Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 ΙΒ' ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Ο νέος του Ευαγγελίου της δωδεκάτης Κυριακής του Ματθαίου ξεκίνησε από το χώρο της φθοράς και της προσωρινότητας και συνάντησε την πηγή της αφθαρσίας και της αιωνιότητας: Το Χριστό. Ζήτησε πληροφορίες για το μεγαλύτερο θέμα της ζωής του. Ρώτησε το Χριστό τι έπρεπε να κάνει για να έχει στην αιωνιότητα υγεία, πλούτη, νιάτα, ευτυχία, μακαριότητα. Ό, τι  είχε στη γη ήθελε και στον ουρανό. Η κίνησή του ήταν σωστή. Ζήτησε πληροφορίες από την πηγή που έπρεπε. Δεν κατέφυγε στους συναδέλφους του, που είχαν τέλεια άγνοια γύρω από το θέμα αυτό. Δεν κατέφυγε στους επιστήμονες της εποχής του, ούτε στους πολιτικούς άρχοντες, που πιθανόν δεν ασχολούνταν με το θέμα της αιωνιότητας. Ακόμη, ούτε στους θρησκευτικούς ανθρώπους, που θρήσκευαν μόνο τυπολατρικά. Κατέφυγε στο Χριστό.
 Στο σημείο αυτό είναι υπόδειγμα ο νέος αυτός για όλους μας. Εμείς, δυστυχώς, πολλές φορές, για τα μεγάλα θέματα, που σχετίζονται με τη δημιουργία μας, με το είναι μας, με την αιωνιότητα, καταφεύγουμε σε πηγές θολές και αναρμόδιες. Παίρνουμε τις πληροφορίες μας από δήθεν μορφωμένους, έξυπνους, φτασμένους ανθρώπους.
 Αν πηγαίναμε να πάρουμε πληροφορίες για νομικά θέματα από γιατρούς και για ιατρικά θέματα από δικηγόρους ασφαλώς θα χαρακτηριζόμαστε ανόητοι. Πόσο περισσότερο, όμως, ανοηταίνουμε όταν παίρνουμε πληροφορίες για τον σκοπό της ζωής μας από πηγές ανεύθυνες και ανόητες; Μόνο ο Χριστός μπορεί να μας πει την αλήθεια για την αιωνιότητα, γιατί Αυτός τη κατέχει.
 Και όταν η αλήθεια για την αιωνιότητα κατέβει από το μυαλό στη καρδιά τότε γίνεται αληθινή μακαριότητα.
 Στο σημείο αυτό έπεσε έξω ο νέος του Ευαγγελίου. Πήρε σωστές πληροφορίες από το Χριστό, αλλά δε τις άφησε να κατέβουν στην καρδιά του. Τις κράτησε μόνο σαν θεωρία.
 Η μακαριότητα μπαίνει μέσα στην αιωνιότητα όταν η αλήθεια κατεβεί από το μυαλό στην καρδιά και γίνει ζωή.
 Δεν αρκεί λοιπόν η σωστή πληροφορία, χρειάζεται και η σωστή πορεία.

 ΣΧΟΛΙΟ: Το κείμενο που μόλις διαβάσαμε μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως ''φωτεινός οδοδείκτης'' στην πορεία εύρεσης της αλήθειας, ακόμη και επάνω στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Για να βρούμε όμως την αλήθεια επάνω σε αυτά πρέπει συνεχώς δια της προσευχής να επικαλούμαστε τον Θεό, πρέπει να μελετάμε τους Θείους και Ιερούς Κανόνες, <<ερευνάτε τας γραφάς...>> είπε ο Χριστός, τα κελεύσματα της Εκκλησίας και τους βίους των Αγίων. Και επί προσθέτως πρέπει να Προσέχουμε ποιους ρωτάμε για να μας πουν την δήθεν αλήθεια. Διότι η αλήθεια πρωτίστως πονάει και καταργεί τα θέλω και τις προσδοκίες των πολλών, γι' αυτό και λίγοι την ομολογούν. Δυστυχώς τα χρόνια στα οποία κληθήκαμε να ζήσουμε είναι πάρα πολύ πονηρά και το μόνο που δεν επικρατεί είναι η αλήθεια. Γι' αυτό και όταν έρθει η ώρα της σωτηρίας του καθ' ενός, από τους εκλεκτούς θα σωθούν οι εκλεκτότεροι. Δηλαδή εκείνοι που στη ζωή τους συνεχώς ορθοτομούσαν τον λόγο της αληθείας του Χριστού.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου