Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

 

 Κατόπιν της εκλογής και ψηφοφορίας του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Πανοσ/τάτου Ιερομ/χου π. Γερασίμου Κοσμά ως Επισκόπου Άργους, από τους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, την Παρασκευή 15η Μαϊου 2021, ημέρα μνήμης του Οσίου Παχωμίου του μεγάλου, αλλά και ημέρα των σεπτών Ονομαστηρίων του πολιού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Παχωμίου, εις την γυναικεία Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας, έλαβε Χώραν η τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του τρίτου βαθμού της Ιερωσύνης, ήτοι εκείνου της Αρχιερωσύνης, προς τιμήν του π. Γερασίμου ως Σεβ/του Επισκόπου Άργους.

 Της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αθηνών κ. Παχώμιος, συλλειτουργούντων των Σεβ/των Μητροπολιτών της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, Βράντσεα και πάσης Ρουμανίας κ. Γεροντίου, Κένυας και Τοποτηρητού Τανζανίας κ. Ματθαίου, Κιτίου και Εξάρχου πάσης Κύπρου κ. Παρθενίου, Πατρών και Τοποτηρητού Αυστραλίας κ. Ευσταθίου και Μερκίας και Βρεττανικών Νήσων κ. Σωζομένου.

 Να αναφερθεί πως στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συλλειτουργούντες και οι Ιερείς Πανοσ/τατος Ιερομ/χος π. Αντώνιος Γκιόκας (νυν Αρχιμ/της), Πανοσ/τατος Ιερομ/χος π. Γεώργιος Πανίδης, Πανοσ.τατος Ιερομ/χος π. Ιγνάτιος, Πανοσ/τατος Ιερομ/χος π. Ναθαναήλ, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Ιωάννου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος, οι Ιερείς π. Δημήτριος Ντουμποβίτσκιι και οι Ιεροδιάκονοι π. Κλεόπας και π. Γρηγόριος.

 Αμέσως μετά την δοξολογία, σύμφωνα πάντοτε και με την Τυπική διάταξη, ο εψηφισμένος Επίσκοπος, ανέγνωσε από των ωραία πύλη και ενώπιον των Αρχιερέων, των Ιερέων, των Ιεροδιακόνων, των μοναχών και του πιστού λαού, τις Ομολογίες Πίστεως. Εν συνεχεία έλαβε την ευχή του Μακαριωτάτου και των υπολοίπων Αρχιερέων και αμέσως ψαλλουμένου υπό των μοναχών του ''Ευλογητός ει Χριστέ...'' ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Κήρυκος, ως αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ενώπιον της αγ. Τραπέζης είπε το <<Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός>> και ξεκίνησε η θεία Λειτουργία. 

 Ακριβώς πριν την ανάγνωση του Αποστόλου, ο εψηφισμένος επίσκοπος, στεκόμενως εις το μέσον του καθολικού και ενώπιον του πολιού προκαθημένου, ανέγνωσε την πολύ συγκινητική ομιλία του (αυτή έχει δημοσιευτεί κάποιες μέρες νωρίτερα στο Blog). Στο τέλος της ομιλίας του εψηφισμένου, τον λόγο έλαβε ο Μακαριώτατος κ. Παχώμιος ο οποίος με λίγα και πολύ απλά λόγια, συμβούλεψε τον προσερχόμενο προς χειροτονία Επίσκοπο, από την στιγμή που θα του διαβασθούν οι καθιερωμένες Ιερές ευχές της χειροτονίας του Επισκόπου και θα ενδυθεί τα Ιερά Αρχιερατικά Άμφια, το αξίωμα που θα λάβει να το εννοήσει ως ακόμη μία διακονία απλά και μόνο από μία υψηλότερη θέση, η οποία φέρει τις εξίσου υψηλότερες ευθύνες ενώπιον του Θεού αλλά και των ανθρώπων. Η Αρχιερωσύνη να μην τον αλλοιώσει ως άνθρωπο, αλλά να τον κάνει ακόμη πιο γλυκή και να τον φωτίζει ώστε με δικαιοσύνη να ποιμαίνει τα '' λογικά πρόβατα'' της Ιεράς Επισκοπής Άργους που του εμπιστεύεται ο Θεός και να κάνει το παν ώστε να διαφυλλάττει ακεραία έως τέλος της ζωής του, την Ομολογία Πίστεως και την Αποστολική Διαδοχή.

 Με την ολοκλήρωση και των ομιλιών, ο εψηφισμένος εισείλθε εντός του Ιερού Βήματος και κρατούμενος από τους Αρχιερείς και ψαλλουμένου υπ' αυτών του '' Άγιοι Μάρτυρες...'', του ''Δόξα σοι Χριστέ ο Θεός...'' αλλά και του ''Ησαϊα χόρευε...'', περιφέρθηκε τρείς φορές γύρω από την αγ. Τράπεζα προσκυνώντας και τις τέσσερεις γωνίες αυτής, και τρείς φορές αυτές προσκύνησε το επιγονάτιο και έλαβε και την ευχή της δεξιάς αυτού. Αμέσως μετά γονάτισε ενώπιον της αγ. Τραπέζης, τοποθετήθηκε εις την κεφαλί αυτού ανοιχτό το Θείον και Ιερόν Ευαγγένιον και ο γεραρός Μακαριώταος ανέγνωσε τις ευχές επικλήσεως του αγίου Πνεύματος αλλά και της εις Επίσκον Χειροτονίας.

 Με την ολοκλήρωση και των ευχών οι Ιερείς και οι Αρχιερείς εξήλθον του Ιερού με τελευταίο τον Μακ/το και το μέλλοντα να λάβει την Αρχιερωσύνη π. Γεράσιμο. Τότε ο π. Γεράσιμος εξεδύθει των Ιερατικών αυτού αμφίων και αμέσως οι δύο διάκονοι εναλλάξ, έλεγαν τις ευχές των Αρχιερατικών Αμφίων και ο Μακ/τος ύψωσε πρώτα τον ''Σάκον'' και φώναξε '' Άξιος '', εν συνεχεία ο Σεβ/τος Κιτίου κ. Παρθένιος φόρεσε στον νεοχειροτονηθέντα το Ιερό ''Επιγονάτιο'', ο δε Σεβ/τος Μεσογαίας κ. Κήρυκος του φόρεσε το ''Μεγάλο Ωμόφορο'', σειρά έλαβε ο Σεβ/τος Βράντσεα κ. Γερόντιος ο οποίος του φόρεσε τον Σταυρό. Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Κένυας κ. Ματθαίος του φόρεσε το Ιερό ''Εγκώλπιο'' (ένα εκ του Μακ/του κ. Παχωμίου). Τέλος, ο Σεβ/τος Πατρών και Τοποτηρητής Αυστραλίας κ. Ευστάθιος, έδωσε την Αγία Ράβδο στον Σεβ/το κ. Γεράσιμο. Αμέσως ψάλθηκε η φήμη του Μακ/του και εν συνεχεία η φήμη του Σεβ/του κ. Γερασίμου ο οποίος με τα δυκεροτρίκερα ευλόγησε τον κόσμο.

 Με το πέρας της θ. Λειτουργίας, ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος ως Αντιπρόεδρος της εν Ελλάδι Ιεράς Συνόδου ευχήθηκε πρώτος έτη πολλά και ευλογημένα εις τον νεοχειροτονηθέντα και του χάρισε ως αναμνηστικό και ως ''ευλογίαν χάρην'', την Ιερά Εικόνα της Αγ. Υπομονής, προτρέποντάς τον από την νέα θέση, να κάνει περισσότερη υπομονή στις θλίψεις και τους διωγμούς που μπορεί να του τύχουν. Τέλος, ο Σεβ/τος Πατρών κ. Ευστάθιος, ως πνευματικός πατήρ του Σεβ/του κ. Γερασίμου τότε που εκείνος ήτο κοσμικός, του ευχήθηκε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, καλή στερέωση και καλόν αγώνα ως Επισκόπου.

 Ακολούθησε η διανομή του Αντιδώρου υπό του Σεβ/του κ. Ευσταθίου ενώ ταυτόχρονα ο Σεβ/τος Αργολίδος κ. Γεράσιμος μοίραζε στους πιστούς διάφορα βιβλία, ως αναμνηστικά της χειροτονίας του.

 Η τράπεζα που παραταίθηκε στον Ιερό Κλήρο εις το πλούσιο και καλαίσθητο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, ήταν πλουσιοπάροχη και με πολύ αγάπη προετοιμασμένη από τις Μοναχές. Ενώ ένα μεγάλο μέρος του πιστού λαού, έφαγε εις τον ξενώνα της Μονής.

 Η χειροτονία αυτή ήταν μία τρανή απόδειξη πως ο Θεός ευλογεί με αγάπη την Γνήσια Ορθόδοξο Εκκλησία, γι' αυτό της παρουσιάζει εργάτες ώστε να την υπηρετήσουν απ' όλες τις θέσεις.

''http://impatron.blogspot.com/''





































        ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΡΓΟΥΣ, ΗΜΩΝ ΔΕ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου