Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΤΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;


Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου
''Ζωοδόχου Πηγής''


 Μία των πλέον γνωστών και δημοφιλών εορτών της Θεομήτορος. Η ιστορία της ανάγεται στον 5ο αι., όταν ο έπειτα Αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457 - 474), '' άνθρωπος καλοπροαίρετος'' και συμπαθητικός την γνώμην'', πρίν βασιλεύσει, συνάντησε ένα διψασμένο τυφλό και στην προσπάθειά του να βρει νερό για να τον δροσίσει, άκουσε την φωνή της Παναγίας να τον κατευθύνει σε πηγή μέσα στο δάσος (με το νερό της οποίας ο τυφλός βρήκε το φως του!) και να του προλέγει τη βασιλεία του!
 Όταν αργότερα ο Λέων ανέβηκε στον Αυτοκρατορικό Θρόνο, έκτισε ''περί την πηγήν'' τον πρώτο Ναό, ο οποίος αναδείχθηκε Θεομητορικόν ιατρείον και ονομάσθηκε ζωοδόχος Πηγή! Τον 6ο αι. ο Αυτοκράτορας Ιουστίνος Α΄ ( 527 - 565 ), θεραπεύθηκε από δυσουρία και ''ανταποδίδων την ευχαριστίαν'' ανήγειρε νέο μεγάλο Ναό, τον οποίο ''υπό των σεισμών διαρραγέντα'' αποκατέστησε ο Βασίλειος ο Α΄ ο Μακεδών ( 867 - 886 ).
 Η θαυματουργική χάρη της Παναγίας ''δια του ύδατος του Αγιάσματος'', επετέλεσε πολλά και μεγάλα θαύματα: Ανέστησε νεκρό (έναν ασθενή από την Θεσσαλία, ο οποίος απεβίωσε πριν φθάσει στο Αγίασμα!). Θεράπευσε τον Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό ( 886 - 912 ) από λιθίαση, την σύζυγό του αγ. Θεοφανώ από ''λαυρότατον πυρετόν'', τον Πατριάρχη Στέφανο ( 886 - 893 ) από φυματίωση, τον Ρωμανό Α΄ Λεκαπηνό ( 920 - 944 ) από ''λύσιν και δέσιν γαστρός'' κ.α. πολλούς επωνύμους και ανωνύμους πιστούς. Ακόμη, ''της Πηγής ταύτης δώρημα ήτο και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος ( 913 - 959 ), λυθείσης της στειρότητος της Βασιλίδος Ζωής''.
 Μετά την Άλωση της Πόλεως (1453), ο περίφημος Ναός κατεδαφίσθηκε από τους Τούρκους, για να κτισθεί με τα υλικά του Τέμενος του Βαγιαζίτ.
 Μόλις το 1833, επί Σουλτάνου Μαχμούτ, επιτράπηκε η ανέγερση νέου ναού (πρόκειται για το Αγίασμα του Μπαλουκλή), τον οποίο εγκαινίασε ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος Β΄ ( 1834 - 1835 ). Στην νεώτερη Ελληνική Ιστορία είναι γνωστό το Προσκύνημα στο Κεφαλάρι Άργους και ο ομώνυμος Ναός στην Νεάπολη Πειραιώς, ο οποίος κτίσθηκε σε ανάμνηση της διάσωσης της περιοχής, από μεγάλη έκρηξη αποθηκών πυρομαχικών των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής (στην σημερινή πλατεία Ελ. Βενιζέλου, στον Κορυδαλλό).

Πηγή: ''Εικονογραφημένον Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αθήναι 2002''   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου