεύεται πολύ καλά ο Άγιος Δημήτριος του Ροστώβ: <<Μπορεί να δει κανείς ότι η αγάπη ενός χριστιανού δεν είναι πραγματική για το Θεό, όταν ένα κτίσμα γίνεται ίσο ή αγαπάται περισσότερο από το Δημιουργό. Η πραγματική αγάπη φαίνεται μόνο όταν ο Δημιουργός αγαπάται και προτιμάται περισσότερο από όλη τη δημιουργία>>

     Δεν πρέπει να κολακεύουμε κανένα ούτε να επηρεαζόμαστε από τη θέση που μπορεί να κατέχει ένας άνθρωπος στον κόσμο, αλλά να αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους με την ίδια διάθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου