Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΟΣΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ. ΕΡΓΑ: Β'. ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

 

 Αρρώστιες και πικρίες

Αχρονολόγητη επιστολή σε κάποιον ιερομόναχο,
υποτακτικό του.

 Σ' ευχαριστώ για την επιστολή και τις ευχές σου για την ονομαστική μου γιορτή. Και μόνο το γεγονός ότι είδα το γράμμα σου παρηγορήθηκα πολύ. Δεν είναι επειδή σ' αγαπάω. Δυστυχώς δεν έχω κατορθώσει ακόμα ν' αγαπάω όπως πρέπει. Όμως τα αισθήματα που τρέφω για σένα μέ 'καναν να παρηγορηθώ πολύ και μόνο από το γεγονός ότι είδα το χειρόγραφο γράμμα σου.
 Δε στενοχωρήθηκα επειδή έχω τόσο καιρό ν' ακούσω νέα σου. Τη δικαιολόγησα τη σιωπή σου επειδή είσαι άρρωστος, επειδή το διακόνημά σου έχει πολλές σκοτούρες κι επειδή ο άρρωστος κι ο πολυάσχολος συνηθίζουν να σκέφτονται: <<Περίμενε ν'α 'ρθει το επόμενο ταχυδρομείο>>. Και το επόμενο ταχυδρομείο έφτασε. Έχω ήδη στα χέρια μου το γράμμα σου. Τώθα θα με συγχωρέσεις κι εσύ, όπως σε συχώρεσα κι εγώ. Όλον αυτόν τον καιρό δεν έγραψα σχεδόν σε κανέναν ή έγραψα πολύ λίγα κι όχι όσα ήθελα. Πίστεψέ με όμως. Έγραφα μέχρι να εξαντληθώ, έφτανα στα όρια του πόνου. Όποιος καταλαβαίνει πόσο η αρρώστια καταβάλει τον άνθρωπο και τον καθιστά ανίκανο, εκείνος θα καταλάβει και τη σιωπή μου.
 Είσαι κι εσύ άρρωστος. Τί μπορείς να κάνεις έτσι; Ο άρρωστος άνθρωπος δεν μπορεί καλά καλά να συγκαταριθμηθεί με τους ζωντανούς. Η ζωή του είναι σχεδόν μισή, ένα είδος σκιάς της ζωής. Οι ίδιες οι ψυχικές του δυνάμεις είναι ναρκωμένες, δε λειτουργούν όπως θά ΄πρεπε. Στις μέρες μας οι χριστιανοί δεν κινδυνεύουν από τα δεσμά και τα ξίφη. Τα βάσανά μας είναι οι αρρώστιες κι άλλες δοκιμασίες. Κάθε εποχή έχει τα δικά της βάσανα. Στη δική μας εποχή τα βάσανα είναι μικρά, αντιμετωπίζονται εύκολα. Ας τα υπομένουμε. Η κλίμακα των πειρασμών κι η ανταπόδοση ανήκουν στο Θεό.
 Ποιός μπορεί να σε πικράνει; <<Έλεος και αλήθεια συνήντησαν, δικαιοσύνη και ειρήνη κατεφίλησαν>> (Ψαλμ. πδ' 10) αναφέρει ο Ψαλμωδός. Αυτό σημαίνει πως όπου δεν υπάρχει <<έλεος>>, όπου υπάρχει πικρία και οδύνη, εκεί δεν υπάρχει <<αλήθεια>>. Όπου δεν υπάρχει <<ειρήνη>>, εκεί δεν υπάρχει <<δικαιοσύνη>>. Κι η ψυχή που είναι αποξενωμένη από τη θεία αλήθεια και τη θεία δικαιοσύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση <<κατά Θεόν>>. Πρέπει ν' απαλλάξεις την ψυχή σου από τέτοια κατάσταση και να την οδηγήσεις στην ειρήνη και το έλεος, στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη του Θεού. Κι αυτό θα το κατορθώσεις αν σκεφτείς: <<Αυτό που μου συμβαίνει δε γίνεται χωρίς την πρόνοια του Θεού. Γι αυτό λοιπόν, είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος>>.
 Μην ερευνάς πάρα πολύ τις συνθήκες και τις περιστάσεις του βίου. Δεν το αξίζουν. Οι περιστάσεις του βίου βιάζονται, περνούν και διαδέχονται η μιά την άλλη. Κι εμείς τρέχουμε, αλλά με προορισμό την αιωνιότητα. Σ' εκείνον που εξετάζει και περιεργάζεται τα πράγματα, ο κόσμος μοιάζει να μην κινείται. Έτσι πέφτει σε απόγνωση. Εκείνος που βλέπει πως όλα τα πράγματα κινούνται και φεύγουν, θά ΄χει κι ο ίδιος την ίδια αίσθηση. Η καρδιά του θά 'ναι ανάλαφρη κι ευτυχισμένη.
 Ο Χριστός μαζί σου. Προσεύχου για μένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου