Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

  

Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

 Μετά από κάθε μεγάλη γιορτή η Εκκλησία μας γιορτάζει τα πρόσωπα εκείνα, που έπεξαν πρώτο ρόλο σ' αυτή.
 Τέτοιο ρόλο, στο πάθος και στην ανάσταση του Χριστού, έπαιξαν οι δύο βουλευτές Νικόδημος και Ιωσήφ και οι μυροφόρες γυναίκες. Οι δύο βουλευτές τόλμησαν, με κίνδυνο της θέσης τους και της ζωής τους ακόμη, να παρουσιαστούν στον Πιλάτο και να ζητήσουν να ενταφιάσουν το σώμα του Χριστού. Πράγμα που το πέτυχαν.
 Οι γυναίκες, επίσης, τόλμησαν να ξεκινήσουν νύχτα, με κίνδυνο της ζωής τους και με την αγωνία ποιός θα τους παραμέριζε τον ογκόλιθο του τάφου, για να αλείψουν με αρώματα το νεκρό σώμα του Ιησού.
 Η αγάπη τους και η λατρεία τους προς το Χριστό, που είναι δυνατότερα και από το θάνατο, έκαναν τους βουλευτές και τις γυναίκες να τολμήσουν τα πιό επικίνδυνα πράγματα. Γιαυτό και έμειναν γνωστά τα ονόματά τους ανάμεσα σε τόσους βουλευτές της εποχής εκείνης, και σε τόσες γυναίκες που ζούσαν σ' όλη την περιοχή.
 Η αφοσίωση και η λατρεία στο Χριστό ξεχωρίζουν τους πιστούς μέσα στους αιώνες. Και, το σπουδαιότερο, τους κάνουν μετόχους της βασιλείας των ουρανών.
 Κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή, που πηγαίνουμε, αν πηγαίνουμε, στην εκκλησία, βρισκόμαστε και μεις μπροστά στον ίδιο τάφο και στο ίδιο σώμα και αίμα του Χριστού.
 Κάθε αγία Τράπεζα είναι και ένας πανάγιος τάφος του Χριστού. Επάνω σ' αυτόν βρίσκεται πάντοτε το θεωμένο σώμα του. Αυτό μας καλεί η Εκκλησία μας να λατρεύουμε και αυτό να παίρνομε μέσα μας, <<εις άφεσίν μας αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον>>. Οι βουλευτές μόνον το κράτησαν στα χέρια τους. Εμείς μπορούμε να το βάζουμε μέσα στο σώμα μας και στη ψυχή μας. Μπορούμε να γινόμαστε σύναιμοι και σύσωμοι του Χριστού. Είναι η αγία Τράπεζα που έθρεψε και θρέφει όλους τους πιστούς όλων των αιώνων.
 Ο σύγχρονος κόσμος τρέχει και λαβαίνει μέρος σε πολλά συμπόσια. Γυρίζει γύρω από πολλές στρογγυλές και τετράγωνες τράπεζες. Καμιά όμως δεν μπορεί να μας κάνει <<κατά χάριν Θεούς>>. Να μας αθανατίσει.
 Ίσως σήμερα να είναι μιά ευκαιρία να σκεφτούμε όλοι μας: τί σχέσεις έχουμε εμείς με την αγία Τράπεζα; Θετικές ή αρνητικές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου