Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

  

ΔΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΑΙ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
του Αγιορείτου

Α) η εκκλησία είναι η νοητή τράπεζα των πεινασμένων και η νοητή βρύσις των διψασμένων
 
 Πρέπει αδελφοί μου Χριστιανοί, να πηγαίνετε με προθυμίαν εις την Εκκλησίαν του Χριστού διότι, καθώς οι πεινασμένοι και οι διψασμένοι έχουν ανάγκην από την αισθητήν τράπεζαν και από την αισθητήν βρύσιν, δια να φάγουν και να πίουν, δια να διώξουν την πείναν και την δίψαν των, έτσι και εσείς οι Χριστιανοί, είσθε πεινασμένοι τόσον από τον αθάνατον άρτον, ο οποίος είναι το ζωοποιόν Σώμα του Κυρίου ημών, όσον και τον νοητόν άρτον, ο οποίος είναι ο λόγος του Θεού και η διδασκαλία Του, καθώς λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: <<Άρτος εστίν ο λόγος του Θεού, ω ψυχαί τρέφονται Θεόν πεινώσαι>>.
 Δηλαδή: Ο λόγος του Θεού είναι  άρτος, με τον οποίον τρέφονται αι πεινασμέναι ψυχαί.
 Και είσθε διψασμένοι τόσον από το αθάνατον ποτόν, το οποίον είναι το ζωοποιόν αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όσον και από το νοητόν ποτόν, το οποίον είναι το νάμα του Θείου λόγου και της διδασκαλίας Του.
 Δια τούτο λοιπόν και εσείς, οι πεινασμένοι και διψασμένοι Χριστιανοί, να φροντίζετε να πηγαίνετε εις την Αγίαν Εκκλησίαν, δια να παρηγορήτε την πείναν σας από την μυστικήν και Αγίαν Τράπεζαν του Σώματος του Κυρίου, και του θείου λόγου, και να ευχαριστήτε την δίψαν σας από το ζωήρρυτον Αίμα του Κυρίου, και από τα νάματα της διδασκαλίας των θείων γραφών, τα οποία αναβλύζουν εις την Εκκλησίαν του Χριστού.
 Διότι εάν δεν πηγαίνετε εις την Εκκλησίαν δια να λαμβάνετε αυτά τα αθάνατα και ζωοποιά φαγητά και ποτά, βεβαίως θα αδυνατίσετε ψυχικώς και θα αποθάνετε, κατά τον λόγον του Κυρίου:
 <<Εάν μη φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε αυτού το αίμα ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς>>.
 Δια τα αγαθά αυτά, (τον άρτον και τον οίνον δηλαδή), τα οποία ευρίσκονται εις την ΑΓίαν Εκκλησίαν του Θεού, προεφήτευσεν ο Θείος Δαυίδ λέγων:
 <<Πλησθησόμεθα εν τοις αγαθοίς του οίκου σου. Άγιος ο Ναός σου, θαυμαστός εν δικαιοσύνη>>.
 Δηλαδή: Θα χορτάσωμε ψυχικώς από τα αγαθά και τας ευλογίας του οίκου σου. Διότι είναι Άγιος ο Ναός Σου και θαυμαστός ένεκα της δικαιοσύνης Σου η οποία υπάρχει εις αυτόν.
 Αλλά και ο προφήτης Ιωήλ, ο οποίος προεφήτευσε περί του ύδατος της θείας δικαιοσύνης το οποίον αναβλύζει από την Αγίν Εκκλησίαν και ποτίζει τους Χριστιανούς οι οποίοι είναι ξηροί και άκαρποι ωσάν τον σχοίνον, λέγει:
 <<Και έσται εν τη ημέρα εκείνη πηγή εξ οίκου Κυρίου, εξελεύσεται και ποτιεί τον χειμάρουν των σχοίνων>>. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου