Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ
Επί Γερμανικής κατοχής, πήγε ένα γερμανικό στρατιωτικό απόσπασμα να κάψει την Ιερά μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που βρίσκεται στην Ευρυτανία.
Ο εκεί ηγούμενος, όταν είδε ότι ήθελαν να κάψουν το μοναστήρι, έπεσε μπροστά στον Γερμανό διοικητή και τον παρακαλούσε να μην το κάψει.
Ζήτησε από τον διερμηνέα να του πει τα εξής:
- Εδώ βρίσκουν έλεος και ανακούφιση πολλοί άνθρωποι. Και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Εδώ γίνονται θαύματα καθημερινώς. Να μην κάψει τη μονή αυτή.
Ο Γερμανός διοικητής τον άκουσε με προσοχή και του είπε:
- Άμα κάνει και σε εμάς θαύμα η Παναγία, δεν θα κάψουμε το μοναστήρι.
Ο ηγούμενος συμφώνησε και παίρνει το καντήλι της Παναγίας, το ανεβάζει πάνω στο καμπαναριό (μιλάμε για πολύ μεγάλο ύψος) και αφήνει το καντήλι με το λάδι καιόμενο, να πέσει από εκεί. Και ως εκ θαύματος, το καντήλι έπεσε κάτω όρθιο, χωρίς να πάθει ζημιά, χωρίς να χυθεί το λάδι και χωρίς να σβήσει!!!
Μπροστά σε αυτό θαύμα, ο Γερμανός Διοικητής προστάζει μεταβολή στο απόσπασμα και φεύγουν από το μοναστήρι. Έτσι γλύτωσε το μοναστήρι.
Το βράδυ όμως, εμφανίζεται η Παναγία στον ηγούμενο και του λέει:
- Ποιός είσαι εσύ και ποιόν ερώτησες και έκανες με το καντήλι αυτό το πράγμα; Ποιός ερώτησε εσένα, αν θέλω εγώ, να καεί αυτό μοναστήρι; Εγώ έχω τη δύναμη, να το ξαναχτίσω. Θα επιτρέψω να καεί, για να ξεπαστρέψει η αμαρτία, από τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Ποιός είσαι εσύ;
Κόκκαλο ο ηγούμενος! Μαζεύτηκε σε μια γωνία και ζήτησε συγγνώμη, από την Παναγία μας.
Σε λίγες μέρες επιστρέφουν οι Γερμανοί και καίνε το μοναστήρι.
Και το θαύμα ποιό είναι;
Το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν έμεινε τίποτα, στάχτυ τα πάντα. Μόνο η εικόνα της Παναγιάς της Προυσιώτισσας δεν κάηκε!
+ Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου