Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΚ.ΗΜ.: ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

 

 Ο Ιερός συγγραφέας του επωνύμου του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου, το οποίο έγραψε ''ερμηνευτής Πέτρου γενόμενος''. Μέρος των πηγών δέχεται, ότι καταγόταν από την Πεντάπολη της Λιβύης και διδάχθηκε την Χριστιανική Πίστι από τον Απόστολο Πέτρο. Η αποστολική του δραστηριότητα είχε κέντρο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ίδρυσε την τοπική Εκκλησία, και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Β. Αφρική. Τελειώθηκε μαρτυρικά, ''συρόμενος καθ' οδόν'' από τον ειδωλολατρικό όχλο, κατά τον διωγμό του Νέρωνα.
 Το Λείψανό του αρχικά κηδεύθηκε στην Αλεξάνδρεια και αργότερα ανακομίσθηκε στην Βενετία, όπου η περίφημη προς τιμή του Βασιλική (έκτοτε το Βενετικό Κράτος επωνομάσθηκε ''Γαληνοτάτη Δημοκρατία του αγίου Μάρκου'', με έμβλημα τον Λέοντα του Ιερού Ευαγγελιστή).
 Από ορισμένους συγγραφείς ταυτίζεται με τον απ. Μάρκο Επίσκοπο Βύβλου (Πραξ. 12,12, τιμώμενο την 27η Σεπτεμβρίου) ή τον απ. Μάρκο Επίσκοπο Απολλωνιάδος, τον ανηψιό του απ. Βαρνάβα (Κολ. 4,10 και Πραξ. 15,37-40, τιμώμενο την 4η Ιανουαρίου). 

ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΠΟΛΕΩΣ (6ος αι.)

 Ήταν Σκευοφύλακας της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας ΚΠόλεως, επί Πατριάρχου Ευφημίου (489-495), βασιλεύοντος Αναστασίου του Δικόρου (491-518). Όταν ο Αυτοκράτορας, υιοθέτησε τις μονοφυσιτικές κακοδοξίες του Αρχιμ. Ευτυχή, ζήτησε από τον Πατριάρχη να του επιστρέψει την Λίβελλο Ορθοδόξου Ομολογίας, την οποία κατά την τότε τάξη είχε υπογράψει, ο Ευφήμιος όμως αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από τον Θρόνο.
 Ο διάδοχός του αγ. Μακεδόνιος δέχθηκε από τον Αυτοκράτορα τις ίδιες πιέσεις και τελικά εξωρίστηκε (το 511) αρχικά στην Χαλκηδόνα και τελικά στα Ευχάϊτα, όπου κοιμήθηκε ειρηνικά. Η εξορία του προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Βασιλεύουσα, κινητοποιήσεις του λαού και προσβολή της τιμής του Αυτοκράτορα. 

''ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου