Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

 

  

 Η κυρίως μνήμη του οσ. Ιωάννου της Κλίμακος είναι την 30η Μαρτίου, ορίσθηκε όμως από τους Αγίους της Εκκλησίας Πατέρες να επαναλαμβάνεται και την παρούσα Δ' Κυριακή των Νηστειών, ''προς ενίσχυσιν των ανυόντων το προκεχωρημένον τούτο στάδιον της νηστείας κατά την περίοδον ταύτην σκόπιμον εκρίθη, όπως ενώπιον των πιστών προβάλλονται τα τηλαυγέστερα φωτεινά παραδείγματα της ηγιασμένης ζωής, προς ενίσχυσιν τούτων εις τους κόπους της νηστείας και της των παθών εκκοπής, ούτως ώστε δυνηθώσι να φθάσωσι νικηφόρως εις το ποθεινόν τέρμα της απονομής των επάθλων, το Άγιον Πάσχα''.
 
Ο μακάριος Ιωάννης γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, περίπου το έτος 523. Σε ηλικία 16 ετών ασπάσθηκε τον μοναχικό βίο στη Μονή Σινά, ''γενόμενος εις τον Θεόν θυσία ιερωτάτη''. Μετά από κοινοβιακή ζωή 19 ετών και αφού αναδείχθηκε Ηγούμενος της Μονής, αναχώρησε στην Σκήτη του Θωλά και έμεινε εκεί αγωνιζόμενος άλλα 40 έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 603.
 Ο οσ. Ιωάννης προκρίθηκε από όλους τους άλλους Οσίους, τόσο για την αγία ζωή του, όσο και για το θεόπνευστο σύγγραμά του, την ''Κλίμακα'', η οποία κρίθηκε από τους Πατέρες, ''ως το αναγκαιότερο ανάγνωσμα κατά την Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, δια τους θέλοντας να ανέλθουν την νοητήν κλίμακα των αρετών''. Εκεί έχει καταγράψει, όχι μόνον την θεωρητική διδασκαλία του Μοναχισμού, αλλά - κυρίως - την πρακτική, την εμπειρία δηλαδή και το βίωμα τόσο το δικό του, όσο και άλλων οσίων μορφών και πνευματικών αναστημάτων πρίν από αυτόν.
 Η ''Κλίμαξ'' έχει χαρακτηρισθεί σαν ''το πολυτιμότερον προϊόν της εν τη ερήμω γαλακτοτροφηθείσης αρετής και μαθήσεως'' και σαν το Ευαγγέλιον των Ασκητών, αναγινωσκόμενον κατά κόρον υπό των μοναχών πάσης της Ανατολής''. Πρόκειται ''περί τριάκοντα λόγων Περί Μοναχικής Πολιτείας, έκαστος των οποίων αναφέρεται εις μίαν αρετήν και από των πρακτικών επί τας θεωρητικάς προχωρών, αναβιβάζει τον άνθρωπον, ως δια βαθμίδων τινών, εις τον ουρανόν''.
 
Το πλήθος των σωζομένων καλλιτεχνικών χειρογράφων της ''Κλίμακος'', που έφθασαν την εποχή μας και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις της ''δια του τύπου'', μαρτυρούν την αξία της και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Διότι, αν και απευθύνεται κυρίως στους μοναχούς, ανέκαθεν υπήρξε αγαπημένο εντρύφημα και των ''εν τω κόσμω'' αγωνιζομένων Χριστιανών, αφού το Ευαγγέλιο του Χριστού ισχύει για όλους, οι εντολές Του απευθύνονται σε όλους και η μετοχή στην Βασιλεία Του είναι ο κοινός στόχος και ο τελικός σκοπός και προορισμός όλων των μελών του Ενός και Μόνου Σώματός Του, της Αγίας Εκκλησίας Του.

''Εικονογραφημένον Αγιολόγιον
της Ορθοδόξου Εκκλησίας''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου