Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟ''


<<Ότι τω πιστώ ουκ ακίνδυνον και η μιάς εντολής παράβασις, ως λαβόντι δύναμιν της εργασίας πασών και ταύτας απαιτουμένων, και η μικρά κακία καταβλάπτει τα μέγιστα.
 
Δια τον πιστόν είναι επικίνδυνος η παράβασις και μιάς έστω εντολής, επειδή έλαβεν από τον Θεόν την δύναμιν να τας εκτελή όλας. Επίσης και η μικρά κακία βλάπτει πάρα πολύ>>.
 
 
Α. Εν τω βίω του Αγίου Παχωμίου
 
 Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ έλεγεν εις τους μαθητάς του. Εάν υπάρχη κάπου μία οικία έχουσα εκατόν διαμερίσματα, η οποία είναι πολύ χρήσιμος και απαραίτητος εις τον οικοδεσπότην, κάποιος δε άλλος αγοράση από τον ιδιοκτήτην αυτόν το ενδότερον διαμέρισμα, μήπως τάχα ο αγοραστής αυτός θα εμποδίζεται να εισέρχεται ανά πάσαν στιγμήν εις το διαμέρισμά του διερχόμενος δια της οικίας του ιδιοκτήτου, εφ' όσον εξηγόρασε παρ' αυτού το δικαίωμα τούτο; Με τον οικοδεσπότην αυτόν ομοιάζει και ο πιστός, ο οποίος ηξιώθη να έχη όλους τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Εάν όμως, εξ αιτίας της προσωπικής του αμελείας και της εχθρικής επιβουλής του διαβόλου, χάση ένα εξ αυτών των πολυτίμων καρπών εξαπατηθείς δολίως υπό του εχθρού και εγκαταλείψη την αρετήν, την οποίαν ειργάζετο, δεν θα εξασθενήση εις αυτό το σημείον, το οποίον με την θέλησίν του παρεχώρησεν εις τον διάβολον;
 Εάν λοιπόν ο άνθρωπος αυτός δεν αποτινάξη την αμέλειαν της ψυχής του και δεν εξαναστή από τον επικίνδυνον ύπνον της αδιαφορίας, διασφαλίζων τον εαυτόν του με επαγρύπνησιν και προσοχήν, ασφαλώς θα χάση και τας υπολοίπους αυτού αρετάς, εξ αφορμής της μικράς αυτής διεισδύσεως του διαβόλου εις την ψυχήν του. Ας παραδειγματισθώμεν από την μάχην. Οι αγωνιζόμενοι ενισχύουν τας έναντι των αντιπάλων των φρουράς. Όταν όμως σημειωθή ένα ελάχιστον ρήγμα εις την παράταξιν, είναι ενδεχόμενον να δεχθούν αποφασιστικόν κτύπημα και να διακινδυνεύσουν σοβαρώς και αυτήν την ζωήν των. Πρέπει λοιπόν έκαστος εξ ημών να περιφρουρή τον εαυτόν του, ώστε να είναι ασφαλής και να καλλιεργή όλας τας αρετάς μετά του αυτού ενδιαφέροντος. Εις εκείνον, ο οποίος παραβλέπει και την ελάχιστην αρετήν, η ζημία θα είναι μεγάλη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου