Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ




  
19 / 05 / 2020:

1 Ο 1 ΕΤΗ
ΑΠΟ ΤΗΣ ΘΛΙΒΕΡΑΣ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

  Με την δεουσα εκκλησιαστική τάξη ετιμήθη η Ιερά Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εις την Ιερά Μητρόπολη Γ.Ο.Χ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών.
  Τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2020 ο.ε. (1 Ιουνίου 2020 πολ.ημ.), συνεπληρώθησαν 1 0 1 χρόνια από τη θλιβερή εκείνη ημέρα της Γενοκτονίας. Δια τον λόγον αυτόν εις τον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, συνιερουργούντων και των Ιερέων Παν/του Αρχ/του π. Γερασίμου Κοσμά και Παν/του Ιερομ/χου π. Γεωργίου Πανίδη.
  Κατά την ακολουθία του Όρθρου ψάλθηκε η από το 2008 κυκλοφορήσασα εκ της Ιεραποστολικής Αδελφότητος Διακονισσών <<ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ>> Αχαρνών, ιερά ασματική ακολουθία των <<Αγίων Νεομαρτύρων>>. Το δε Συναξάριον αυτής αναφέρει:
<< Μνήμη Πάντων των Αγίων Νεοφανών του Χριστού Μαρτύρων των μετά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως μαρτυρησάντων >>.
  Κατά την Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ. Κήρυκος εκήρυξε τον Θείο λόγο, κάνοντας σύντομη ονομαστική αναφορά εις όλους τους αγίους του Πόντου. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

  << Όταν ανοίξεις ένα Συναξάρι και διαβάσεις προσεκτικά, μένεις άφωνος από το πλήθος των Αγίων του Πόντου. Μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος πού ασκήθηκε σε σπήλαιο του Πόντου, σε κατάφυτη περιοχή κοντά στον Ίρι ποταμό, όπου κάλεσε και τον φίλο του Γρηγόριο Θεολόγο το Ναζιανζηνό, ο Άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος.
  Ο Όσιος Θεοδόσιος Μητροπολίτης Τραπεζούντος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Τραπεζούντιος. Ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, κάτοικος της Ηράκλειας του Πόντου. Ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Τηρών από την Αμάσεια. Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γεννήθηκε στην Παφλαγονία. Ο μάρτυρας Κορδάτος στην Νικομήδεια, όπως και οι νεαροί αυτάδελφοι μάρτυρες Ευλάμπιος και Ευλαμπία.
   Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου στη Βιθυνία. Ο Άγιος Σέργιος ο Μάγιστρος από την Παφλαγονία. Ο Άγιος Ανδριάνας και η Αγία Ναταλία από τη Νικομήδεια. Οι 40 μάρτυρες από τη Σεβάστεια. Η μεγαλομάρτυς Κυριακή από τη Βιθυνία. Ο ιερομάρτυρας Φωκάς ο θαυματουργός και ο μάρτυρας Φωκάς ο Κηπουρός, από τη Σινώπη. Οι 20.000 μάρτυρες από τη Νικομήδεια.
  Ο ιερομάρτυρας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος Αμασείας. Ο Όσιος Παυσίκακος Επίσκοπος Συνάδων είχε γεννηθεί στην Αμάσεια. Ο Όσιος Νικήτας ο Πατρίκιος προέρχεται από την Παφλαγονία. Ο Όσιος Στυλιανός ήταν Παφλαγόνας. Ο Όσιος Νίκων, ο «Μετανοείτε», καταγόταν από την Τραπεζούντα. Ο Όσιος Φιλέταιρος ήταν γιος του Έπαρχου της Νικομήδειας. Αναρίθμητο νέφος μαρτύρων! Σκαλισμένα ασκηταριά σε πανύψηλους βράχους, σπήλαια δυσπρόσιτα πνευματικών αγώνων και προσευχών. Τί να πεις για τον πολιούχο της Τραπεζούντας τον Άγιο Ευγένιο, τον πρώτο Επίσκοπο της -μετά τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Απόστολο Ανδρέα- πού αποκεφαλίστηκε επί Διοκλητιανοϋ; Οι Μεγάλοι Κομνηνοί τον θεωρούσαν προστάτη τους και απεικονίζεται σε πολλά νομίσματα και εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.
  Ατέλειωτη η αλυσίδα των παλαιών Αγίων του Πόντου, πού οι κρίκοι της συνεχίζονται με τους νεομάρτυρες.
  Στό 18ο αιώνα σημειώνεται το μαρτύριο της δεκαπεντάχρονης, Αγίας Ελένης από τη Σινώπη.
  Δεν λησμονούν οι Πόντιοι τον προύχοντα της Τραπεζούντας Νεομάρτυρα Παρασκευά, ούτε τον έμπορο από την ίδια πόλη Νεομάρτυρα Ιωάννη της Σουτσιάβας>>.
 
  Κατά τη διάρκεια του ''Κοινωνικού'' αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από παλαιότερη ομιλία του Σεβ/του εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αχαρνών, για την Γενοκτονία του Πόντου.   
  Αμέσως μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ των πεσόντων κατά την διάρκεια της οποίας αναπέμφθηκε ειδική δέησις.    
  Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, σύμφωνα πάντοτε και με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από την γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως, εψάλη ο Εσπερινός και ακολούθως ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος μετέβη εις το μνημείο της Γενοκτονίας (Πλατεία Ακριτών του Πόντου, Εθν. Αντιστάσεως 99) εις το οποίο έψαλε Επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποίησε την κατάθεση στεφάνων, παρόντος του Δημάρχου Μενιδίου κ. Σπύρου Βρεττού και του αντιδημάρχου κ. Ευστάθιου Τοπαλίδη.

 Εις την συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την επιμνημόσυνη δέηση καθώς και την κατάθεση στεφάνων. 






















Ο ΠΟΝΤΟΣ 
ΖΕΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου