Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Από πάτερ Ιγνάτιον
 
Χριστός Ανέστη!!! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου δεν είναι μόνο μια μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας, αλλά είναι επίσης μία ακόμη ομολογία της Ορθοδοξίας και της ορθότητος του Ιουλιανού Παλαιού Ημερολογίου, το οποίο ακολουθούμε από τον καιρό των Αγίων Πατέρων. Σε πολλές περιπτώσεις, η Νεοημερολογίτικη Εκκλησία μας ρωτά το εξής:
"Όταν η εορτή του Αγίου Γεωργίου πέσει πριν από το Πάσχα τι θα κάνετε; Δεν θα τη μεταθέσετε την Τρίτη της Διακαινησίμου; Όταν το κάνει αυτό η Νεοημερολογίτικη Εκκλησία, το θεωρείτε αντικανονικό. Όταν το κάνει η Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία δεν είναι αντικανονικό;"
Κατ' αρχάς να τονίσουμε ότι το να μετατίθεται η εορτή του Αγίου Γεωργίου την Τρίτη της Διακαινησίμου σε περίπτωση που
πέσει Μ. Σάββατο ή Μ. Παρασκευή είναι επιτρεπτό. Δεν είναι αυθαίρετη, ούτε αντικανονική ενέργεια. Το γράφει άλλωστε στο Τυπικό. Το αντικανονικό σημείο είναι αλλού. Ας δούμε πού:
Με το Νέο Ημερολόγιο, το ανώτατο όριο που μπορεί να πέσει το Πάσχα είναι 8 Μαΐου. Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο (το οποίο και ακολουθούμε), το ανώτατο όριο που μπορεί να πέσει το Πάσχα είναι στις 25 Απριλίου. Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται στις 23 Απριλίου.
Με ανώτατο όριο του Πάσχα λοιπόν στις 25
Απριλίου, εάν η εορτή του Αγίου Γεωργίου πέσει πριν το Πάσχα θα είναι ή Μεγάλο
Σάββατο (με Πάσχα στις 24), ή Μεγάλη Παρασκευή (με Πάσχα στις 25) Μόνο! Όχι πιο πριν! Με βάση το μηνολόγιο που ακολουθεί η Νεοημερολογίτικη Εκκλησία, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μπορεί να πέσει και πολύ
πιο πριν από το Πάσχα π.χ. την Παρασκευή του Λαζάρου. Με βάση λοιπόν τα διατεταγμένα της
εκκλησίας, τα τροπάρια που ψάλλονται στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου συνδέονται με την
προηγηθείσα γιορτή του Πάσχα. Για παράδειγμα, το εξαποστειλάριον:
Ἔαρ ἡμῖν ἐξέλαμψεν, ἡ λαμπρὰ τοῦ Δεσπότου, καὶ θεία ἐξανάστασις… Ταύτη δὲ συνεκλάμπει,
τοῦ πανενδόξου Μάρτυρος, Γεωργίου ἡ μνήμη, ἡ φωταυγής…»
Επίσης στους αίνους συναντούμε:
«Δεῦτε, τὴν πανέορτον φαιδράν, ἔνδοξον Ἀνάστασιν πάντες, πανηγυρίσαντες, πάλιν
ἑορτάσωμεν, φαιδρὰν πανήγυριν, Γεωργίου τοῦ Μάρτυρος…»
Ας αναλογιστούμε πόσο κωμικό είναι το να ψάλλονται τα παραπάνω τροπάρια και πολλά όμοια ακόμη, πολύ πριν από την Ανάσταση όπως για παράδειγμα την Παρασκευή του Λαζάρου. Για να μη συμβεί λοιπόν αυτό, η Νεοημερολογίτικη Εκκλησία ή θα διατάξει να απαλειφθούν όλα αυτά και να αντικατασταθούν, ή θα
μετατεθεί η γιορτή σε άλλη μέρα μετά το Πάσχα. Και τα δύο όμως αυτά, ναι, είναι αυθαίρετα και αντίθετα στους Ιερούς κανόνες! Το Τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας μας δεν αναφέρει καμία περίπτωση κατά την οποία η εορτή πέφτει πριν από τις ημέρες που προαναφέραμε.
Αυτή λοιπόν είναι μια απάντηση σε αυτό το επιχείρημα, την οποία καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε. Χρόνια πολλά σε όλους! Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου