Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ

 Συχνά τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα:
Τι είναι ορθοδοξία; Μήπως τα βυζαντινά μουσεία;
Μήπως τα ξωκκλήσια; Ή μήπως οι παλιές εικόνες;
Ασφαλώς κι αυτά είναι στοιχεία και έκφραση ορθοδοξίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά η ορθοδοξία.
Ορθοδοξία είναι η ζωντανή, γραφτή και άγραφτη, παράδοση της Εκκλησίας.
Είναι το δόγμα, που θεσπίστηκε από τις οικουμενικές συνόδους και αποτελεί δείχτη πορείας για τη συνείδηση ολόκληρου του σώματος του Χριστού.
Είναι η λατρεία μέσα στην οποία τα μυστήρια, το μέλος και η υμνογραφία αγιάζουν τον πιστό.
Είναι το ήθος, που αποτελεί την έκφραση του δόγματος και της λατρείας στην καθημερινή ζωή.
Είναι το αίμα και η ζωή των αγίων μαρτύρων και ασκητών.
Είναι η ιεραποστολή για την εξάπλωση της βασιλείας του Θεού, που συντελείται μέσα στο όλο μυστήριο της Εκκλησίας.
Μόνο η Εκκλησία, που έχει αυτά τα στοιχεία, αποτελεί το φρούριο της ορθοδοξίας.
Εμείς έχουμε ιστορία γεμάτη από ορθοδοξία. Το Ευαγγέλιο, τα δόγματα και τα περισσότερα ιερά συγγράμματα γράφτηκαν στην ελληνική. Καυχιόμαστε για την ορθοδοξία μας. Μπορούμε όμως να καυχηθούμε και για την ορθοπραξία μας;
Ορθοδοξολογία, χωρίς ορθοπραξία είναι η μεγαλύτερη αποτυχία.
Και κάτι ακόμη που δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ σαν Έλληνες. Η ορθόδοξη Εκκλησία μας έσωσε την ελληνική μας ιστορία. Αυτή μας έδωσε την αθανασία. Αλλιώς θα είχαμε μείνει μόνο στα μουσεία και θ' αποτελούσαμε ένα τάφο στο νεκροταφείο της παγκόσμιας ιστορίας, όπως οι Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες κ.α.
Η ορθοδοξία μας είναι η σωτηρία μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

 Καμία Σύνοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί Ορθόδοξη αν ταυτόχρονα δεν Ορθοπραττεί. Και Ορθοπραξία είναι η τήρηση και ο σεβασμός των Θείων και Ιερών Κανόνων, ο σεβασμός στα δόγματα και στα κελεύσματα των Αγίων Πατέρων. Η ταπείνωση του εγώ μας και η ανάδειξη των πράξεων των Αγίων. Τότε και μόνο τότε μία Σύνοδος είναι σωστή και μπορεί να καυχηθεί πως είναι ενωμένη με την Εκκλησία του Χριστού. Διαφορετικά όσες συνεδριάσεις και αν κάνει και όσες φορές και αν συγκροτηθεί ως <<Ιερά>> Σύνοδος, εις μάτην κοπιάζει, αφού η μη τήρηση όλων των παραπάνω θα την κρατάει μακριά από την Ορθοδοξία. 

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρακάτω απόσπασμα,είναι η απάντηση στο δημοσίευμα :Εκκλησία Δήλεσι.


    ΄΄Και Ορθοπραξία είναι η τήρηση και ο σεβασμός των Θείων και Ιερών Κανόνων, ο σεβασμός στα δόγματα και στα κελεύσματα των Αγίων Πατέρων.Καμία Σύνοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί Ορθόδοξη αν ταυτόχρονα δεν Ορθοπραττεί. Και Ορθοπραξία είναι η τήρηση και ο σεβασμός των Θείων και Ιερών Κανόνων, ο σεβασμός στα δόγματα και στα κελεύσματα των Αγίων Πατέρων. Η ταπείνωση του εγώ μας και η ανάδειξη των πράξεων των Αγίων. Τότε και μόνο τότε μία Σύνοδος είναι σωστή και μπορεί να καυχηθεί πως είναι ενωμένη με την Εκκλησία του Χριστού. Διαφορετικά όσες συνεδριάσεις και αν κάνει και όσες φορές και αν συγκροτηθεί ως <> Σύνοδος, εις μάτην κοπιάζει, αφού η μη τήρηση όλων των παραπάνω θα την κρατάει μακριά από την Ορθοδοξία.


    Επίσκοπος Κηρυκος Εκκλησίας Κατακομβων
    14 ώρ. ·
    Απο: Εκκλησια Δηλεσι
    Μεταξύ του 1924 και του 1935 οι τρεις επίσκοποι που τέλεσαν τις τέσσερις ευλογημένες χειροτονίες που βρίσκονταν? Δεν συμπροσευχήθηκαν, δεν συνκοινώνησαν με τους αιρετικούς και σχισματικούς του νέου ημερολογίου? Ο Απόστολος Παύλος πριν αναλάβει το θεάρεστο έργο του δεν ήταν αντίπαλος και σφοδρός διώκτης της Εκκλησίας Του Χριστού? Δεν υπήρξε μαθητής Του, διακρίθηκε όμως, έπειτα, ως απόστολος Του. Υπήρξε αναμφισβήτητη θεϊκή παρέμβαση. Διαταράχθηκε η αποστολική διαδοχή? Τουναντίον, ενισχύθηκε κατά πολύ το έργο των Αποστόλων. Οι ιεροί κανόνες δεν είναι άλλος ένας απαράβατος μωσαϊκός νόμος. Διαγράφουν τα πλαίσια του Ορθόδοξου δόγματος. Όταν όμως αυτοί δεν γίνεται πίστα να εφαρμοστούν, λόγο των ιδιαιτεροτήτων της κάθε εποχής και για να δωθεί η λύση της περίφημης οικονομίας, πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες των πραγμάτων. Αν τα κίνητρα των υπερβάσεων τους ήταν προς την δόξα του Θεού και την αγάπη μας προς Αυτόν ή προς την ανθρώπινη λόξα και την αγάπη στα μάταια. Η θεολογία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει άλλη μια επιστήμη του νου και του ορθολογισμού αλλά να παραμείνει το ανοιχτό παράθυρο θέασης Του Θεού από καρδιάς. Αυτό συνέβη στην δύση. Οφείλουμε να συνέλθουμε. Ο Χριστός μάτωσε από την τυπολατρία για να διδάξει την Θεολατρεία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιο κόπο να πάει χαμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είς ο,τι αφορά για τους τρείς επιστρέψαντας το 1935,θα πρέπει να γνωρίζει ο συντάκτης της δημοσίευσης ότι ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΔΙΑ ΛΙΒΕΛΛΟΥ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή