Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ κ.κ. ΚΗΡΥΚΟΥ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 25 ΕΤΗ

 

 Το Σάββατον 1ην Σεπτεμβρίου 1996, Αρχή της Ινδίκτου και εις τον Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης Κορωπίου εγένετο η ενθρόμισις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, ο οποίος τότε ήτο και Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου, μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως και μεγαλοπρεπείας.

 Η τελετή της ενθρονίσεως έλαβε χώραν κατά την απόλυσιν της πρώτης αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας η οποία ετελέσθη ευθύς μετά την προηγηθείσαν τελετήν των Εγαινίων του νέου Ι. Ναού. Εις αυτήν προεξήρχε ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ανδρέας συμπαραστατούμενος υπό του ενθρονιζομένου Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, του Σεβ. Μητροπ. Πειραιώς και Νήσων κ. Νικολάου, του Σεβ. Μητροπ. Αργολίδος (νυν Αρχπ/ου) Αθηνών κ. Παχωμίου, του Σεβ. Μητροπ. Περισυερίου κ. Γαλακτίωνος, του Σεβ. Μητροπ. Βερροίας και Ναούσης κ. Ταρασίου και πολλών άλλων κληρικλων. Την ενθρόνισιν παρηκολούθησε πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της καθώς και πολλά πνευματικά τέκνα του νέου Μητροπολίτου.

 Μετά την ανάγνωσιν υπό του Αντιπροέδρου της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς και Νήσων κ. Νικολάου της Πράξεως της Ι. Συνόδου περί εγκαταστάσεως υπό του νέου Μητροπολίτου τον ενθρονιζόμενον Ιεράρχην προσεφώνησεν ο Μακ/τος και ηκολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Σεβ. κ. Κηρύκου. Σχετικήν αναφοράν εις την ενθρόνισιν και ευχάς προς τον νέον Μητροπολίτην απηύθυνε κατά την ομιλίαν του εις το Κοινωνικόν και ο Διευθυντής του <<Κήρυκος>> και επί σειράν ετών συνεργάτης αυτού κ. Δημ. Κάτσουρας.

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
κ. ΑΝΔΡΕΟΥ

 Σεβασμιώτατε, Άγιε Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκε

 Η Ιερά ημών Σύνοδος κατά την απόφασιν αυτής την 24ην Ιουνίου 1995, σας εξέλεξε Επίσκοπον της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών. Και η ταπεινότης ημών δια της επικλήσεως της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, σας ανέδειξεν εις το ανώτατον αξίωμα του Αρχιερέως.

  Σήμερον δε 1ην Σεπυεμβρίου, Αρχήν της Ινδίκτου, του νέου δηλαδή Εκκλησιαστικού έτους, σας κατέστησεν επισήμως και πανηγυρικώς Ποιμένα και Διδάσκαλον, Πατέρα και Κυβερνήτην της λογικής ποίμνης της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως.

 Σεβασμιώτατε, γνωρίζω την αγάπην σας δια την Εκκλησίαν από τότε που εφοιτούσατε στο Γυμνάσιο. Γνωρίζω τους κόπους σας για την απόκτησιν της κατά κόσμον και της κατά Θεόν παιδείας, της Εκκλησίας, ως Θεολόγου, ως Ιεροκήρυκος, ως Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου, ως Ιερέως και Εφημερίου, ως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου και ως Πρωτοσσυγκέλλου της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος.

 Δια τούτο και έχω βεβαίαν ελπίδα ότι και εις την θέσιν και το αξίωμα του Αρχιερέως και Επισκόπου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, εις την οποίαν σας ανέδειξεν και κατέστησεν η Ιερά Σύνοδος, θα αγωνισθήτε  με ζήλον και υπομονήν, με πίστιν και ελπίδα εις τον Θεόν, με πραότητα και υπομονήν.

 Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερον εις τα έργα τα οποία διακονήσατε μέσα εις την Εκκλησίαν του Χριστού, ενεργούσατε υπό την πνευματικήν σκέπην και ευθύνην του Επισκόπου σας, παρά του οποίου ελαμβάνατε την εντολήν και την ευλογίαν. Σήμερον όμως δια την αναλήψεως των πνευματικών καθηκόντων σας εις την Ιεράν αυτήν Μητρόπολιν, καθίστασθε υπεύθυνος και υπόλογος έναντι του Αρχιποιμένος Σωτήρος Χριστού. Καθίστασθε υπεύθυνος να ποιμάνετε το λογικόν ποίμνιον του Χριστού θεοφιλώς και θεαρέστως και να το οδηγείτε εις <<νομάς σωτηρίους>>.

 Θα πρέπει όμως ακόμη να γνωρίζετε ότι η ευθύνη και το Αρχιερατικόν έργον σας, δεν περιορίζεται εις τα τυπικά όρια της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως. Αλλά ως Επίσκοπος της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, εις τον 8ον αιώνα, είσθε υπεύθυνος με όλους τους Αγίους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου δια την διατήρησιν της Ορθοδόξου πίστεως ακριβούς και ακεραίας, δια την διάδοσιν του λόγου του Θεού εις πάντας τους ανθρώπους, τους θέλοντας σωθήναι και κυρίως δια την αντιμετώπισιν της λαίλαπος του σατανοκινήτου οικουμενισμού, ο οποίος λέων ωρυόμενος επιζητεί τα τέκνα της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας να πλανήση και να παρασύρη δια της αμελείας ή της ορθοδοξοφανείας εις την άβυσσον της αμαρτίας και της κολάσεως.

 Ευχόμεθα ταπεινώς δια της Χάριτος και δυνάμεως του Παντοκράτορος Θεού να φανήτε άξιος της κλήσεώς σας εις το έργον της πνευματικής διαποιμάνσεως της λογικής ποίμνης της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως.

 Σεβασμιώτατε, Άγιε Μεσογαίας

 Λάβε την ποιμαντορικήν ράβδον του Αρχιερέως δια των χειρών εμού του ελαχίστου Αρχιεπισκόπου της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ποίμανε το εμπιστευθέν σας ποίμνιον με φόβον Θεού, πίστιν και αγάπην, σύνεσιν και σοφίαν, ταπείνωσιν και ζήλον κατά Θεόν. Και ως ο Απ. Παύλος παρήγγειλε εις τον μαθητήν του τον Τιμόθεον, επαναλαμβάνω και εγώ προς την Σεβασμιότητά σας: <<Συ ουν, τέκνον μου, ενδυναμού εν τη χάριτι τη εν Χριστώ Ιησού και α ήκουσας παρ' εμού... ταύτα παράθου πιστοίς ανθρώποις...κήρυξον τον λόγον, επίστηθι ευκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επιτίμησον, παρεκάλεσον, εν πάση μακροθυμία, την διακονίαν σου πληροφόρησον... ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μετά του πνεύματός σου. Αμήν (Β' Τιμοθ. β, 1-2, δ,2,5,22).

 Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, ευσεβείς Χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών, από σήμερον οφείλετε να αναγνωρίζετε ως πνευματικόν σας Πατέρα και Ποιμένα τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Κήρυκον. Να υπακούετε δε με ταπείνωσιν και φόβον Θεού εις τας πατρικάς νουθεσίας και οδηγίας του. Και προσεύχεσθε υπέρ αυτού εις τον Κύριον και Θεόν ημών να τον αναδείξη άξιον Ποιμενάρχησαν σας. 

 Και έτσι οι πάντες, Ποιμένες και ποιμενόμενοι εργαζόμενοι μετά συνέσεως και φόβου Θεού, εις τον αμπελώνα του Κυρίου, όπου ο καθείς ετάχθη, να αξιωθούμε του αμαραντίνου στεφάνου της αιωνίου ζωής του Παραδείσου. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου